328
O υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στη συνέντευξή του στο Open το πρωί της Πέμπτης | YouTube/Open TV

Ο Βορίδης προειδοποιεί με παραίτηση αν τεθεί ζήτημα πειθαρχίας υπουργών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 11:38
O υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στη συνέντευξή του στο Open το πρωί της Πέμπτης
|YouTube/Open TV

Ο Βορίδης προειδοποιεί με παραίτηση αν τεθεί ζήτημα πειθαρχίας υπουργών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 11:38

Τις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης όσον αφορά τη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών –ο οποίος, κατά δήλωση-δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι νόμος του κράτους ως το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής– επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Σε συνέντευξή του στο Open, ο κ. Βορίδης είπε αρχικά ότι θα ήθελε αυτή η συζήτηση να γίνει «όταν και αν έρθει» το θέμα στη Βουλή. Στη συνέχεια διατύπωσε την αντίθεσή του με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που έχει ξανακάνει. Ομως αυτή τη φορά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα παραιτηθεί εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους υπουργούς κατά την ψηφοφορία στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο ίδιος, βέβαια, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ και εκτίμησή του είναι ότι δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πειθαρχίας ούτε και στους υπουργούς. Σημείωσε δε πως υπάρχουν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ και υπουργοί που διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στη δημοσιογραφική –και κάπως προβοκατόρικη– ερώτηση εάν θα παραιτηθεί εάν ο Πρωθυπουργός επιλέξει να υπάρχει κομματική πειθαρχία στους υπουργούς κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης έδωσε μια απάντηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες: «Στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω», προειδοποίησε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αντίθετος τόσο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και με την τεκνοθεσία, εξηγώντας ότι το σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του νόμου και δεν υπάρχει «προστιθέμενη αξία», ως προς το νομικό μέρος, όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Υποστήριξε, δε, ότι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως δεν υπάρχει παραβίαση της αρχής της ισότητας– σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του γάμου από ένα κράτος, καθώς ο θεσμός του γάμου αφορά πρωτίστως τα ζητήματα της οικογένειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...