588
Τις έρευνες που γίνονται στη Δύση (η φωτό από το Πανεπιστήμιο Βέρνης) και έχουν σκοπό τους την παρασκευή εμβολίου κορονοϊού απειλεί το χάκινγκ | REUTERS/Arnd Wiegmann

Χάκερ «χτυπούν» τις έρευνες των Δυτικών για το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 14:50
Τις έρευνες που γίνονται στη Δύση (η φωτό από το Πανεπιστήμιο Βέρνης) και έχουν σκοπό τους την παρασκευή εμβολίου κορονοϊού απειλεί το χάκινγκ
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Χάκερ «χτυπούν» τις έρευνες των Δυτικών για το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 14:50

Τα ερευνητικά προγράμματα που γίνονται στη Δύση και αποσκοπούν στην εξεύρεση εμβολίου για την ίωση του κορονοϊού δέχονται «επισκέψεις» από χάκερ. Οι επιθέσεις στα συστήματα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των απρόσκλητων και κακόβουλων επισκεπτών είναι συγκεκριμένο, μεγάλο και επείγοντος χαρακτήρα.

Η παραπάνω καταγγελία είναι σοβαρή και την κάνουν από κοινού οι Αμερικανοί με τους Βρετανούς με σχετική προειδοποίηση που απευθύνουν προς τα διάφορα ινστιτούτα.

Αυτοί οι χάκερ λειτουργούν ως κατάσκοποι στο Διαδίκτυο, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους κυρίως σε υγειονομικά θέματα, ειδικότερα στα data που αφορούν τον κορονοϊό και τις σχετικές εργαστηριακές έρευνες. Οι χάκερ «χτύπησαν» δυτικές μονάδες, φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς Υγείας και πανεπιστήμια.

Μάλιστα οι πληροφοριοδότες του BBC επιμένουν ότι πίσω από τα άτομα αυτά κρύβονται κράτη με ξεχωριστό ενδιαφέρον για την όλη υπόθεση του κορονοϊού και για τις έρευνες περί του εμβολίου του. Η αγγλοαμερικανική προειδοποίηση δεν κατονομάζει τις χώρες που εμπλέκονται, πιθανολογείται πάντως ότι αυτές δεν είναι άλλες από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Πρόκειται, λοιπόν, για υπόθεση κυβερνοκατασκοπείας και κυβερνοπειρατείας με ευρύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις βρετανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το άρθρο, έχει καταγραφεί «εκτεταμένη δραστηριότητα» των χάκερ, ωστόσο «δεν έχει υπάρξει, προς το παρόν, κλοπή data». Το βρετανικό Μέσο σημειώνει ότι και οι τρεις χώρες που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν υποστεί και υφίστανται πλήγματα από την πανδημία και ότι ήδη έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμειξή τους στο υγειονομικό χάκινγκ. Οι αρμόδιες δυτικές υπηρεσίες, ωστόσο, ερευνούν την υπόθεση.

Οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών αυτήν την περίοδο έχουν αναγάγει σε πρώτο μέλημά τους την «κατανόηση του τρόπου με τον οποίο άλλες χώρες αντιμετωπίζουν την πανδημία» αλλά και «της προόδου που έχουν σημειώσει στο θέμα». Το BBC παρατηρεί, μάλλον με κατανόηση, ότι «κάθε κράτος επιθυμεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει». Ομοίως και ότι ο σύγχρονος «καλοκλειδωμένος» κόσμος μας γεννά την κυβερνοκατασκοπεία, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με πρακτικότερο τρόπο σε σύγκριση με την κατασκοπεία των παραδοσιακώς δρώντων πρακτόρων. (Κάτι ανάλογο με την εργασία εξ αποστάσεως, δηλαδή.)

Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού η βρετανική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο συνεργάζεται με τα ιδρύματα και τους οργανισμούς που θεωρούνται «κορυφαίοι στόχοι» για χάκινγκ, «ώστε να προσφέρει συμβουλές και προστασία». Το παραπάνω βήμα για την εκπομπή του σήματος κινδύνου έγινε με τη συνεργασία της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας και την έκδοση της προειδοποίησης που προαναφέρθηκε: στόχος της ήταν «η περαιτέρω ευαισθητοποίηση για την απειλή».

Από επίσημα χείλη, Αμερικανών και Βρετανών, ελέχθη ότι στην παρούσα φάση «δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο και αξιότερο κλοπής από την οποιοδήποτε έρευνα που μπορεί να βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου του κορονοϊού». Και ο ίδιος ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία, «σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει όσους πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να αποτρέπει τις συμμορίες και τα κρατικά όπλα που κρύβονται πίσω τους».

Οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη συμβουλεύσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, όπου «γίνονται έρευνες για το εμβόλιο του κορονοϊού», αλλά και το Imperial College, το οποίο «έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιδημιολογική μοντελοποίηση».

Στην προειδοποίησή τους οι ΗΠΑ και Βρετανία εφιστούν την προσοχή κατά την εργασία εξ αποστάσεως, αφού θεωρείται εύκολος στόχος για τους χάκερ. Κρίνουν μάλιστα ότι οι χάκερ στοχοποιούν ερευνητικές εταιρείες της Υγείας επειδή είναι βέβαιοι ότι τα θύματά τους υποκύπτουν τελικά στον εκβιασμό και καταβάλουν λύτρα για την επιστροφή κλαπέντων data.

Στη ιστορία του ιατρικού χάκινγκ υπάρχει, ασφαλώς, και η άλλη πλευρά: οι χάκερ-κατάσκοποι της Δύσης στοχεύουν την Κίνα, καθώς προσπαθούν να πληροφορηθούν, πρώτον, τι γνωρίζει η κινεζική κυβέρνηση όσον αφορά την προέλευση του ιού και, δεύτερον, ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...