316
Η ταβέρνα του Μάριο, στο Πούλχαϊμ της Γερμανίας, ερευνήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο πλαίσιο της έρευνας κατά της μαφιόζικης οργάνωσης Ντράγκετα | EPA/SASCHA STEINBACH

Πανευρωπαϊκή επιχείρηση εναντίον του καλαβρέζικου εγκλήματος

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 16:11
Η ταβέρνα του Μάριο, στο Πούλχαϊμ της Γερμανίας, ερευνήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο πλαίσιο της έρευνας κατά της μαφιόζικης οργάνωσης Ντράγκετα
|EPA/SASCHA STEINBACH

Πανευρωπαϊκή επιχείρηση εναντίον του καλαβρέζικου εγκλήματος

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 16:11

Μέλη της Ντράγκετα, της διαβόητης εγκληματικής οργάνωσης με έδρα την Καλαβρία, συλλαμβάνονται από το πρωί της Τετάρτης σε διάφορες πόλεις ευρωπαϊκών κρατών και πρωτίστως στο Ρέτζο Καλάμπρια και στα χωριά της μύτης της «μπότας».

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις που, πέραν της Ιταλίας, εξελίσσονται στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στην Ολλανδία σε κατοικίες, εστιατόρια και επιχειρήσεις.

Στην Ιταλία ειδικά, οι καραμπινιέροι ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 90 «ντραγκετίστι» και ότι οι έφοδοι συνεχίζονται.

Η σπεσιαλιτέ του καλαβρέζικου εγκλήματος -που εδώ και χρόνια κινεί τα νήματα στον ιταλικό υπόκοσμο έχοντας υποσκελίσει τη σικελική Μαφία- είναι το λαθρεμπόριο κοκαΐνης (ελέγχει το 80% της διακίνησης στην Ευρώπη) και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πάντα σε φόντο εξωφρενικής βίας. Οι εγκληματίες που συνδέονται -σημειωτέον, με όρκους αίματος- με την Ντράγκετα είναι περίπου 6.000 άτομα.

Οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Eurojust που έχει έδρα την ολλανδική πόλη Χάγη και συντονίζει τις δραστηριότητες των δικαστικών και διωκτικών αρχών των χωρών-μελών σε διακρατικές υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, η επιχείρηση-αστραπή της Τετάρτης ονομάστηκε Πολίνο, σε προφανή συσχετισμό με το ομώνυμο εθνικό πάρκο που βρίσκεται στα σύνορα της Καλαβρίας με την περιφέρεια Μπαζιλικάτα. Η Eurojust δήλωσε επίσης ότι τα γεγονότα της Τετάρτης είναι η κατάληξη ενός πλάνου που έχει καταστρωθεί από το 2016.

Στη Γερμανία οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιφέρεια Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με συμμετοχή 500 αστυνομικών, και στο Βέλγιο στην περιοχή Λίμπουργκ.

Η πανευρωπαϊκή επιχείρηση Πολίνο ακολούθησε τη σύλληψη του προσφάτως αναρριχηθέντος στον θρόνο του «κάπο ντέι κάπι» της σικελικής Μαφίας Σέττιμο Μινέο στο Παλέρμο.

Πληροφορίες από ιταλικές πηγές επιμένουν ότι πέραν των 90 συλλήψεων που έγιναν στο Ρέτζο και των υπολοίπων στις ευρωπαϊκές χώρες, παρακλάδια των «ντραγκετίστι» ενοχλήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι Ιταλοί επιμένουν επίσης ότι όλη η ιστορία της αστυνομικοδικαστικής έρευνας και των επιδρομών στα άντρα των μαφιόζων συντονίστηκε από την ιταλική Εθνική Διεύθυνση Αντιμαφίας και Αντιτρομοκρατίας, όπως λέγεται. Στις επιχειρήσεις επί ιταλικού εδάφους έλαβαν μέρος και άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...