735
| Shutterstock

Οι big five του χρήματος διπλασίασαν τα λεφτά τους – ενώ δισεκατομμύρια φτώχυναν

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 18:00
|Shutterstock

Οι big five του χρήματος διπλασίασαν τα λεφτά τους – ενώ δισεκατομμύρια φτώχυναν

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 18:00

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους στα 869 δισ. δολάρια από το 2020, ενώ το φτωχότερο 60%, σχεδόν 5 δισ. άνθρωποι, έχουν γίνει φτωχότεροι.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε έκθεση της Oxfam, λίγο πριν συγκεντρωθούν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας, για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ των πολιτικών ηγετών, των στελεχών επιχειρήσεων και των υπερπλουσίων.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιθανό να μεγαλώσει, αναφέρει η έκθεση, και μέσα σε μια δεκαετία ο κόσμος θα δει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παγκόσμια φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα τουλάχιστον 229 χρόνια.

Υπογραμμίζοντας τη δραματική αύξηση της ανισότητας από την πανδημία της Covid, η Oxfam ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έγιναν πλουσιότεροι κατά 3,3 τρισ. δολάρια από το 2020 και ο πλούτος τους έχει αυξηθεί τρεις φορές πιο πολύ από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Η έκθεση, Inequality Inc., διαπιστώνει ότι επτά στις δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

Η Oxfam χρησιμοποίησε δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία Wealth X, και κατέληξε ότι ο συνδυασμένος πλούτος των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο –Ελον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Ελισον και Μαρκ Ζάκερμπεργκ– αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια, ή κατά 114%. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός πλούτος των φτωχότερων 4,77 δισ. ανθρώπων –που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού– μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά για μισθούς φτώχειας σε επισφαλείς θέσεις εργασίας», αναφέρει η έκθεση. «Σε 52 χώρες, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί σχεδόν 800 εκατομμυρίων εργαζομένων έχουν μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, ποσό που ισοδυναμεί με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο».

Αναφέρει επίσης ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά πολύ, παρά τις πιέσεις στα νοικοκυριά εν μέσω κρίσης. Βρίσκει ότι 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως συγκέντρωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,8 τρισ. δολαρίων το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, ένα άλμα κατά 52% σε σύγκριση με τα μέσα καθαρά κέρδη το 2018-21.

Ζητώντας φόρο περιουσίας για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ εργαζομένων και υπερπλούσιων αφεντικών και ιδιοκτητών εταιρειών, η έκθεση αναφέρει ότι μια τέτοια εισφορά στους βρετανούς εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 22 δισ. λίρες για το Δημόσιο κάθε χρόνο, εάν εφαρμοστεί σε ποσοστό μεταξύ 1% έως 2% σε καθαρή περιουσία άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών.

Η Τζούλια Ντέιβις, επενδύτρια και ιδρυτικό μέλος της Patriotic Millionaires UK, μιας ακομματικής ομάδας βρετανών εκατομμυριούχων που αγωνίζονται για την επιβολή φόρου περιουσίας, είπε ότι οι φόροι που επιβάλλονται στον πλούτο είναι «μικροσκοπικοί» σε σύγκριση με τη φορολογία στο εισόδημα από την εργασία.

«Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να πληρώσουν 22 δισ. λίρες ετησίως εάν επενδυθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, βελτιώνοντας τη ζωή καθενός από εμάς που ζούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρέχοντας στους ηλικιωμένους, τους νέους και τους ευάλωτους τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται και αξίζουν», είπε.

Η Oxfam ανακοίνωσε ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Gini –ο οποίος μετρά την ανισότητα– διαπίστωσε ότι η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή της Νότιας Αφρικής, της χώρας με τη υψηλότερη ανισότητα στον κόσμο.

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει το 59% όλων των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένων μετοχών, μετοχών και ομολόγων, καθώς και μερίδια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πλουσιότερο 1% κατέχει το 36,5% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, με αξία 1,8 λιρών.

Η Aλίμα Σίβζι, μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam, δήλωσε: «Αυτές οι ακρότητες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως ο νέος κανόνας, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια δεκαετία διχασμού. Η ακραία φτώχεια στις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, ωστόσο ένας μικρός αριθμός υπερπλούσιων ανδρών αγωνίζεται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

»Αυτό το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων δεν είναι τυχαίο, ούτε αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο κάνουν σκόπιμες πολιτικές επιλογές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτή τη στρεβλή συγκέντρωση πλούτου, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. Μια πιο δίκαιη οικονομία είναι δυνατή, μια οικονομία που λειτουργεί για όλους μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι συντονισμένες πολιτικές που παρέχουν δικαιότερη φορολογία και υποστήριξη για όλους, όχι μόνο για τους προνομιούχους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...