363
Μια μεγάπτερη φάλαινα κατά τη διαδικασία της μετανάστευσης με το μικρό της. Όπως φαίνεται, στη διάρκεια του ταξιδιού θα μάθουν διάφορα τραγούδια από φάλαινες που ζουν σε άλλες περιοχές | Costaricadiveandsurf.com

Οι μεγάπτερες φάλαινες απομνημονεύουν τραγούδια φαλαινών που ζουν σε άλλες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 17:11
Μια μεγάπτερη φάλαινα κατά τη διαδικασία της μετανάστευσης με το μικρό της. Όπως φαίνεται, στη διάρκεια του ταξιδιού θα μάθουν διάφορα τραγούδια από φάλαινες που ζουν σε άλλες περιοχές
|Costaricadiveandsurf.com

Οι μεγάπτερες φάλαινες απομνημονεύουν τραγούδια φαλαινών που ζουν σε άλλες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 17:11

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τραγούδια ή μελωδίες αλλά στις συνήθως θυμούνται κάποιο μέρος τους και όχι ολόκληρο το τραγούδι ή την μουσική. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου φαίνεται ότι οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται στη συνέχεια μελωδίες και μάλιστα σύνθετες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι όπως οι άνθρωποι που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν επιστρέφουν στην χώρα τους μεταφέρουν μαζί τους πολιτιστικά χαρακτηριστικά των τόπων όπου βρέθηκαν ανάμεσα στα οποία και μουσική, έτσι και οι μεγάπτερες φάλαινες που μεταναστεύουν όταν ακούνε τραγούδια άλλων φαλαινών εκεί που πάνε, τα μαθαίνουν και όταν επιστρέφουν στη βάση τους τα τραγουδάνε.

H λίστα των τραγουδιών

Στο παρελθόν υπήρχαν ευρήματα που υποδείκνυαν την ύπαρξη αυτής της ικανότητας στις μεγάπτερες φάλαινες. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που αποδεικνύει με επιστημονικό τρόπο αυτή την ικανότητα και δείχνει πώς μια ομάδα μεγάπτερων φαλαινών μπορεί να μάθει εύκολα «απ΄έξω και ανακατωτά» τα περίπλοκα τραγούδια που λένε μεγάπτερες φάλαινες που ζουν σε άλλες περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγάπτερες φάλαινες που ζουν σε περιοχές της Γαλλικής Νέας Καληδονίας κατάφερναν να μάθουν τα περίπλοκα τραγούδια που λένε μεγάπτερες φάλαινες που ζουν σε απόσταση περίπου 1,600 χλμ. από αυτές, στην ανατολική Αυστραλία. Αφού κατάφερναν να μάθουν τα τραγούδια στη συνέχεια τα τραγουδούσαν στις δικές τους περιοχές.

«Οι φάλαινες στην ανατολική Αυστραλία τραγουδούν τραγούδια με ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Διαπιστώσαμε πώς οποιοδήποτε τραγούδι ακούγαμε και καταγράφαμε από τις φάλαινες στην ανατολική Αυστραλία το ακούγαμε ένα χρόνο αργότερα από τις φάλαινες στη Νέα Καληδονία. Δεν υπάρχει άλλη τέτοιου είδους πολιτιστική μετάδοση στο ζωϊκό βασίλειο. Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν και να μεταφέρουν σε αποστάσεις εκατοντάδων χλμ. τέτοιου είδους πληροφορίες και οι φάλαινες μαθαίνουν ιδιαίτερα περίπλοκα δεδομένα όπως είναι αυτά τα σύνθετα τραγούδια με μεγάλη ταχύτητα» δηλώνει η δρ. Τζένι Άλεν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τουλάχιστον έξι τραγούδια που λένε οι φάλαινες της ανατολικής Αυστραλίας τα οποίας έμαθαν και τραγουδούν πλέον οι φάλαινες της Νέας Καληδονίας. Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της νοημοσύνης αλλά και των γνωστικών μηχανισμών της μεγάπτερης φάλαινας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...