292
Η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ γίνεται δεκτή με μια πινακίδα του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Erin Scott

O Τραμπ ζήτησε ανακαταμέτρηση στο Γουισκόνσιν – και η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν μεγάλωσε!

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 08:38
Η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ γίνεται δεκτή με μια πινακίδα του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Erin Scott

O Τραμπ ζήτησε ανακαταμέτρηση στο Γουισκόνσιν – και η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν μεγάλωσε!

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 08:38

Είκοσι πέντε ημέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και τρεις εβδομάδες μετά την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή, η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει και να αλλάξει το αποτέλεσμα δεν συναντά μόνο την σκληρή πραγματικότητα, αλλά πλέον και την ειρωνεία.

Ο Τραμπ είχε ζητήσει και επιβάλει ανακαταμέτρηση των ψήφων στη μεγαλύτερη κομητεία του Γουισκόνσιν, μια από τις πολιτείες του Βορρά που είχε κερδίσει το 2016 αλλά έχασε εφέτος. Η επανακαταμέτρηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή: το αποτέλεσμά της ήταν ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να κερδίσει ψήφους!

Μετά την νέα καταμέτρηση των ψήφων στην κομητεία του Μιλγουόκι, ο Μπάιντεν είχε καθαρό κέρδος 132 ψήφων, επί συνόλου σχεδόν 460.000. Συνολικά, στον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα δόθηκαν άλλες 257 ψήφοι έναντι επιπλέον 125 του Τραμπ.

Η εκστρατεία του Τραμπ απαίτησε να γίνει ανακαταμέτρηση στις δύο πολυπληθέστερες κομητείες στο Γουισκόνσιν, που παραδοσιακά αποτελούν οχυρά των Δημοκρατικών, αφού ηττήθηκε στην πολιτεία με διαφορά περίπου 20.000 ψήφων. Οι δύο διαδικασίες ανακαταμέτρησης θα κοστίσουν 3 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ. Η κομητεία Ντέιν αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη δική της αύριο Κυριακή.

Συνολικά, ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες — αρκετά περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν — έναντι 232 του Τραμπ. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κέρδισε επίσης με μεγάλη διαφορά (πάνω από 6 εκατομμύρια) σε αριθμό ψήφων, κάτι πάντως που με δεδομένο το αμερικανικό εκλογικό σύστημα δεν έχει πρακτική αξία —έχει όμως συμβολική.

Ο Τζορτζ Κρίστενσον, αξιωματούχος στην κομητεία Μιλγουόκι, τόνισε μετά την αποπεράτωση της ανακαταμέτρησης ότι «έδειξε αυτό που ξέραμε ήδη: οι εκλογές στην κομητεία Μιλγουόκι είναι δίκαιες, διαφανείς, ακριβείς και ασφαλείς».

Η εκστρατεία του Τραμπ σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνολικά στην πολιτεία Ουισκόνσιν, αλλά ο χρόνος εξαντλείται. Η πολιτεία θα επικυρώσει επίσημα και οριστικά το αποτέλεσμα την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News