618
Ο Κώστας Παπανικολάου πανηγυρίζει. Εκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της σπουδαίας καριέρας του | INTIMESports

Ολυμπιακός πέρα από τη λογική

Sportscaster Sportscaster 7 Φεβρουαρίου 2020, 10:16
Ο Κώστας Παπανικολάου πανηγυρίζει. Εκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της σπουδαίας καριέρας του
|INTIMESports

Ολυμπιακός πέρα από τη λογική

Sportscaster Sportscaster 7 Φεβρουαρίου 2020, 10:16

Βάλθηκε να μας τρελάνει ο Ολυμπιακός. Την Τρίτη, στο Κάουνας, δεν κατάφερε να προβάλει την παραμικρή αντίσταση στη Ζαλγκίρις. Ιδίως στο δεύτερο μισό του αγώνα, την έκανε να μοιάζει με υπερομάδα. Αλλά 48 ώρες αργότερα, στο ΣΕΦ, κατατρόπωσε (72-59) την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στη χειρότερή του σεζόν εδώ και πολλά χρόνια, νίκησε για δεύτερη φορά εφέτος τη «ρωσική αρκούδα», που δεν συγκρίνεται μαζί του σε ποιότητα και βάθος, ενώ έχασε –επίσης δύο φορές– από… τη Ζενίτ. Κι από ένα σωρό άλλους «πικραμένους».

Χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη (δυστυχώς, ξαναμπαίνει στο χειρουργείο), τον Τέιλορ Ρότσεστι (θα μείνει ένα μήνα εκτός) και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (δεν θα ξαναπαίξει έως το τέλος της σεζόν), οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν απέναντι στον πανίσχυρο αντίπαλό τους με μόλις οκτώ παίκτες. Ο ένατος ήταν ο 17χρονος Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που αγωνίζεται στην Α2. Και ο δέκατος, ο Γιώργος Πρίντεζης. Κάθισε στον πάγκο μόνο για ηθική συμπαράσταση, αντιμετωπίζοντας ενοχλήσεις που δεν του επέτρεπαν να πατήσει το παρκέ. Αποδεκατισμένοι και απογοητευμένοι, θα έπρεπε να ελπίζουν –το πολύ– σε μια αξιοπρεπή ήττα. Κι όμως, πέτυχαν έναν θρίαμβο που θα μείνει αλησμόνητος σε όσους τον παρακολούθησαν.

Αυτό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης μοιάζει ανεξήγητο, παραφυσικό, όμως δεν είναι. Η απουσία του Σπανούλη, του Ρότσεστι και του Πρίντεζη, που κανένας κόουτς «στα καλά του» δεν θα άφηνε εκτός παιχνιδιού εάν ήταν διαθέσιμοι, στέρησε από την ομάδα ποιότητα και εμπειρία, όμως της πρόσφερε πολύ καλύτερη ανασταλτική λειτουργία. Χωρίς τους τρεις πιο «αδύναμους κρίκους» του στην άμυνα, ο Ολυμπιακός ύψωσε στην ΤΣΣΚΑ ένα τείχος που την κράτησε στους 59 πόντους. Σε κάθε της επίθεση η ρωσική ομάδα έβλεπε μπροστά της ένα δάσος από χέρια, που της έκρυβαν το καλάθι και αλλοίωναν την πορεία της μπάλας (τα περίφημα deflections, που ο Ρικ Πιτίνο διδάσκει στους παίκτες του Παναθηναϊκού). Σε κανένα άλλο ματς της εφετινής Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός δεν είχε καταγράψει τόσα ριμπάουντ, τόσα κλεψίματα και τόσα κοψίματα, όσα χθες. Η πίεση που άσκησε στην ΤΣΣΚΑ, την υποχρέωσε σε 21 λάθη!

Οι λιγοστοί ετοιμοπόλεμοι παίκτες του Ολυμπιακού «τα έδωσαν όλα». Πρωτίστως ο Παπανικολάου, που πραγματοποίησε, ίσως, την καλύτερή του εμφάνιση με την ερυθρόλευκη φανέλα (19 πόντοι, επτά ριμπάουντ, τρεις ασίστ, πέντε κλεψίματα και τρία κοψίματα), και ο Μιλουτίνοβ, που ήταν συγκλονιστικός. Αλλά και κανένας δεν υστέρησε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε υποδειγματικό κοουτσάρισμα, μετατρέποντας όλα τα μειονεκτήματα της ομάδας του σε πλεονεκτήματα. Οι έκτακτες καταστάσεις φέρνουν συσπείρωση και αυξάνουν την αυτοσυγκέντρωση. Βοήθησε και η ΤΣΣΚΑ να γίνει αυτό το «θαύμα». Υποτίμησε τον Ολυμπιακό των τόσων προβλημάτων. Κι όταν κατάλαβε ότι έκανε λάθος, ήταν πια πολύ αργά.

Ο Μιλουτίνοφ σε έκσταση!

Χάρη σε αυτήν την απρόσμενη νίκη ο Ολυμπιακός, που στο επόμενο παιχνίδι του υποδέχεται τη Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, έμεινε ζωντανός στο κυνήγι μιας θέσης στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Ακόμη κι αν οι πιθανότητες να τα καταφέρει παραμένουν ελάχιστες (το πρόγραμμα που ακολουθεί δεν τον ευνοεί), είναι πολύ σημαντικό το ότι εξακολουθεί να έχει ένα κίνητρο. Μια ομάδα χωρίς κανέναν, απολύτως, στόχο, πολύ δύσκολα μπορεί να δουλέψει σοβαρά και να προοδεύσει.

Εννοείται ότι «θαύματα» σαν το χθεσινό δεν γίνονται κάθε μέρα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση. Το τόνισε και ο Μπαρτζώκας, αμέσως μετά το ματς με την ΤΣΣΚΑ. Ούτε κανονική προπόνηση μπορεί να γίνει, γιατί οι παίκτες δεν φτάνουν για να συμπληρωθούν δύο ανταγωνιστικές πεντάδες. Ηδη, δύο μεταγραφές είναι «στα σκαριά». Οι Αγγελόπουλοι θέλουν να εξαντλήσουν τις όποιες ελπίδες πρόκρισης υπάρχουν.

Αποφασισμένοι να «το παλέψουν» δείχνουν και οι παίκτες. Μόνον οι οπαδοί δεν φαίνεται να πιστεύουν στην υπέρβαση. Στο ΣΕΦ συγκεντρώθηκαν, χθες, μόλις 5.000. Πήγαν να συμπαρασταθούν στην αγαπημένη τους ομάδα, γνωρίζοντας πως ήταν πολύ πιθανό να πληρώσουν και να ταλαιπωρηθούν για να ζήσουν μια, ακόμη, ήττα. Κι ο Ολυμπιακός τους αντάμειψε για την αφοσίωσή τους με έναν θρίαμβο στα όρια του ανεξήγητου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...