1458
Υπάλληλος στις αποθήκες του κινεζικού on-line shopping mallTmall ετοιμάζει συσκευασίες προϊόντων για την «Ημέρα των Εργένηδων» του 2015 | Reuters/Aly Song

«Black Friday» εμείς; «Ημέρα των Εργένηδων» οι Κινέζοι

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 23:55
Υπάλληλος στις αποθήκες του κινεζικού on-line shopping mallTmall ετοιμάζει συσκευασίες προϊόντων για την «Ημέρα των Εργένηδων» του 2015
|Reuters/Aly Song

«Black Friday» εμείς; «Ημέρα των Εργένηδων» οι Κινέζοι

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 23:55

Ξέρετε τι θα πει  光棍节; Ω ναι, κινέζικη είναι η λέξη και σημαίνει «Ημέρα των Εργένηδων». Πρόκειται, στην ουσία, για την κινεζική «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», που ορίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο την 11/11. Γιατί; Μα γιατί είναι η ημέρα του χρόνου με τους τέσσερις άσους όπου ο άσος συμβολίζει τον ένα, το άτομο. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1993 από το πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ, στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλους πανεπιστημιακούς χώρους και όταν οι φοιτητές τέλειωσαν τις σπουδές τους το έκαναν παράδοση σε όλη τη χώρα. Και μετά, χάρη στο Διαδίκτυο διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Τη μοναδική αυτή ημέρα, λοιπόν, μόνοι άνθρωποι έχουν τη ευκαιρία να βρεθούν μαζί και να διασκεδάσουν. Οι Κινέζοι, ως γνωστόν, λατρεύουν τους συμβολισμούς και στην συγκεκριμένη περίπτωση, στις 11.11 το 1 συναντάει ένα άλλο 1, γίνονται ζευγάρι και τα ζευγάρια γιορτάζουν όλα μαζί…  Στην αρχή συμμετείχαν μόνον άντρες αλλά πλέον συμμετέχουν και γυναίκες ενώ εκείνη την ημέρα είναι πλέον δημοφιλή και τα πάρτι με «τυφλά ραντεβού».

Οπότε καταλαβαίνετε τι έγινε στα κινέζικα πανεπιστήμια στις 11/11 του 2011, «ημέρα του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, που είχε έξι άσους. Τέλος πάντων, οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν μπορούσαν να χάσουν αυτή την εκπληκτική ευκαιρία. Και (το 2009 για πρώτη φορά) έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως νεότερους καταναλωτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι με ό,τι συμβαίνει on-line. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι (σε όλο τον πλανήτη) συμμετέχουν στους εορτασμούς, _ το ηλεκτρονικό εμπόριο, εξάλλου, δεν γνωρίζει σύνορα.

shopping-CGTN-FB
Η κινεζική «Ημέρα των Εργένηδων» απέκτησε μια νέα διάσταση το 2009 όταν οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου αποφάσισαν να κάνουν μεγάλες προσφορές [Facebook / CGTN]
 Έτσι για παράδειγμα, στις 11 Νοεμβρίου 2012, οι πωλήσεις του κινεζικού on-line shopping mall Taobao (του ομίλου Alibaba) έφτασαν στο ύψος των 3 δισ. δολαρίων ενώ πέρσι, την «Ημέρα του Εργένη», ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba έκανε ρεκόρ πωλήσεων που έφθασαν σχεδόν στα 18 δισ. δολάρια, ποσόν που ξεπερνάει κατά πολύ το άθροισμα των εσόδων της «Cyber Monday»(3,4 δισ.) και της «Black Friday» (3,34 δισ.) μαζί.

