675
| In Time News / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξανθός: «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 18:51
|In Time News / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξανθός: «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 18:51

«Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι» δήλωσε την Τετάρτη o Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, κληθείς να απαντήσει για το αν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κατά τις εσωκομματικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις 25 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και το να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος, με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών.

Ωστόσο, στη συνέχεια προσέθεσε: «Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα (σ.σ.: στις εκλογές της 21ης Μαΐου) κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «το κρίσιμο ζήτημα» για το κόμμα αφορά στην ταυτότητά του και στη στρατηγική που θα ακολουθήσει μακροπρόθεσμα. «Τώρα, για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες» συμπλήρωσε.

«Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικά στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο Σύστημα Υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» πρότεινε.

Την Πέμπτη, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο» συνέχισε ο κ. Ξανθός.

Αναφορικά με την πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για πλαισίωση του κ. Τσίπρα με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, η οποία «βάρυνε» περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ώρες, ο πρώην υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική παρέμβασή του την επομένη των εκλογών ο κ. Παπαδημούλης είχε προτείνει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην «ενίσχυση της συλλογικότητας», την «επένδυση στο μέλλον» και την «αξιοποίηση στελεχών της νέας γενιάς, όπως η Εφη Αχτσιόχλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος», σε συνέχεια της «ήττας σοκ» που υπέστη το κόμμα.

«Το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας» είχε σημειώσει ακόμη ο ίδιος, σε μια τοποθέτηση που είναι μάλλον ενδεικτική των διαφορετικών προσεγγίσεων στο εσωτερικό του κόμματος σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των χαμηλών επιδόσεων στην κάλπη και το ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα.

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή δεν ξένισε μόνο τον κ. Ξανθό. «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πάρα πολύ καιρό, θορυβωδώς, είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα, και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, θα τα πούμε και αυτά» δήλωσε φανερά ενοχλημένη η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη δική της ραδιοφωνική συνέντευξη την Τετάρτη (Ρ/Σ Alpha).

Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, καθώς το κομματικό όργανο καλείται να διαμορφώσει έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος καθώς και να χαράξει τους άξονες της νέας προεκλογικής καμπάνιας ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...