465
Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν: άνθρωποι του πολιτισμού, της καλλιτεχνίας και των σπορ τάσσονται αναφανδόν κατά της πρώτης με δημόσιες διακηρύξεις | REUTERS/Sarah Meyssonnier

«Οχι ψήφος στη Λεπέν!» λένε συγγραφείς, καλλιτέχνες, αθλητές

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 19:15
Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν: άνθρωποι του πολιτισμού, της καλλιτεχνίας και των σπορ τάσσονται αναφανδόν κατά της πρώτης με δημόσιες διακηρύξεις
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

«Οχι ψήφος στη Λεπέν!» λένε συγγραφείς, καλλιτέχνες, αθλητές

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 19:15

«Το να μην ψηφίζεις Μακρόν [στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών εκλογών] ισοδυναμεί με το να ψηφίζεις υπέρ του κόμματος της Λεπέν» διατείνονται σε ψήφισμά τους περίπου 500 γάλλοι καλλιτέχνες και συγγραφείς. Είναι μία έκκληση στους ψηφοφόρους «να ψηφίσουν αδίστακτα» και πάλι για πρόεδρό τους τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι 500 κατήγγειλαν το πρόγραμμα του κόμματος της Λεπέν («Εθνικός Συναγερμός») σαν «ξενοφοβικό» και «απομονωτικό»: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη Γαλλία με επικεφαλής αυτήν που επιδιώκει την απομόνωση και έχει αναπτύξει συμμαχίες και φιλίες με ολοκληρωτικές και πολεμοχαρείς δυνάμεις» έγραψαν σε ένα κείμενο που απέστειλαν στα θεσμικά γαλλικά media.

Ο οικολόγος ηθοποιός Φρανσουά Κλουζέ, γνωστός και από την ακτιβιστική του δράση «κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη», ο συνάδελφός του Φαμπρίς Λουκινί, η επίσης ηθοποιός Μπεατρίς Νταλ έδωσαν ενθουσιωδώς τις υπογραφές τους στον «καλό αγώνα». Ο κιθαρίστας Τομά Ντιτρόν συνυπέγραψε και αυτός, όπως και η νεαρή τραγουδίστρια Κλάρα Λουτσιανί.

Από τα «φαντεζί» ονόματα αξίζει να αναφερθεί η Τζέιν Μπίρκιν, η οποία έβαλε και την κόρη που απέκτησε από τη σχέση της με τον μακαρίτη Σερζ Γκενσμπούρ, τη Σαρλότ, να συμμετάσχει στην καμπάνια κατά της Λεπέν. Στους 500 περιλαμβάνεται και ένα πολύ γνωστό όνομα της γαλλικής λογοτεχνίας, ο Μαρκ Λεβί.

«Για ορισμένους από εμάς, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν ήταν το επιθυμητό. Για κάποιους άλλους, η δυσπιστία παραμένει» έγραψαν, επισήμαναν ωστόσο ότι ότι ανησυχούν όλοι από «την ισχυροποίηση της βάσης της Λεπέν». Και εξηγήθηκαν: «Δεν έχουμε αμφιβολίες ούτε δισταγμούς όσον αφορά την επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και λαϊκισμού. Δεν τολμούμε καν να φανταστούμε την κουλτούρα μας με την Ακροδεξιά στην εξουσία. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα αισθανθεί ο ουκρανικός λαός, που βομβαρδίστηκε και σφαγιάστηκε, αν μάθει ότι έχουμε εκλέξει πρόεδρο της χώρας μας μία φίλη του Πούτιν». 

«Η αποχή ευνοεί τη Λεπέν»

Η έκκληση των 500 ήρθε λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία ενός άλλου εγγράφου, αναλόγου περιεχομένου, που υπογράφουν πολιτιστικοί παράγοντες και ο διατελέσας υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ (που υπήρξε φίλος και με τη Μελίνα Μερκούρη). Εκείνοι είχαν επισημάνει ότι η αποχή από τον δεύτερο γύρο εξισούται με ψήφο υπέρ της Λεπέν. Τρίτοι στη σειρά των δημοσίων εκκλήσεων υπέρ της επανεκλογής του Μακρόν τερμάτισαν οι αθλητές.

Παρόμοιοι οι τόνοι: «Εμείς, οι Γάλλοι αθλητές, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτή η ιστορική στιγμή θα σημαδευτεί από ακροδεξιά προεδρία. Αν και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνούν πολλοί Γάλλοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι η υπερψήφιση ενός κόμματος που θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες είναι η χειρότερη λύση. Πιστεύουμε στις αξίες του Ολυμπισμού, στη φιλία, στον σεβασμό και στη διαφορετικότητα. Απορρίπτουμε κάθε διάκριση». Εδώ υπάρχουν καμιά πενηνταριά ονόματα, κάποια και ολυμπιονικών.

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν ρωτήθηκε για τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις καταψήφισής της και είπε ότι δεν εκπλήσσεται βέβαια, χαρακτήρισε όμως «τη δαιμονοποίησή της» πολιτική. Δηκτικά συμπλήρωσε: «Τι τους χρειάζεται ο Μακρόν, εφ’ όσον είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει; Εγώ τους περισσότερους από δαύτους δεν τους γνωρίζω καν…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...