691
Ο Τραμπ πριν από λίγες ημέρες σε αγώνα γκολφ στη Βιρτζίνια. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες κατηγορίες | REUTERS/Jonathan Ernst

O Τραμπ έκρυβε απόρρητα έγγραφα στο μπάνιο του σπιτιού του!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2023, 22:15
Ο Τραμπ πριν από λίγες ημέρες σε αγώνα γκολφ στη Βιρτζίνια. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες κατηγορίες
|REUTERS/Jonathan Ernst

O Τραμπ έκρυβε απόρρητα έγγραφα στο μπάνιο του σπιτιού του!

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2023, 22:15

Οταν αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε στο σπίτι του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για πυρηνικά όπλα και μυστικά σχέδια επίθεσης σε ξένες χώρες, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο 49 σελίδων που ήρθε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουνίου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κατηγορίες για 37 κακουργήματα που σχετίζονται με το χειρισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές, εάν υπάρχει ακόμη κάτι συγκλονιστικό στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ…

♦ Ο Τραμπ έβγαλε πυρηνικά έγγραφα από τον Λευκό Οίκο

Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, ο Τραμπ πήρε μαζί του κουτιά με απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και αυτές μιας ξένης χώρας.

Ενα απόρρητο έγγραφο του Ιουνίου 2020 περιείχε πληροφορίες «σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες μιας ξένης χώρας». Οι ερευνητές βρήκαν ένα άλλο έγγραφο χωρίς ημερομηνία που περιείχε λεπτομέρειες για «τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ».

♦ Ο Τραμπ έκρυβε απόρρητα έγγραφα στο ντους του σπιτιού του

Ο πρώην πρόεδρος αποθήκευε κουτιά με απόρρητα έγγραφα σε διάφορες τοποθεσίες στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου γραφείου, του υπνοδωματίου του, μιας αποθήκης, ενός μπάνιου, μιας αίθουσας χορού και στο ντους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης: κούτες με απόρρητα έγγραφα στο μπάνιο της οικίας του Τραμπ (U.S. Justice Department/Handout via REUTERS)

Στις 5 Απριλίου 2021, ένας υπάλληλος του Τραμπ έστειλε μήνυμα σε έναν συνάδελφό του για να ρωτήσει εάν θα μπορούσαν να μετακινηθούν τα κουτιά από ένα δωμάτιο προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για να το χρησιμοποιηθεί αυτό ως γραφείο.

Ο δεύτερος απάντησε: «Μπορούμε να μεταφέρουμε τα χαρτιά του στο δωμάτιο της λίμνης;»

«Υπάρχει ακόμα ένα μικρό δωμάτιο στο ντους όπου είναι τα άλλα του πράγματα. Μόνο τα χαρτιά του τον ενδιαφέρουν; Υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα εκεί που δεν είναι χαρτιά. Θα μπορούσαν να πάνε στην αποθήκη; Ή μήπως τα θέλει όλα μέσα στο σπίτι;», ρώτησε ο πρώτος.

Μετά από αυτήν την ανταλλαγή μηνυμάτων, μερικά κουτιά που περιείχαν έγγραφα μεταφέρθηκαν από το γραφείο σε ένα μπάνιο, στο ντους και σε έναν χώρο στο Μαρ-α-Λάγκο γνωστό ως «δωμάτιο της Λίμνης».

♦ Ο Τραμπ συνωμότησε με τον προσωπικό βοηθό του για να κρύψει έγγραφα από τους δικηγόρους

Ο προσωπικός βοηθός του Τραμπ, Γουόλτιν Νάουτα, κατηγορήθηκε μαζί με το πρώην αφεντικό του για συνωμοσία για απόκρυψη απόρρητων εγγράφων από τους δικηγόρους που τα αναζητούσαν. Ο Νάουτα αντιμετωπίζει έξι ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων και της συνωμοσίας για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Νάουτα να μετακινήσει κουτιά που περιείχαν έγγραφα για να τα κρύψει από τους δικηγόρους του και το FBI.

Οταν ανακρίθηκε ενόρκως, ο Νάουτα είπε ότι δεν γνώριζε ότι ο Τραμπ κρατούσε κουτιά με απόρρητα έγγραφα. Αυτό ήταν ψέμα, ανακάλυψαν οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, καθώς ο Τραμπ είχε δώσει εντολή στον Νάουτα να μεταφέρει τα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο.

♦ Ο Τραμπ αποκάλυψε μυστικά σχέδια επίθεσης, παρόλο που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να το κάνει

Τον Ιούλιο του 2021, ο Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με την επιθυμία του ως πρόεδρος να επιτεθεί σε μια συγκεκριμένη χώρα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

«Κοιτάξτε τι βρήκα, αυτό ήταν το σχέδιο επίθεσης, διαβάστε το, είναι ενδιαφέρον», είπε ο Τραμπ. Κανένας από αυτούς με τους οποίους μίλησε δεν είχε εξουσιοδότηση για να γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες.

«Ως πρόεδρος θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει (ως απόρρητο)», είπε ο Τραμπ. «Αλλά, είναι ακόμα μυστικό».

♦ Ο Τραμπ ζήτησε από τους δικηγόρους να πουν ψέματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν έχει τα έγγραφα

Το κατηγορητήριο υποδηλώνει ότι όταν οι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν μαζί του για να συζητήσουν πώς να απαντήσουν σε κλήτευση του Μαΐου του 2022 σχετικά με την αναζήτηση απορρήτων εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ φέρεται να τους πρότεινε ότι θα έπρεπε να πουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν είχε το υλικό.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ είπε: «Δεν θέλω να ψάξει κανείς μέσα στα κουτιά μου».

Ο ίδιος φέρεται να πρόσθεσε: «Τι θα συμβεί αν απλώς δεν απαντήσουμε καθόλου ή δεν παίξουμε το παιχνίδι τους;» και «δεν θα ήταν καλύτερα να τους λέγαμε ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...