664
Νοέμβριος 2019, Λονδίνο. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θριαμβευτής στο ATP Finals μιλά στο κοινό του «O2 Arena», ενώ ο ηττημένος Ντόμινικ Τιμ στέκεται απογοητευμένος. Τώρα οι δυο τους ξαναβρίσκονται αντίπαλοι, νωρίς | Action Images via Reuters/Tony O' Brien/

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε νέες περιπέτειες

Sportscaster Sportscaster 14 Νοεμβρίου 2020, 14:07
Νοέμβριος 2019, Λονδίνο. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θριαμβευτής στο ATP Finals μιλά στο κοινό του «O2 Arena», ενώ ο ηττημένος Ντόμινικ Τιμ στέκεται απογοητευμένος. Τώρα οι δυο τους ξαναβρίσκονται αντίπαλοι, νωρίς
|Action Images via Reuters/Tony O' Brien/

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε νέες περιπέτειες

Sportscaster Sportscaster 14 Νοεμβρίου 2020, 14:07

Στέφανος Τσιτσιπάς εναντίον Ντόμινικ Τιμ. Η 50η έκδοση των ATP Finals, του σπουδαιότερου event στο τένις μετά τα τέσσερα Grand Slam, αρχίζει με τον καλύτερο τρόπο: με το «ζευγάρι» που πέρυσι μας χάρισε έναν συναρπαστικό τελικό. Ο κορυφαίος έλληνας τενίστας όλων των εποχών θα αναμετρηθεί την Κυριακή (16:00 Ελλάδας) με τον 27χρονο Αυστριακό στην «O2 Arena» του νοτιοανατολικού Λονδίνου, μπαίνοντας στη μάχη για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2019, στην παρθενική του συμμετοχή στο τουρνουά.

Δεν είναι εύκολη η αποστολή του. Εδώ και μισό αιώνα, μόνον οκτώ αθλητές έχουν καταφέρει να επαναλάβουν τον θρίαμβό τους την αμέσως επόμενη σεζόν: ο Ρότζερ Φέντερερ (τρεις διαδοχικές κατακτήσεις), ο Νόβακ Τζόκοβιτς (τέσσερις κατακτήσεις στη σειρά), ο Πιτ Σάμπρας, ο Τζον ΜακΕνρο, ο Μπιόρν Μποργκ, ο Ιβάν Λεντλ, ο Λέιτον Χιούιτ και ο Ιλιε Ναστάζε (ο πρώτος που το κατόρθωσε).

Επιπλέον, ο «Τσιτσιφάστ», ο οποίος μετράει δύο ήττες στα τρία τελευταία ματς που έχει παίξει στο tour, δεν είναι στα καλύτερά του: «Νιώθω καλύτερα από ό,τι ήμουν στη Βιέννη, και ελπίζω να μην επανέλθουν οι ενοχλήσεις από τον τραυματισμό που είχα στο Ρολάν Γκαρός. Δεν είμαι 100% έτοιμος, αλλά είμαι πολύ κοντά».

Ιδίως σε αυτό το τουρνουά, στο οποίο μετέχουν οι καλύτεροι τενίστες της χρονιάς (άρα, οι πιο φορμαρισμένοι), το «πολύ κοντά» μπορεί να μην είναι αρκετό. Τον Στέφανο δεν τον ευνόησε και η κλήρωση, που τον έστειλε στον όμιλο «London 2020», αντίπαλο του Ράφα Ναδάλ, του Τιμ και του Αντρέι Ρούμπλεφ. Στον άλλο όμιλο («Τόκιο 1970») υπάρχει ο τρομερός Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη αυτή την εποχή, όμως εκεί βρίσκονται και δύο (θεωρητικά) πιο εύκολοι ανταγωνιστές: ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο οποίος έχει μπλέξει σε ένα σκάνδαλο (κατηγορείται από την πρώην σύντροφό του για ξυλοδαρμό και κακοποίηση), και ο «πρωτάρης» της διοργάνωσης, Ντιέγκο Σβάρτσμαν. Ο Αργεντινός, που στα 28 του μπήκε για πρώτη φορά στο Top-10.

