578
Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν το 2015 | ΑΠΕ - ΕΡΑ

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση… στα 92 του!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 17:14
Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν το 2015
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση… στα 92 του!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 17:14

Σε μπελάδες έμπλεξε ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν μετά την καταγγελία γερμανίδας δημοσιογράφου ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά σε συνάντηση που είχαν το 2018.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, «στόχος» του 94χρονου σήμερα γάλλου πολιτικού ήταν η 37χρονη Αν-Κατρίν Στράκε, η οποία εργάζεται στον γερμανικό σταθμό WDR.

Σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το επεισόδιο σημειώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 στο γραφείο του Ντ’ Εστέν στο Παρίσι, όταν ο βετεράνος πολιτικός ήταν 92 ετών και η Στράκε 35.

Εκείνη την ημέρα η Στράκε είχε ραντεβού με τον Ντ’ Εστέν, στο γραφείο του, στο Μπουλβάρ Σεν Ζερμέν με σκοπό μια συνέντευξη με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα όταν ο Ζισκάρ ήταν πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Στράκε περιγράφει στην καταγγελία της ότι όλα συνέβησαν όταν ζήτησε από τον Ντ’ Εστέν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί.

«Εκείνος τότε τύλιξε τα χέρια του γύρω της, την άγγιξε στη μέση και έβαλε το χέρι του στα οπίσθιά της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ένιωσα έκπληξη, με έφερε σε εξαιρετικά άβολη θέση και γι’ αυτό προσπάθησα να απωθήσω το χέρι του χωρίς όμως επιτυχία» προσθέτει η Στράκε.

Η πρώτη φωτογραφία, μάλιστα, ήταν κακής ποιότητας και γι’ αυτό η Στράκε πόζαρε για μια δεύτερη φορά με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν να της βάζει ξανά χέρι.

«Ένιωσα ότι επέμεινε» υποστηρίζει η γερμανίδα δημοσιογράφος, ωστόσο το συμβάν δεν έληξε εκεί.

Πριν αποχωρήσει η ομάδα της δημοσιογράφου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κράτησε την Στράκε για να της δείξει κάποιες φωτογραφίες που ήταν κρεμασμένες στον τοίχο του γραφείου του, όπου εμφανιζόταν με ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, τότε της άγγιξε ξανά τα οπίσθια και εκείνη προσπάθησε να απωθήσει το χέρι του «πολλές φορές και με όλες μου τις δυνάμεις».

Τελικά χρειάστηκε ο εικονολήπτης που ήταν παρών να πετάξει κάτω μια λάμπα για να προκαλέσει αντιπερισπασμό προκειμένου να τοποθετήσει μια καρέκλα ανάμεσα στην Στράκε και τον πρώην πρόεδρο.

Η γερμανίδα δημοσιογράφος Αν-Κατρίν Στράκε

Κατά την καταγγελία, ο Ντ’ Εστέν επιχείρησε και να φιλήσει την γερμανίδα δημοσιογράφο.

Όταν ήρθε τελικά η στιγμή να αποχωρήσει, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, ο Ζισκάρ της είπε au revoir δίνοντάς της έντονα φιλιά στα μάγουλα και μουρμουρίζοντάς της στο αυτί, στα γερμανικά: «träumen sie süss» («να κάνετε γλυκά όνειρα»).

Η Στράκε εξηγεί ότι υπέβαλε την καταγγελία μετά το κίνημα #MeToo και την επίδραση που είχε στις αποκαλύψεις παρόμοιων περιστατικών.

Εκπρόσωπος του ντ’ Εστέν στον οποίο απευθύνθηκε η Monde απάντησε ότι ο πρώην Γάλλος πρόεδρος «δεν θυμάται να έχει συναντήσει ποτέ την κυρία Στράκε».

«Αν είχαν συμβεί όσα καταγγέλλονται θα ζητούσε συγγνώμη αλλά δεν θυμάται κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ντ΄Εστέν.

Τους ισχυρισμούς της Στράκε υποστήριξε ο εικονολήπτης-αυτόπτης μάρτυρας μολονότι ένας τεχνικός ήχου που ήταν επίσης παρών αρνήθηκε να καταθέσει.

Όπως μεταδίδουν η γαλλική Le Monde και η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η υπόθεση βρίσκεται στη γαλλική Δικαιοσύνη από τις 10 Μαρτίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού η Στράκε εκμυστηρεύτηκε στους συναδέλφους της το συμβάν, το κανάλι WDR έστειλε μια επιστολή στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας αναφέροντας:

«Η κυρία Στράκε σοκαρίστηκε από την συμπεριφορά σας. Δεν ανεχόμαστε οι συνεργάτες μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και ελπίζουμε παρόμοια συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον».

Το γραφείο του τέως γάλλου προέδρου απάντησε απλά ότι «έλαβε την επιστολή».

Ο Ντ’ Εστέν υπηρέτησε ως πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981 και ήταν αυτός που προώθησε καίρια την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ ως 10ο μέλος της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...