702
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή. Το ακροατήριό του εξαιρείται από το Ασφαλιστικό... | Nikos Libertas / SOOC

Ο Κατρούγκαλος εξαιρεί βουλευτές από το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2016, 10:26
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή. Το ακροατήριό του εξαιρείται από το Ασφαλιστικό...
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Κατρούγκαλος εξαιρεί βουλευτές από το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2016, 10:26

Τι κι αν το Ασφαλιστικό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την κυβέρνηση, όπως και για τόσες άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν; Τι κι αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές απειλούν ακόμη και να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, αφού ακόμη κι αν περάσει το νομοσχέδιο ενδέχεται να αλλάξει, μιας και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμη το τελικό «ok».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον ANT1 και ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που είχε γίνει γνωστό από το προηγούμενο απόγευμα, όταν και κατατέθηκε στη Βουλή το πολύκροτο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι βουλευτές εξαιρούνται από το Ασφαλιστικό!

Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο υπουργός Εργασίας, «το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές». «Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ΄απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το παρόν σχέδιο νόμου», συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα ισχύει για τους αιρετούς άρχοντες που είχαν εκλεγεί πριν από το 2012.

Οπως αναφέρει και η «Καθημερινή», το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, με πιο πιθανή ημερομηνία αυτή της Παρασκευής 22 Απριλίου και αφού πρώτα έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Οπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις. Αντιδράσεις ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι το tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του κόμματος.

ΟΑνατροπές σε όλη την κοινωνική ασφάλιση

Και την ώρα που σχεδόν το σύνολο όλων των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα νιώθει στο πετσί του τις συνέπειες του νέου νόμου, η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για να μείνει το σχέδιο ως έχει. Ενα σχέδιο που προβλέπει Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ, μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό κομμάτι και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση που έχει τεθεί από το 2010 και αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 16% μέχρι το 2060. Στο μεταξύ, ανατροπές προβλέπονται και για τους ήδη ασφαλισμένους, κυρίως λόγω της επιβολής ενιαίας εισφοράς για όλους, για την κύρια σύνταξη. Αναλυτικότερα, η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της Εθνικής Σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Οι νέες συντάξεις με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι αυξημένες για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και μέσο μισθό μέχρι τα 1.000 ευρώ. Στον αντίποδα, σημαντικές θα είναι οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό κοντά στα 1.500 ευρώ.

20160125122257_img_44281453719980 (1)
Ο άνθρωπος πίσω από το νέο Ασφαλιστικό (Alexandros Michailidis/SOOC)

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα που καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2016, σε περίπτωση κατά την οποία το ακαθάριστο ποσό της κανονιζόμενης σύνταξης υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% του ποσού της σύνταξης που θα ελάμβαναν με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας που ίσχυαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014, το ήμισυ της διαφοράς αυτής καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Για όσους αποχωρήσουν εντός του 2017 και το 2018, η ανωτέρω προσωπική διαφορά ανέρχεται στο 1/3 της διαφοράς και στο ¼ αυτής, αντίστοιχα.

Για τους ήδη συνταξιούχους, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, μετά τον επανυπολογισμό, είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, η διαφορά καταβάλλεται σταδιακά, σε βάθος πενταετίας. Σε περίπτωση που είναι μικρότερο, παγώνει έως το 2017 και παραμένει ως “προσωπική διαφορά” από το 2018 και έως ότου μηδενιστεί η διαφορά.

Η Γεροβασίλη επιμένει: «Το 90% των φορολογουμένων δεν θα επιβαρυνθεί»

Και την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τις συζητήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες για τα όσα θα αλλάξουν στη ζωή του με τον νέο νόμο, η Ολγα Γεροβασίλη συνέχιζε στο ίδιο μονοπάτι που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο προβλέπει να… κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα. Σε ό,τι αφορά το Φορολογικό η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε την Τρίτη ότι το 90% των φορολογουμένων δεν θα επιβαρυνθεί. Μάλιστα, είπε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση για τα εισοδήματα από 28 έως 43 χιλιάδες ευρώ! Αντιθέτως, είπε, θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα από 50 χιλιάδες ευρώ και πάνω.

Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...