1523
Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών, είναι η πρώτη που μπήκε στο στόχαστρο, επειδή υποστήριξε ανοιχτά μία από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ | .

Πώς τα New Balance έγιναν τα παπούτσια της οργής

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 18 Νοεμβρίου 2016, 20:52
Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών, είναι η πρώτη που μπήκε στο στόχαστρο, επειδή υποστήριξε ανοιχτά μία από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ
|.

Πώς τα New Balance έγιναν τα παπούτσια της οργής

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 18 Νοεμβρίου 2016, 20:52

Οι νεοναζί, ενθουσιασμένοι από τη στάση της New Balance υπέρ συγκεκριμένης εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, την ανακήρυξαν ως την εταιρεία από την οποία θα προμηθεύονται εφεξής τις «στολές» τους. Η εταιρεία αποποιήθηκε… τον “ρόλο” και μετά άρχισαν και οι νεοναζί να καίνε τα παπούτσια τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο αντιπρόεδρος  Δημοσίων Υποθέσεων της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών ειδών New Balance, Μάθιου Λεμπρετόν, την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την έκδοση του επίσημου εκλογικού αποτελέσματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση Ομπάμα επέλεξε να μας αγνοήσει, και, ειλικρινά, με την εκλογή του νέου προέδρου Τραμπ, αισθανόμαστε πως τα πράγματα θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Untitled-6
Τα αθλητικά παπούτσια καίγονται με φλόγιστρο, μετά τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας New Balance που υποστήριξε την εμπορική πολιτική του Τραμπ

Τι εννοούσε το στέλεχος; Η κυβέρνηση Ομπάμα, προωθούσε, και έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ως τον Ιανουάριο στο Κογκρέσο, το νομοσχέδιο Trans-Pacific Partnership. Βάσει αυτού, όνειρο του απερχόμενου προέδρου, είναι να χτιστεί μια εμπορική συνεργασία ανάμεσα σε 12 χώρες ένθεν κακείθεν του Ειρηνικού η οποία θα μειώσει συνολικά 18.000 δασμούς, που επιβάλλονται στα εισαγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα να ανεβάζουν κατά πολύ την τελική τιμή τους.

Οι συνεργαζόμενες χώρες είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Περού, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Χιλή, Μπρουνέι, Σιγκαπούρη και Νέα Ζηλανδία. Με τη συνεργασία αυτή, ο Ομπάμα πιστεύει πως οι μικροί αμερικανοί κατασκευαστές θα μπορούν και εκείνοι να εξάγουν τα προϊόντα τους, τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσαν λόγω πολύ αυξημένου τελικού κόστους. Επίσης, με τη μείωση των δασμών, θα πωλούνται στις ΗΠΑ φθηνότερα, και τα αμερικανικά προϊόντα που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα θα πωλούνται φθηνότερα τα Nike που κατασκευάζονται στο Βιετνάμ.

Untitled-1
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη απάντηση, μέσω Twitter, της εταιρείας, προς εκείνους που την κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει τον “ακραίο” και “ρατσιστή” νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Πολλές αμερικανικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εκτός αμερικανικού εδάφους τάσσονται, φυσικά, υπέρ του μέτρου. Συγκεκριμένα η Nike, η Νο 1 εταιρεία αθλητικών στον κόσμο, μέχρι που δήλωσε πως σκοπεύει, αν περάσει το μέτρο, να ανοίξει 10.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η New Balance όμως, η οποία εδρεύει στη Βοστώνη, κατασκευάζει τα παπούτσια της στις ΗΠΑ ασταμάτητα από το 1906 και υπερηφανεύεται για τα πέντε εργοστάσιά της και για τους 1.400 εργαζόμενους επί αμερικανικού εδάφους, είναι αντίθετη.

Πρώτον επειδή οι ανταγωνιστές της θα βγουν έτσι πολλαπλά κερδισμένοι. Τα παπούτσια New Balance κοστίζουν στα καταστήματα των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 30 δολάρια ακριβότερα από όλα τα άλλα που κατασκευάζονται σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια. Αν οι τιμές των τελευταίων μειωθούν κι άλλο, προφανώς η εταιρεία θα έχει πρόβλημα.

2243
Πολλοί σταρ στις ΗΠΑ προτιμούν τα New Balance, κυρίως για λόγους στιλ. Ανάμεσά τους και η Ριάνα, που υποστήριξε τη Χίλαρι Κλίντον. Τώρα μέσα στον χαμό που ξέσπασε, μάλλον θα το σκεφτούν πολύ προτού εμφανιστούν ξανά με αυτά δημοσίως

Δεύτερον, δεν επιθυμεί το μέτρο διότι πιστεύει πως θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις εξαγωγές, όταν διάφορες μικρότερες αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να μπουν στο παιχνίδι.

