425
Η «υπερήφανη» χειραψία Ορμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο με φόντο τις σημαίες της Ουγγαρίας και της Ρωσίας | Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν ενοχλεί και προκαλεί ξανά τους εταίρους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ως συνομιλητής του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 15:02
Η «υπερήφανη» χειραψία Ορμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο με φόντο τις σημαίες της Ουγγαρίας και της Ρωσίας
|Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν ενοχλεί και προκαλεί ξανά τους εταίρους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ως συνομιλητής του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 15:02

Για μία ακόμη φορά, ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, επέλεξε να παίξει τον ρόλο της «ευρωπαϊκής εξαίρεσης» σπεύδοντας να συναντήσει στο Πεκίνο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν -κίνηση που προκάλεσε την ενόχληση πολλών εκ των εταίρων της Ουγγαρίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ενδεικτική της δυσαρέσκειας για τον «αντικομφορμιστή Βίκτωρα», η δήλωση του πρώην στρατηγού του ΝΑΤΟ, και προεδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 2023, Πετρ Πάβελ, την οποία μεταφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα (εδώ) ο βρετανικός Guardian.

«Οπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί, ο Πούτιν δεν συναντά ευρωπαίους ηγέτες με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση από την πλευρά του, απλώς με το να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά του από το ουκρανικό έδαφος. Κάνει αυτές τις συναντήσεις μόνο με στόχο να σπάσει την ενότητα των ευρωπαϊκών χωρών και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του».

Αλλά και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, σε δηλώσεις της  στο Reuters, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την εικόνα του ούγγρου πρωθυπουργού να σφίγγει το χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηταν «πολύ, πολύ δυσάρεστες», «αψηφούσαν τη λογική», σχολίασε.

Με τη σειρά του, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Βουδαπέστη Ντέιβιντ Πρέσμαν στηλίτευσε την επιλογή Ορμπαν να δει -και να εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στον πρόεδρο Πούτιν:

«Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί δίπλα σε έναν άνθρωπο του οποίου οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, μόνος αυτός μεταξύ των συμμάχων μας», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  «Την ώρα που η Ρωσία χτυπά ουκρανούς αμάχους, η Ουγγαρία αναζητά επιχειρηματικές συμφωνίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα πρεσβευτής στην Ουγγαρία, διερωτήθηκε δηκτικά σε ανάρτησή της στο Χ: «Μήπως έγινε αντιληπτό και συζητήθηκε ότι ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τους βομβαρδισμούς αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων και τις απαγωγές παιδιών;».

Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων για τις «αγκαλιές» Πούτιν – Ορμπαν, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς, προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση.

«Η στάση της Ουγγαρίας σχετικά με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Πάντα υποστηρίζαμε τον ανοιχτό και διαφανή διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», εξήγησε και χαρακτήρισε κωμική τη στάση των επικριτών του ούγγρου πρωθυπουργού.

«Βρίσκω κωμικό το πώς αυτοί οι πολιτικοί σπεύδουν να επικρίνουν την ουγγρική κυβέρνηση και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η ηθική τους ανωτερότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια βιτρίνα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...