512
Γενς Στόλτενμπεργκ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους | NATO int.

Ο Τσαβούσογλου πήρε την «πάσα» Στόλτενμπεργκ και κατηγορεί την Ελλάδα: «Δεν θέλει διάλογο»

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 14:31
Γενς Στόλτενμπεργκ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους
|NATO int.

Ο Τσαβούσογλου πήρε την «πάσα» Στόλτενμπεργκ και κατηγορεί την Ελλάδα: «Δεν θέλει διάλογο»

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 14:31

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βγήκε ασθμαίνοντας να ανακοινώσει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο «συμμάχων», όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε, Ελλάδας και Τουρκίας, σε επίπεδο έστω τεχνικών κλιμακίων, για να ακολουθήσει η άμεση διάψευση της Αθήνας. Πολλοί διερωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα αυτής της βιασύνης του επικεφαλής της Συμμαχίας να ανακοινώσει τα… «χαρμόσυνα νέα» και την Παρασκευή ήρθε η απάντηση διά στόματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ (δείτε το βίντεο κάτω) και μια ακόμη προσπάθεια να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως υπεύθυνη για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο –και από την άλλη πλευρά η Τουρκία ως εκείνη που πασχίζει για πολιτική-διπλωματική λύση– είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Κατόπιν εορτής, και αφού «δούλεψε» η δήλωσή του στη μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας, ο κ. Στόλτενμπεργκ βγήκε να μαζέψει όσα είπε περί συμφωνίας Αθήνας και Αγκυρας για διάλογο.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις» σε τεχνικό επίπεδο, έσπευσε να διευκρινίσει κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Είχε προηγηθεί το δηκτικό σχόλιο (εδώ) του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, αναφορικά με αυτό ήθελε να παρουσιάσει ο κ. Στόλντενμπεργκ και αυτό που πραγματικά έγινε στην ολιγόλεπτη συνάντησή του με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (περισσότερα εδώ)

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

Και ενώ το «Oρουτς Ρέις» συνεχίζει τις βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζεται –σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρουν οι τουρκικές Navtex– να πλησιάσει στα όρια των χωρικών υδάτων (!) Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, έχοντας πάρει τη σχετική «πάσα» από τον αμερόληπτο –υποτίθεται– επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, εξαπέλυσε άλλη μία «φοβέρα» κατά της χώρας μας:

«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί», προειδοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τη Sabah.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολίασαν ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλίες” μία πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Ευχής έργον θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα, που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», επεσήμαναν για να καταλήξουν σχετικά με την τακτική της Τουρκίας, που όπως φαίνεται υπηρετεί ευλαβικά –και όχι αφελώς όπως ελέχθη– ακόμα και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ:

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...