Το ετήσιο γκαλά των αγορών στην Κίνα, ξεκινάει τα ξημερώματα του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου, όταν τα ρολόγια χτυπούν μεσάνυχτα (τοπική ώρα, εννοείται). Θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας; Κανένα πρόβλημα. Όπως συμβαίνει όμως και με πολλά άλλα πράγματα στην Κίνα, η περιήγηση στις on-line αγορές της μπορεί να είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και το Quartz ετοίμασε έναν οδηγό -με πληροφορίες από τις ιστοσελίδες των κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και με συμβουλές από τα κινεζικά κοινωνικά μέσα δικτύωσης-, με την βοήθεια του οποίου, μπορεί κανείς να αξιοποιήσει στο έπακρο τις on-line αγορές της αυριανής ημέρας.

Στις 11/11 δεν «γιορτάζει» μόνο το Alibaba

Αρχικά η «Singles Day» ήταν ένα φεστιβάλ αγορών στα Tmall και Taobao, δύο ηλεκτρονικά εμπορικά κέντρα που ανήκουν αμφότερα στον όμιλο Alibaba. Αλλά η τεράστια επιτυχία τους έχει δελεάσει πολλούς άλλους παίκτες, μεταξύ των οποίων η κινεζική ιστοσελίδα του Amazon, η JD.com που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Κίνα, το VIP.com αλλά και η ιστοσελίδα you.163.com του τεχνολογικού γίγαντα Netease.

Ψάξτε για πραγματικές εκπτώσεις

Οι κινεζικές αρχές έχουν διαπιστώσει, στο παρελθόν, διαφημίσεις για ψευδείς εκπτώσεις  την «Ημέρα των Εργένηδων». Αλλά αξίζει τον κόπο να κάνετε τη δική σας έρευνα, για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν πραγματικές προσφορές.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να συγκρίνετε τις τιμές στις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες on-line αγορών της Κίνας χρησιμοποιώντας τα manmanbuy.com και smzdm.com. Μπορείτε επίσης να επικολλήσετε τα urls των προϊόντων στο xitie.com για να δείτε τις αρχικές τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Και αν δεν διαβάζετε κινέζικα θα πρέπει να βασιστείτε στο Google Translate.

shopping-People's Daily China-FB-1290
Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κάνουν θραύση ανάμεσα στους νέους στην Κίνα [Facebook / People’s Daily, China]
 Μάθετε τους περίπλοκους κανόνες

Το ψάξιμο για ευκαιρίες έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκο με την πάροδο των χρόνων. Για να παίξετε, λοιπόν, σύμφωνα με τους κανόνες των κινεζικών ιστοσελίδων, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τους ακόλουθους όρους και τον τρόπο λειτουργίας τους:

Προ-παραγγελίες: Μπορείτε να καταβάλετε μια προκαταβολή ώστε να έχετε τη δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές αργότερα. Στους λιανεμπόρους αρέσει αυτό το είδος συναλλαγής επειδή μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να προετοιμάσουν τα αποθέματά τους εγκαίρως. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτές οι προ-παραγγελίες δεν μπορούν να ακυρωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την προκαταβολή σας αν αποφασίσετε να μην πληρώσετε υπόλοιπο στις 11 Νοεμβρίου.

Κουπόνια: Μπορείτε να αγοράσετε κουπόνια για να εξασφαλίσετε χαμηλότερες τιμές. Σε αντίθεση με τις προ-παραγγελίες, η πληρωμή εκ των προτέρων είναι συνήθως πολύ μικρότερη αλλά οι όροι μπορεί να είναι περίπλοκοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να πληρώσετε 9,9 γιουάν για να αγοράσετε ένα κουπόνι που σας επιτρέπει να αφαιρέσετε 100 γιουάν από μια παραγγελία συνολικού ύψους 999 γιουάν. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα, που μπορεί να καθορίζουν τους τύπους αγαθών τα οποία μπορεί να αποκτήσει κανείς με το συγκεκριμένο κουπόνι, καθώς και συγκεκριμένα χρώματα και μοντέλα που καλύπτονται από τη συμφωνία.

