753
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη | ΕΡΤ

Οριστικό: Ανοίγουν όλα τα Λύκεια στις 12 Απριλίου με τεστ δύο φορές την εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:18
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη
|ΕΡΤ

Οριστικό: Ανοίγουν όλα τα Λύκεια στις 12 Απριλίου με τεστ δύο φορές την εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:18

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη. Αυτό ανακοίνωσε πανηγυρικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση των 6:00 μ.μ. την Τετάρτη, από το υπουργείο Υγείας.

Η ίδια πάντως αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα υπάρξει αποκατάσταση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας για τις άλλες βαθμίδες (Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία), παραπέμποντας στους ειδικούς και κάνοντας λόγο για «δυναμική» κατάσταση.

Ως προς το άνοιγμα των Λυκείων, που προκρίθηκε λόγω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και επειδή έχουν μείνει περισσότερο καιρό κλειστά, όπως είπε η υπουργός θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ήδη υπήρχαν, όπως:

 • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 • η χρήση αντισηπτικών,
 • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
 • ο τακτικός εξαερισμός των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
 • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον, προστίθεται στα ήδη ισχύοντα άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
 2. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.
 3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.
Αν το self test είναι αρνητικό
 1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
 2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
 3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self test είναι θετικό
 1. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
 1. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Ηδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και έχει δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό, καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

«Προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους, όπως είπε η υπουργός Παιδείας. «Ο πρώτος είναι γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο δεύτερος επειδή πλησιάζουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως, που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

«Συζητάμε συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές», είπε η υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News