Φυσικά, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να συμβιβάσει, για μία ακόμη φορά, την κατάσταση, προκειμένου να περάσει το μέτρο από το Κογκρέσο. Πώς; Με την υπόσχεση στη New Balance ότι από το 2017, η εν λόγω εταιρεία θα είναι ο επίσημος προμηθευτής του αμερικανικού στρατού σε αθλητικά παπούτσια. Ητοι, 250.000 ζευγάρια τον χρόνο, τα οποία θα αγοράζουν οι στρατιώτες από τα καταστήματα στρατιωτικών ειδών 30 δολάρια ακριβότερα απ΄ότι αγοράζουν τις άλλες μάρκες που φοράνε μέχρι τώρα. Η προσφορά αυτή, δεν ικανοποίησε την εταιρεία.

Από την άλλη, ο Τραμπ τάχθηκε ανοιχτά κατά του μέτρου Trans-Pacific Partnership και δήλωσε προεκλογικά ότι θα το παγώσει στο Κογκρέσο. Αυτό άκουσε λοιπόν και χάρηκε ο Μάθιου Λεμπρετόν, αλλά δεν του βγήκε σε καλό…

Η δήλωσή του, περί Τραμπ και νομοσχεδίου, έγινε βούκινο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αγανακτισμένοι, με το αποτέλεσμα, χρήστες του Twitter, του Instagram και του Facebook και πελάτες της New Balance, έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά τα λεγόμενα του Λεμπρετόν: «Για τα λεφτά τα κάνετε όλα», «Δεν ξαναγοράζω New Balance», «Τα πετάω τώρα στα σκουπίδια», «Τα καίω! Κοιτάξτε το βίντεο!» κ.ο.κ. Πολλοί μάλιστα ανάρτησαν τέτοια σχόλια απευθείας στις σελίδες και στους λογαριασμούς της εταιρείας.

Untitled-7
Αυτή είναι η προμετωπίδα στο σάιτ του νεοναζί Αντριου Ανγκλιν. Υποτίθεται πως είναι ρεπουμπλικανικό, ωστόσο είναι γεμάτο με αντισημιτικά κείμενα και με ειδησεογραφία που μονοπωλείται από εγκλήματα μαύρων κατά λευκών

Εδώ πρέπει να συμπληρώσω, πως κατά του νομοσχεδίου Ομπάμα δεν τάχθηκε μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στάση κράτησαν προεκλογικά τόσο η Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Μπέρνι Σάντερς…

Το όνομα «Τραμπ» προφανώς ήταν εκείνο που άναψε τα πυρά στα social media. Αλλά μάλλον ήταν και εκείνο που τράβηξε το ενδιαφέρον του νεοναζί Αντριου Ανγκλιν, κατόχου του μπλογκ TheDailyStormer.com. Το συγκεκριμένο μπλογκ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στις ΗΠΑ και πλασάρεται ως «Η Νο 1 πιο έγκυρη πηγή ρεπουμπλικανικών νέων», ωστόσο από τις κατηγορίες αναζήτησής του (π.χ. Εβραϊκό Πρόβλημα, Ρατσιστικός Πόλεμος) καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται. Το μπλογκ δημιουργήθηκε στις 4 Ιουλίου του 2013 και πήρε τη θέση του προηγούμενου, του ιδίου, που ονομαζόταν TotalFacism.com.

nb
Εκνευρισμένοι αντι-Τραμπικοί αλλά και νεοναζί πετάνε τα παπούτσια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι πρώτοι επειδή η εταιρεία είπε καλό λόγο για την πολιτική του νέου προέδρου, και οι δεύτεροι επειδή αρνήθηκε να γίνει η επίσημη μάρκα των νεοναζί

Ο Αντριου Ανγκλιν, λοιπόν, ενθουσιασμένος που η New Balance παράγει τα παπούτσια της στις ΗΠΑ και που υποστήριξε την εκλογή του Τραμπ ανακοίνωσε στις 12 Νοεμβρίου με άρθρο στους πολλούς επισκέπτες του: «Αυτά θα είναι τα Επίσημα Παπούτσια των Λευκών».

Πιο συγκεκριμένα έγραψε: «Εγώ είμαι τύπος Nike. Ή μάλλον ήμουν. Ηρθε η ώρα όμως να πάω με τη New Balance τώρα. Η γενναία πράξη τους, τους αναδεικνύει ως την επίσημη μάρκα της Επανάστασης του Τραμπ.

»Η στάση της εταιρείας αποτελεί μια χειρονομία υποστήριξης των Λευκών και της βιομηχανίας των ΗΠΑ».