Κόκκινοι φάκελοι: Μπορείτε να πάρετε μέρος σε κάποια κλήρωση για να κερδίσετε «μετρητά». Όμως, αν και οι έμποροι λιανικής τα αποκαλούν μετρητά, δεν πρόκειται για πραγματικά χρήματα στην τσέπη σας, αλλά για πιστώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές κατά τη διάρκεια της «Singles Day». Για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες Taobao και Tmall πρόσφεραν «κόκκινους φακέλους» σε τυχερούς  από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, με δώρα που κυμαίνονται από 0,5 γιουάν έως 1,111 γιουάν. Για να συμμετάσχουν στην κλήρωση της Taobao και της Tmall, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν έναν λογαριασμό στο Alipay με το πραγματικό τους όνομα που θα συνδέεται με τον λογαριασμό τους στο Taobao.

Πώς θα φθάσετε στο ταμείο πριν από άλλους αγοραστές 

Με τόσους πολλούς ανθρώπους που σπεύδουν την «Ημέρα των Εργένηδων» να «χτυπήσουν» τις καλύτερες προσφορές στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου, υπάρχει τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ειδικά τα πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας πριν εξαφανιστούν τα αντικείμενα, θα πρέπει να ανοίξετε περισσότερες από μία καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησης και να συνδεθείτε με τους λογαριασμούς σας νωρίτερα. Μια κινέζα «shopaholic» που μίλησε στο Quartz πριν από το περσινό φεστιβάλ αγορών δήλωσε ότι γενικά οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι πιο αξιόπιστοι για ηλεκτρονικές αγορές σε σύγκριση με τα κινητά τηλέφωνα. Είπε επίσης ότι είχε σκοπό να «γεμίσει» τα διάφορα ηλεκτρονικά της καρότσια πριν από τα μεσάνυχτα ώστε να μπορέσει κατόπιν να βγει γρήγορα.

Οι χρόνοι παράδοσης γίνονται όλο και μικρότεροι

Τα προηγούμενα χρόνια όσοι έκαναν αγορές την «Ημέρα των Εργένηδων» χρειάστηκε να περιμένουν πάρα πολύ μέχρι να παραλάβουν τα αντικείμενα του πόθου τους  λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού παραγγελιών. Φέτος, όμως, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν τις καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης. Για παράδειγμα, η JD συνεργάστηκε με τα καταστήματα Walmart της Κίνας, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες της JD, έτσι οι κούριερ μπορούν να παραδίδουν στους πελάτες προϊόντα τα οποία έχουν παραλάβει από τα κοντινά καταστήματα της Walmart.

Υπάρχουν πάντα πολλές προσφορές

Ακόμη και αν χάσετε τις καλύτερες προσφορές της «Ημέρας των Εργένηδων», δεν υπάρχει λόγος στενοχώριας, μας διαβεβαιώνει το Quartz. Οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να εμπορευματοποιήσουν πολλές άλλες ημέρες. Βέβαια οι εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα δεν διακρίνονται για τις προσφορές τους. Σημειώστε, λοιπόν, τις επόμενες «μεγάλες» ημέρες για ηλεκτρονικές αγορές, που είναι η «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας» στις 8 Μαρτίου και το «618» (εκπτώσεις 18 ημέρων που τελειώνουν στις 18 Ιουνίου), που ξεκίνησε από την ιστοσελίδα JD, αλλά και άλλοι λιανοπωλητές την εφάρμοσαν ως ημέρα μεγάλων προσφορών. Τώρα γιατί την έβγαλαν 618 θα σας γελάσω. Το μόνο που βρήκα σχετικό είναι ότι στις 18 Ιουνίου 618 άρχισε η δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε επί τρεις αιώνες την Κίνα.

Τελικά, όμως, μια απορία την έχω. Μετά από όλα τα παραπάνω, εσείς θα τολμούσατε να κάνετε on-line αγορές από κινέζικο site; Ακόμα και αν μιλάτε …φαρσί τα κινέζικα. Εγώ, πάντως, το ομολογώ ρητά: όχι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...