677
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στα 77 της εξακολουθεί να ασχολείται με τα κοινά | KLAUS-DIETMAR GABBERT/EPA

Οταν η Βανέσα υποκλίθηκε στην Ανγκελα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2015, 11:07
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στα 77 της εξακολουθεί να ασχολείται με τα κοινά
|KLAUS-DIETMAR GABBERT/EPA

Οταν η Βανέσα υποκλίθηκε στην Ανγκελα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2015, 11:07

Για τις υποκριτικές της ικανότητές είχε αποφανθεί σε ανύποπτο χρόνο ο «καταραμένος» θεατρικός συγγραφέας Τένεσι Ουίλιαμς. Οταν τον είχαν ρωτήσει για την Βανέσα Ρεντγκρέιβ είχε πει πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηθοποιό του αγγλόφωνου θεάτρου».

Η grande dame του σανιδιού και του σελιλόιντ, έχει μοιράσει τη ζωή της ανάμεσα στην τέχνη και την πολιτική. Την πρώτη την υπηρέτησε και συνεχίζει να το κάνει με υψηλοφροσύνη, τη δεύτερη την αγάπησε με ένα πάθος… ερασιτεχνικό. Η Ρεντγκρέιβ έχει πει πως ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτικός, με τη στενή έννοια του όρου, ωστόσο η αριστερή οπτική της είναι κατατεθειμένη και έχει αποτελέσει την αιτία για να δεχθεί απειλές από τη νεοναζιστική οργάνωση της Μεγάλης Βρετανίας «Combat 18» που την είχε τοποθετήσει στη «μαύρη» λίστα της.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η Ρεντγκρέιβ έγινε γνωστή για τον πολιτικό ακτιβισμό της και μαζί με τον αδελφό της ίδρυσε το Εργατικό Κόμμα, ενώ υποστηρίζει ανοιχτά τον Οργανισμό για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης – βρίσκοντας συχνά πολλούς απέναντί της γι’ αυτή την επιλογή της. Το 2003 αρνήθηκε τον δεύτερο τιμητικό τίτλο που της προτάθηκε –επί εποχής Τόνι Μπλερ- και ίδρυσε με τον αδερφό της το Peace and Progress Party, κάνοντας καμπάνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, με τις συγκεκριμένες περγαμηνές και παράσημα δεν διστάζει τώρα να χαιρετήσει τις προσπάθειες του καταβάλει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και να δηλώσει δημοσίως πως την θαυμάζει και πως είναι η «ηρωίδα» της.

Oπως μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις ενέργειες της Ανγκελα Μέρκελ μπροστά στην κατάσταση επείγοντος που έχει περιέλθει η Ευρώπη από την προσφυγική κρίση.

«Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει το σωστό για το προσφυγικό πρόβλημα», είπε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ
«Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει το σωστό για το προσφυγικό πρόβλημα», είπε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Τη στιγμή που η γερμανίδα καγκελάριος δέχεται συντονισμένη επίθεση –στο εσωτερικό του κόμματός της, αλλά και στο εξωτερικό- για τη στάση της στο προσφυγικό πρόβλημα, η Ρεντγκρέιβ εξέπληξε τους πάντες αναγορεύοντας την σε ηρωίδα και σημειώνοντας πως πράττει το σωστό.

«Της δίνω ένα μεγάλο μπράβο. Εχει προσπαθήσει να κάνει το σωστό. Δεν ξέρω αν θέλουν να την βγάλουν από μέση, παρασκηνιακά, αλλά εγώ την χειροκροτώ. Υπάρχει κάτι σε αυτή τη γυναίκα που είναι πολύ, πολύ ξεχωριστό», είπε η 78χρονη ηθοποιός και πρέσβειρα της Unicef.

Η Μέρκελ, ανακηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες ως το πρόσωπο της χρονιάς από την εφημερίδα Financial Times, ενώ έγινε και η πρώτη γυναίκα πολιτικός που λαμβάνει αντίστοιχη τιμή από το γνωστό περιοδικό Time.

Τη στιγμή που η Ρεντγκρέιβ επαινούσε την κυρία Μέρκελ για τη στάση «ευπρέπειας» που κρατάει, έριχνε τα καυστικά βέλη της στις προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας της για το θέμα. Ιδιαιτέρως επικριτική ήταν για τη σκληροπυρηνική στάση που έχει κρατήσει η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, την οποία αποκάλεσε «Δράκουλα του υπουργείου Εσωτερικών».

Συνεχίζοντας την πολεμική της κατά των πολιτικών που ακολουθεί η Αγγλία για το θέμα των προσφύγων, η κυρία Ρεντγκρέιβ επισήμανε πως η χώρας της προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα με το άθλιο στρατόπεδο που έχει στήσει κοντά στο Καλαί (το χαρακτήρισε «ζούγκλα»), με αποτέλεσμα περίπου 4.500 μετανάστες να ζουν σε μια παραγκούπολη. «Φυσικά, οι Βρετανοί καταλαβαίνουν πως μεταθέτουμε το πρόβλημα σε άλλη χώρα και είναι θυμωμένοι γι’ αυτό. Τα μίντια δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα. Η Αγγλία δίνει πολλά περισσότερα χρήματα από άλλες χώρες για τους καταυλισμούς προσφύγων στην Ιορδανία και την Τουρκία. Ναι, δίνουμε χρήματα, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε το πρόβλημα μακριά».

Ταγμένη στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επιτίθεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λέγοντας πως: «Αυτές είναι που λειτουργούν παράνομα και όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Οι κυβερνήσεις μας έχουν υπογράψει συμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά δεν τις τηρούν».

Από τα βέλη της δεν ξέφυγε η ουγγρική κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «φασιστική», λόγω της απόφασής της να σφραγίσει τα νότια σύνορά της ορθώνοντας φράχτη. Για να καταλήξει: «Το προσφυγικό πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και χειρότερο. Χειρότερο για τους πρόσφυγες στους οποίους οι κυβερνήσεις μας τους συμπεριφέρονται με απαίσιο τρόπο».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...