238
Μια σουπιά-φαραώ, όπως αποκαλείται | EPA/HOW HWEE YOUNG

Γιατί οι σουπιές δεν ξεχνούν ποτέ τους εραστές τους

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 16:01
Μια σουπιά-φαραώ, όπως αποκαλείται
|EPA/HOW HWEE YOUNG

Γιατί οι σουπιές δεν ξεχνούν ποτέ τους εραστές τους

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 16:01

Την αδικήσαμε τη σουπιά. Το μελάνι, που τη βοηθά να κρυφτεί, την κάνει στα μάτια μας να φαίνεται ύπουλη. Επιστήμονες ανακάλυψαν, ωστόσο, ότι οι σουπιές έχουν μια πιο ενδιαφέρουσα πλευρά, μάλλον ασυνήθιστη για ζώο που δεν είναι θηλαστικό με αναπτυγμένο εγκέφαλο.

Οπως αναφέρουν, οι σουπιές θυμούνται πότε και πού συνέβησαν συγκεκριμένα γεγονότα και μάλιστα ως το τέλος της ζωής τους, αντίθετα από τον άνθρωπο, που ξεχνά πιο εύκολα όσο γερνά. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ένα ζώο του οποίου η επεισοδιακή μνήμη, όπως λέγεται η ικανότητα αυτή, δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο.

Το ενδιαφέρον είναι γιατί χρειάζονται αυτή την ικανότητα οι σουπιές. Για τι άλλο, παρά για το σεξ, για να επιλέγουν καλύτερα ταίρι ώστε να αναπαραχθούν.

Οι σουπιές ζευγαρώνουν προς το τέλος της ζωής τους, η οποία κρατά μόλις δύο χρόνια. Η επεισοδιακή μνήμη τις βοηθά να θυμούνται με ποιους ζευγάρωσαν, πού και πότε. Ετσι, έχουν πλεονέκτημα στη διάδοση των γονιδίων τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα ταίρια.

Τα θηλαστικά, άρα και οι άνθρωποι, δεν έχουν λόγους να το θυμούνται αυτό, εξήγησε στους Times η Αλεξάντρα Σνελ, η βασική συντάκτρια της δημοσίευσης.

Για να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν 24 σουπιές, ώστε να γνωρίζουν ότι θα τις ταΐζουν σε συγκεκριμένα σημεία της δεξαμενής, σε συγκεκριμένα διαστήματα. Διαπίστωσαν ότι η ικανότητα τη σουπιάς να βρει την τροφή που της άρεσε περισσότερο δεν μειωνόταν όσο προχωρούσε η ζωή της, έστω και αν τα γέρικα ζώα χάνουν την όρεξή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...