Untitled-5
Αυτή είναι η απάντηση της New Balance όταν οι νεοναζί την ανακήρυξαν ως επίσημη μάρκα τους

Βεβαίως, αναφέρει στο άρθρο του, πως η κίνηση αυτή της New Balance ήταν εμφανώς και μία κίνηση μάρκετινγκ, προκειμένου να προσελκύσει νέους πελάτες-ψηφοφόρους του Τραμπ.

«Όμως αυτό θα είναι φανταστικό! Θα έχουμε τη “στολή” μας. Θα αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλο μέσα στο πλήθος», συμπληρώνει και δείχνει σε φωτογραφίες τα αγαπημένα του μοντέλα: γκρι παπούτσια και μαύρο φούτερ με κουκούλα… Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένας έμμεσος τρόπος υπόδειξης της «στολής». Κατόπιν αυτού η New Balance πραγματικά τα χρειάστηκε…

«Η εταιρεία δεν ανέχεται τις διακρίσεις και το μίσος καμίας μορφής», αναφέρει σε Tweet στις 15 Νοεμβρίου. «Οι αρχές και η κουλτούρα μας είναι η πίστη στην ανθρωπότητα, στη συνοχή, στην κοινότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Untitled-2
Αγανακτισμένα μηνύματα κατακλύζουν τα social media από τις 10 Νοεμβρίου

Η αντίδραση του Αντριου Ανγκλιν στο ξεκαθάρισμα της New Balance ήρθε την ίδια κιόλας μέρα μέσα από το μπλογκ του: «Κάποιος χακάρε το Twitter της εταιρείας!»

Ισχυρίζεται δε ότι ο Μάθιου Λεμπρετόν, του έστειλε προσωπικό email στο οποίο του εξηγεί «φρικαρισμένος» ότι «οι βρωμεροί αντι-ρεπουμπλικάνοι Εβραίοι» χάκαραν τον προσωπικό λογαριασμό του και ο «πούστ…ς ο Τζακ Ντόρσεϊ (ιδρυτής του Twitter) αρνήθηκε λύσει τα εβραϊκά μάγια». Στο ίδιο email, όπως ισχυρίζεται ο Ανγκλιν, ο Λεμπρετόν του έστειλε το αληθινό δελτίο τύπου:

«Η New Balance υιοθετεί τον διχασμό και το μίσος σε κάθε μορφή. Ως μια εταιρεία ηλικίας 110 ετών με πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ και χιλιάδες λευκούς άνδρες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο – η New Balance είναι ένας, ρεπουμπλικανικού προσανατολισμού, οργανισμός και μία κουλτούρα, η οποία πιστεύει στη Λευκή Ανωτερότητα, στη συνοχή, στην κοινότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό για τους λευκούς άνδρες σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα στελέχη μας προσφάτως ερωτήθηκε για να σχολιάσει την εμπορική πολιτική και απάντησε ορθά. Είμασταν και θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην παραγωγή μας επί εδάφους ΗΠΑ».

article-2615279-1D6DC2F500000578-506_634x804-618x784
Και ο Μελ Γκίμπσον βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η φωτογραφία του εικονογραφεί το άρθρο του νεοναζί μπλόγκερ, που ανακηρύσσει τη φίρμα σε επίσημη του κινήματος. Ο Μελ Γκίμπσον είναι γενικώς συντηρητικών απόψεων, δίχως όμως να έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Τραμπ. Και φοράει New Balance…

Ο νεοναζί μπλόγκερ, στο άρθρο του φαίνεται να πιστεύει όσα ισχυρίζεται ότι του έγραψε προσωπικά το μεγαλοστέλεχος. «Μην πτοείστε από τα ψέματα που σας σερβίρουν τα εβραϊκά media. Η New Balance είναι μια καλή και ηθική εταιρεία με ισχυρές ρεπουμπλικανικές αρχές και εμείς εδώ, στο πιο έγκυρο ρεπουμπλικανικό ειδησεογραφικό σάιτ παγκοσμίως, τη στηρίζουμε 100%».

Προφανώς, ξημερώνουν δύσκολες μέρες για τη New Balance – σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα εταιρείας η οποία υποστήριξε τον Τραμπ και τώρα φαίνεται να μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των νεοναζί που ισχυρίζονται ότι είναι ακροδεξιοί ρεπουμπλικάνοι. Ο Τραμπ έχει τη ρετσινιά. Σύμφωνα με τους σχολιαστές του The Young Turks, του δημοφιλούς αμερικανικού διαδικτυακού καναλιού που σχολιάζει την επικαιρότητα στις ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος, αν δεν θέλει να έχει ουρά του τους νεοναζί, πρέπει να πάρει θέση.

Στο μεταξύ τα αθλητικά παπούτσια καίγονται πλέον on line απ΄όλες τις πλευρές.

shoes_burning_trump_new_balance

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...