1565
Οι τραμπούκοι του Τραμπ εισβάλουν στο Καπιτώλιο | REUTERS/Shannon Stapleton

Οργή, θλίψη, αλλά και ειρωνικά σχόλια για τη βία στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 17:55
Οι τραμπούκοι του Τραμπ εισβάλουν στο Καπιτώλιο
|REUTERS/Shannon Stapleton

Οργή, θλίψη, αλλά και ειρωνικά σχόλια για τη βία στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 17:55

Από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν μέχρι την Τζασίντα Αρντερν και τον Ναρέντρα Μόντι οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον, ενώ χώρες που διατηρούν κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δύσκολα έκρυψαν την ικανοποίησή τους πίσω από τα επίσημα σχόλια.

Η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη και τον θυμό της και επέρριψε την ευθύνη στην άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του τόσο καιρό. «Ολοι είδαμε χθες τις δυσάρεστες εικόνες από την εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι εικόνες αυτές με θύμωσαν και με λύπησαν. Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του…», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τους εκατοντάδες τραμπούκους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «επιτιθέμενους και ταραξίες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπάιντεν θα ορκιστεί και θα αναλάβει επισήμως προεδρικά καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σε ομιλία του στο Βερολίνο, περιέγραψε τους εισβολείς ως «ένοπλο όχλο, υποκινούμενο από έναν εν ενεργεία πρόεδρο» και καταδίκασε την «έφοδο στην καρδιά της δημοκρατίας» για την οποία θεωρεί τον Τραμπ «ως άμεσα υπεύθυνο»: ««Η ειρηνική εναλλαγή στην εξουσία μετά από δημοκρατικές εκλογές αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, Ο Τραμπ παραβίασε αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο αρνούμενος να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Οι ταραχές στην Ουάσινγκτον είναι το αποτέλεσμα ψεμάτων και ακόμα περισσότερων ψεμάτων, μίσους και υποδαύλισής του, ακόμη και από το υψηλότερο επίπεδο», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας σχολιάζει τα γεγονότα

Ο Στάινμαϊερ χαιρέτισε επίσης την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από το μίσος και τις ταραχές».

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δήλωσε από το Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Οταν σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα, “ένας άνθρωπος, μία ψήφος”», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό», κατέληξε στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε στο προεδρικό μέγαρο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 3 το πρωί της Πέμπτης.

«Αποτελεί επιλογή μας εδώ και αιώνες να βάζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ειρήνη, τον σεβασμό του άλλου, την ελευθερία υπεράνω όλων, κάτι που απειλείται σήμερα στις δημοκρατίες μας. Θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας. Θέλω να εκφράσω τη φιλία μας προς τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική δημοκρατία. Θέλω να τονίσω τον κοινό αγώνα μας ώστε οι δημοκρατίες μας να βγουν πιο ισχυρές απ’ αυτή τη στιγμή που βιώνουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Από τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Εχω εμπιστοσύνη στην ισχύ της αμερικανικής δημοκρατίας. Η νέα προεδρία του Τζο Μπάιντεν θα ξεπεράσει αυτό το στάδιο έντασης και θα ενώσει τον αμερικανικό λαό».

Από τη Νέα Ζηλανδία, η Τζασίντα Αρντερν τόνισε ότι «η δημοκρατία -το δικαίωμα των πολιτών ψηφίζουν, να ακούγεται η φωνή τους και μετά να επικυρώνεται ειρηνικά η απόφασή τους- δεν θα έπρεπε ποτέ να ακυρώνεται από τον όχλο».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jacinda Ardern (@jacindaardern)

Ενας από τους πιστούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, καταδίκασε τα γεγονότα και είπε ότι αναμένει μία ειρηνική μετάβαση εξουσίας.

Στην Ινδία, άλλος ένας φίλος του Τραμπ, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ταραγμένος από τη βία στην Ουάσινγκτον και τόνισε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας πρέπει να συνεχιστεί».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την εισβολή «επαίσχυντη» και καταδικαστέα ενέργεια και δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι θα «υπερισχύσει η αμερικανική δημοκρατία», προσθέτοντας: «Ανέκαθεν υπερίσχυε».

Ο λαϊκιστής πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο ήταν ο μοναδικός που πήρε ανοιχτά το μέρος του Τραμπ, αλλά αυτό μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. «Ξέρετε ότι συνδέομαι με τον Τραμπ, οπότε γνωρίζετε ήδη την απάντησή μου. Υπάρχουν πολλές αναφορές για νοθεία», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υιοθετώντας τα ψέμματα του απερχόμενου αμερικανού προέδρου.

