394
Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε φωτογραφία από τη δίκη της «Χρυσής Αυγής» | Nikos Libertas / SOOC

Ο Κασιδιάρης κατεβαίνει ανεξάρτητος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 10:17
Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε φωτογραφία από τη δίκη της «Χρυσής Αυγής»
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Κασιδιάρης κατεβαίνει ανεξάρτητος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 10:17

Μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα του «Ελληνες» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλίας Κασιδιάρης, δηλώνει τώρα ότι θα κατέλθει στις δεύτερες κάλπες την 25η Ιουνίου ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών, «με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ».

Στη σχετική του ανακοίνωση μάλιστα (δείτε τη κάτω), υποστηρίζει ότι η δήλωση της υποψηφιότητάς του βασίζεται στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και τη γνωμοδότηση Αλιβιζάτου, σύμφωνα με την οποία αν ο έγκλειστος των φυλακών Δομοκού κατέλθει υποψήφιος ως συνασπισμός ανεξαρτήτων και όχι ως κόμμα και πιάσει το 3%, τότε θα επιστρέψει στη Βουλή.

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ. Η δήλωση της υποψηφιότητας μου θα βασιστεί στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου: «Αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως «συνασπισμός ανεξαρτήτων» και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012)».

Ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων δεν είναι κόμμα καθώς δεν διαθέτει ψηφοδέλτιο επικρατείας και δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, ως εκ τούτου δεν περιορίζεται από τις αντισυνταγματικές τροπολογίες Μητσοτάκη. Οι ψήφοι που λαμβάνει ο συνασπισμός ανά εκλογική περιφέρεια αθροίζονται στην επικράτεια, όπως ακριβώς ισχύει και με τους συνασπισμούς κομμάτων, εξ ου και η βεβαιότητα Αλιβιζάτου πώς θα συγκεντρώσουμε πάνω από το 3% των ψήφων και θα μπούμε στη Βουλή πλησίστιοι», αναφέρει μεταξύ άλλων στη ανακοίνωσή του ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Αντιδρωντας στην επίκληση του ονόματός του από τον καταδικασθέντα χρυσαυγίτη, ο καθηγητής, Νίκος Αλιβιζάτος, ξεμπρόστιασε τις «αλχημείες» Κασιδιάρη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη την Επικράτεια.

«Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου», παρατήρησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κληθείς να πάρει θέση για όσα αναφέρει στην ανωτέρω ανακοίνωσή του ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...