406
Ο δανοσουηδός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν κατάφερε να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις σχέσεις Σουηδίας - Τουρκίας | Fredrik Sandberg/TT News Agency/via REUTERS

Οργή στην Τουρκία για το κάψιμο του Κορανίου σε συγκέντρωση στη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 18:37
Ο δανοσουηδός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν κατάφερε να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις σχέσεις Σουηδίας - Τουρκίας
|Fredrik Sandberg/TT News Agency/via REUTERS

Οργή στην Τουρκία για το κάψιμο του Κορανίου σε συγκέντρωση στη Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 18:37

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε το Σάββατο ο σουηδός πρεσβευτής στην Άγκυρα, μετά την καύση του ιερού για τους Μουσουλμάνους βιβλίου του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.

Οι σουηδικές Αρχές έδωσαν άδεια στον ακροδεξιό Ράσμους Παλουντάν να οργανώσει το Σάββατο συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη, στη διάρκειά της οποίας είχε γίνει γνωστό πως «θα κάψει το κοράνι», όπως και έκανε.

Ο δανοσουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν, ηγείται του του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή» και έχει καταδικαστεί στη Δανία για ρατσιστική ρητορική.

Μάλιστα, ο Παλουντάν έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές αφού ευθύνεται για επεισόδια που ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις όταν ο ίδιος είχε κάψει ξανά το Κοράνι σε συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό τον Απρίλιο του 2022 (εδώ).

H Washington Post αναφέρει πως μία άλλη φιλοκουρδική διαδήλωση είχε σχεδιαστεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ανταποκρίτριας του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρίας Ζαχαράκη, «η Αγκυρα καταδίκασε σφόδρα την εν λόγω προκλητική ενέργεια, η οποία είναι σαφώς έγκλημα μίσους και τόνισε στοn πρεσβευτή ότι αυτή η στάση της Σουηδίας είναι απαράδεκτη», σημειώνοντας ότι «η προσβολή των ιερών αξιών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή με το πρόσχημα των “δημοκρατικών δικαιωμάτων”».

Φιλοκουρδική διαδήλωση στο κέντρο της Στοκχόλμης με τον Ερντογάν να βρίσκεται φυσικά στο στόχαστρο

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως ελπίζει ότι οι σουηδικές Αρχές δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση που είχε γίνει γνωστό ότι θα περιελάμβανε κάψιμο του Κορανίου.

«Αυτή η άδεια δόθηκε σ’ αυτό το πρόσωπο, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας. Αυτή η αχρεία πράξη θα λάβει χώρα γύρω στις 16:00 ώρα Τουρκίας (15:00 ώρα Ελλάδας), ελπίζω ότι οι σουηδικές Αρχές θα έχουν λάβει μέχρι τότε τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα το επιτρέψουν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η διαμαρτυρία δεν μπορεί να επικαλεσθεί την ελευθερία έκφρασης.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει πως η σχεδιαζόμενη επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του σουηδού ομολόγου του στην Άγκυρα ματαιώθηκε μετά την άδεια που έδωσαν οι σουηδικές Αρχές για τις παραπάνω συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...