718
«Για κάποιους η αλήθεια δεν βασίζεται πλέον σε δεδομένα, ούτε στην κοινή λογική, ούτε καν στην κοινή ευπρέπεια», είπε ο Τομ Χανκς από το πόντιουμ του Χάρβαρντ | REUTERS/Brian Snyder

Ο Τομ Χανκς στο Χάρβαρντ: «Υπερασπιστείτε την αλήθεια»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 20:55
«Για κάποιους η αλήθεια δεν βασίζεται πλέον σε δεδομένα, ούτε στην κοινή λογική, ούτε καν στην κοινή ευπρέπεια», είπε ο Τομ Χανκς από το πόντιουμ του Χάρβαρντ
| REUTERS/Brian Snyder

Ο Τομ Χανκς στο Χάρβαρντ: «Υπερασπιστείτε την αλήθεια»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 20:55

Η αλήθεια είναι μια αξία που θεωρείται αυταπόδεικτη, αλλά την τελευταία δεκαετία βρίσκεται υπό διωγμόν, ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης που διακινείται στοχευμένα στο διαδίκτυο. Ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο όρος «εναλλακτικά δεδομένα», τον οποίο εισήγαγε το κίνημα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2016, απειλεί ευθέως την αλήθεια και επιβάλλει την υπεράσπισή της.

Το γεγονός αυτό δεν διέφυγε της προσοχής του βραβευμένου ηθοποιού Τομ Χανκς, ο οποίος είχε την τιμή να δώσει την εναρκτήρια ομιλία στη σύναξη αποφοίτων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο ηθοποιός έβγαλε έναν στοχευμένο, πύρινο λόγο, με επίκεντρο την υπεράσπιση της αλήθειας, αφού δέχθηκε τον τιμητικό τίτλο του διδάκτορα των τεχνών από το κορυφαίο ίδρυμα.

Καθώς οι ΗΠΑ παλεύουν με μια κρίση παραπληροφόρησης, ο Τομ Χανκς είπε στους αποφοίτους του Χάρβαρντ την Πέμπτη να γίνουν «υπερήρωες» στην υπεράσπιση της αλήθειας και των αμερικανικών ιδεωδών, και να αντισταθούν σε όσους διαστρεβλώνουν την αλήθεια για ίδιον όφελος, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

«Για κάποιους η αλήθεια δεν είναι πλέον εμπειρική. Δεν βασίζεται πλέον σε δεδομένα, ούτε στην κοινή λογική, ούτε καν στην κοινή ευπρέπεια» είπε ο δις βραβευμένος με Οσκαρ ερμηνευτής κατά την κεντρική του ομιλία. Επικαλέστηκε τη λατινική λέξη για την αλήθεια, «veritas», που περιλαμβάνεται στο μότο του Χάρβαρντ.

«Το να λέμε την αλήθεια δεν είναι πλέον σημείο αναφοράς για τη δημόσια διοίκηση (σ.σ.: τους αρμούς της εξουσίας)» είπε. «Δεν είναι πια η θεραπεία των φόβων μας ή ο οδηγός των πράξεών μας. Η αλήθεια θεωρείται πλέον εύπλαστη, από άποψη και από τελικά παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος».

Αυτό αφήνει τους περισσότερους από 9.000 αποφοίτους της 372ης έναρξης του Χάρβαρντ με μια επιλογή, είπε ο πολιτογραφημένος Ελληνας ηθοποιός, ο οποίος έχει υποδυθεί αστροναύτη, στρατιώτη, ένα μικρό αγόρι σε ανδρικό σώμα, ακόμη και έναν καθηγητή του Χάρβαρντ, σε μια κινηματογραφική καριέρα που απλώνεται σε πέντε δεκαετίες.

«Είναι η ίδια επιλογή για όλους τους ενήλικες, που πρέπει να αποφασίσουν να γίνουν ένας από τους τρεις τύπους Αμερικανών: αυτός που ασπάζεται την ελευθερία για όλους, αυτός που δεν θα το κάνει και αυτός που είναι αδιάφορος» είπε. «Μόνο οι πρώτοι συμβάλλουν στο έργο της δημιουργίας μιας πιο τέλειας ομοσπονδιακής ένωσης, ενός έθνους αδιαίρετου. Οι υπόλοιποι στέκονται εμπόδιο».

Κοντά στο τέλος της ομιλίας του, τα επιχειρήματα του Χανκς φάνηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο ακροατήριό του, που περιλάμβανε όχι μόνο προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και εκείνους που αποφοίτησαν από τις επαγγελματικές σχολές και τις σχολές επέκτασης του Χάρβαρντ.

«Η ευθύνη είναι δική σας. Δική μας. Η προσπάθεια είναι προαιρετική. Αλλά η αλήθεια – η αλήθεια είναι ιερή. Αναλλοίωτη. Σμιλευμένη στην πέτρα και στα θεμέλια της δημοκρατίας μας» τόνισε εμφαντικά.

Ο Χανκς, ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα των τεχνών, αυτοσαρκάστηκε για την έλλειψη των ακαδημαϊκών προσόντων του, σε μια σκηνή γεμάτη από μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου και τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες.

«Δεν είναι δίκαιο, αλλά σας παρακαλώ μην πικραίνεστε από αυτό το γεγονός» είπε. «Χωρίς να έχω περάσει καθόλου χρόνο στην τάξη, χωρίς να έχω μπει μία φορά σε αυτή τη βιβλιοθήκη –ώστε να έχω κάποια σχέση με την τάξη αποφοίτων του Χάρβαρντ, τη σχολή ή τους διακεκριμένους αποφοίτους του–, βγάζω μια χαρά το ψωμί μου παίζοντας κάποιον που το έκανε» είπε αναφερόμενος στην ερμηνεία του ως  φανταστικού καθηγητή του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκντον, σε τρεις ταινίες βασισμένες σε μυθιστορήματα του Νταν Μπράουν.

«Ετσι είναι η ζωή, παλικάρια» είπε προκαλώντας το γέλιο των αποφοίτων. Πριν ανέβει στο βήμα για να δώσει την ομιλία του, ο Λόρενς Μπάκαου, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ που προήδρευσε στην τελευταία απονομή του πριν παραιτηθεί, αποκάλεσε τον Χανκς «κολλητό του Γουίλσον, φίλο του Μπαζ, διασώστη του Ράιαν, μπαμπά της Αμερικής» και του χάρισε μια μπάλα βόλεϊ του Χάρβαρντ ως φόρο τιμής για τον ρόλο του στον «Ναυαγό», όπου, για να μη χάσει τα λογικά του, ο χαρακτήρας του συνομιλεί με μια παλιά μπάλα βόλεϊ.

Ο Χανκς αποδείχθηκε το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη σκηνή, ποζάροντας για selfies με μέλη του διδακτικού προσωπικού πριν από την τελετή και δίνοντας συγχαρητήρια σε δεκάδες φοιτητές του Χάρβαρντ που αποφοίτησαν με έπαινο. «Είθε η καλοσύνη και το έλεος να σας ακολουθούν σε όλες τις μέρες σας» είπε, αναφερόμενος σε ένα βιβλικό εδάφιο. «Ολες τις μέρες της ζωής σας. Καλή επιτυχία».

Μαζί με τον Χανκς, το Χάρβαρντ τίμησε άλλους πέντε διακεκριμένους επιστήμονες με τιμητικά πτυχία, συμπεριλαμβανομένης της Καταλίν Καρίκο, βιοχημικού, της οποίας η έρευνα ήταν σημαντική για την ανάπτυξη των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...