Οι εχθροί των ΗΠΑ

Η Κίνα φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να συγκρίνει την εισβολή στο Καπιτώλιο με τις περσινές βίαιες διαδηλώσεις φιλοδημοκρατικών στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κανείς δεν σκοτώθηκε όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε συγκεκριμένα, ότι μολονότι τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ το 2019, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο της πόλης, ήταν πιο «σοβαρά» από αυτά στην Ουάσινγκτον, «ούτε ένας διαδηλωτής δεν πέθανε».

«Η αντίδραση ορισμένων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μέσων ενημέρωσης, είναι εντελώς διαφορετική. Οταν περιέγραφαν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τι λέξεις χρησιμοποιούσαν; “ένα ωραίο θέαμα”», είπε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του ιρανού πρόεδρου Χασάν Ροχανί, που αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως ένα «μεγάλο έθνος».

«Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες βράδυ και σήμερα έδειξε, κατ΄αρχάς, σε ποιο σημείο η δυτική δημοκρατία ήταν ευάλωτη», ανέφερε ο Ροχανί σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Διαπιστώσαμε πως δυστυχώς (στις δυτικές χώρες), το έδαφος είναι έτοιμο για τον λαϊκισμό, παρά τις προόδους της βιομηχανίας και της επιστήμης», είπε ο Ροχανί.

«Ενας λαϊκιστής ανήλθε στην εξουσία και προκάλεσε μια καταστροφή στη χώρα του μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ελπίζω όλος ο κόσμος και οι επόμενοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο να πάρουν το μάθημα» πρόσθεσε.

Κατηγορούμενος από τους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του ότι επιδιώκει «συμβιβασμό» με τη Δύση, ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής στην ιρανική πολιτική, έστειλε ένα νέο σήμα ανοίγματος προς τη μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αξιωματούχοι που «θα αναλάβουν την εξουσία σε δύο εβδομάδες θα αντισταθμίσουν (τις ζημιές που προκάλεσε η κυβέρνηση Τραμπ) και θα ενεργήσουν ώστε να ξαναβρούν για τη χώρα τους μια θέση άξια του αμερικανικού έθνους, επειδή το αμερικανό έθνος είναι ένα μεγάλο έθνος. Αν επανέλθουν στη λογική, στη νομιμότητα και στις υποχρεώσεις τους, θα είναι προς το δικό τους όφελος και για το καλό του κόσμου», πρόσθεσε ο Ροχανί.

Από την πλευρά της Ρωσίας, δηλώσεις έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα: «Αυτή είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Παράλληλα εφιστούμε και πάλι την προσοχή στο ότι το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αρχαϊκό, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δημοκρατικές προδιαγραφές, δημιουργώντας τις δυνατότητες για πολυάριθμες παραβιάσεις, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετατράπηκαν σε εργαλείο πολιτικής διαμάχης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν η αιτία του διχασμού της κοινωνίας που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Ευχόμαστε στον φιλικό αμερικανικό λαό να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια την δραματική αυτή στιγμή της δικής του Ιστορίας».

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασχοληθούν με τις εσωτερικές τους υποθέσεις και να πάψουν να επεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών.

«Τα γεγονότα στις ΗΠΑ απαιτούν σοβαρή ανάλυση και αξιολόγηση. «Ομως, ήδη τώρα είναι προφανές, ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση. Για εμάς έχει σημασία, μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου να λύσει γρήγορα τα εσωτερικά της πολιτικά προβλήματα και να αρχίσει να οικοδομεί την πολιτική της, που θα βασίζεται στην μη επέμβαση στις εσωτερικές άλλων κυρίαρχων κρατών. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό στον σύγχρονο κόσμο».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «με αυτό το λυπηρό επεισόδιο, οι ΗΠΑ έπαθαν ακριβώς αυτό που έχουν προκαλέσει οι ίδιες σε άλλες χώρες με την επιθετική της πολιτική. Η Βενεζουέλα ελπίζει ότι αυτά τα βίαια γεγονότα θα σταματήσουν και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει επιτέλους να βρει ένα νέο δρόμο προς την σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Αποψη πάντως είχε και ο πρωθυπουργός του Φίτζι, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά από πραξικόπημα το 2006, καταδικάζοντας τις διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον ως μία επίθεση εναντίον της δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...