Στις αναμετρήσεις του με τους τρεις αντιπάλους του δικού του ομίλου, ο Τσιτσιπάς καταγράφει 6 νίκες και 11 ήττες. Εχει 1-5 νίκες απέναντι στον Ναδάλ, 3-4 με τον Τιμ και 2-2 με τον Ρούμπλεφ. Τον Ισπανό τον συνάντησε στην ίδια διοργάνωση πέρυσι, κι έχασε το ματς «στις λεπτομέρειες». Ηταν η μόνη (και ανώδυνη) ήττα του στο τουρνουά, το οποίο στο τέλος κατέκτησε. Με τον 23χρονο Ρώσο, που θα εμφανιστεί στους ATP Finals για πρώτη φορά και θεωρείται ως ο πιο φορμαρισμένος τενίστας των τελευταίων μηνών, έπαιξε μέσα στο 2020 δύο φορές: τον νίκησε στον προημιτελικό του Ρολάν Γκαρός, και ηττήθηκε από αυτόν στον τελικό του Αμβούργου. Με τον Τιμ έχει να παίξει από τον περυσινό τελικό των ATP Finals.

Ηταν ένας αξέχαστος τελικός – ο πρώτος μετά το 2005 που κριθηκε στο τάι-μπρέικ του τελευταίου σετ. Ο Αυστριακός προηγήθηκε με 1-0, όμως ο Στέφανος βρήκε το κουράγιο να επιστρέψει στο ματς, πιέζοντας ασφυκτικά τον αντίπαλό του και «απαντώντας» με εντυπωσιακό τρόπο στα σέρβις-γκέιμ του. Ο έλληνας πρωταθλητής νίκησε με 6-7(6), 6-2, 7-6(4) και σήκωσε το τρόπαιο στην πρώτη του εμφάνιση στο τουρνουά, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Ακόμη και ο τεράστιος Ναδάλ των 20 Grand Slam τίτλων δεν έχει κατακτήσει τους τελικούς του Λονδίνου, αν και εφέτος θα συμμετάσχει σε αυτούς για δέκατη φορά!

Την Κυριακή ο Τιμ θα επιδιώξει να… πάρει εκδίκηση από τον Τσιτσιπά, στην πέμπτη του παρουσία στους ATP Finals. Το 2020 ήταν η καλύτερη -μέχρι στιγμής- σεζόν στην καριέρα του, που του χάρισε και το πρώτο του Grand Slam (US Open), στα 27 του χρόνια. Το βράδυ (22:00 Ελλάδας) της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί και το άλλο ματς του ομίλου, στο οποίο ο Ναδάλ θα αντιμετωπίσει τον Ρούμπλεφ, No 8 στο ranking, που εφέτος έχει κατακτήσει πέντε τίτλους (Ντόχα, Αδελαΐδα, Αμβούργο, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη) και στα indoor τουρνουά των τελευταίων εβδομάδων μετράει 11 νίκες σε 12 αγώνες. Τη Δευτέρα θα παίξει ο όμιλος «Τόκιο 1970»: Τζόκοβιτς – Σβάρτσμαν στο απογευματινό ματς, και Μεντβέντεφ – Ζβέρεφ στο βραδινό.

Προκρίνονται οι δυο πρώτοι τενίστες από κάθε γκρουπ. Στους ημιτελικούς της διοργάνωσης θα αναμετρηθούν, ο πρώτος του Τόκιο με τον δεύτερο του Λονδίνου, και ο δεύτερος του Τόκιο με τον πρώτο του Λονδίνου. Οι νικητές των ημιτελικών θα συναντηθούν στον τελικό της Κυριακής 22/11.

Τον επόμενο Νοέμβριο (2021) οι ATP Finals θα εγκαταλείψουν τη βάση τους, το Λονδίνο, και θα «μετακομίσουν» στο Τορίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...