392
3 Ιανουαρίου: σκηνή από το Κερμάν μετά τις δύο εκρήξεις | Stringer/Anadolu via Getty Images

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 18:39
3 Ιανουαρίου: σκηνή από το Κερμάν μετά τις δύο εκρήξεις
|Stringer/Anadolu via Getty Images

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 18:39

Για το μακελειό της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου που έγινε στο Κερμάν του Ιράν κοντά στο «νεκροταφείο των μαρτύρων», όπου βρίσκεται και το μνήμα του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος ή ISIS, όπως ολόσωστα είχαν μαντέψει οι Αμερικανοί επικεντρώνοντας στον σουνιτικό δάκτυλο.

Η διπλή έκρηξη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης-τελετής για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του Σουλεϊμανί μοιάζει να είναι τρομοκρατική ενέργεια σαν αυτές που διέπραττε συχνά στο παρελθόν το ISIS είχε εκτιμήσει ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση που αναστάτωσε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πρωταγωνίστησε στον συριακό εμφύλιο αλλά και στο Ιράκ ανήρτησε σχετική ανακοίνωση στους λογαριασμούς της στο Telegram την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους. Οι Ιρανοί αρχικώς υπολόγισαν σε 103 τους σκοτωμένους, ωστόσο την Πέμπτη αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν» ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, Τζαφάρ Μιαντφάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν «248 τραυματίες, εκ των οποίων 195 εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

«Πόλεμος παντού με όλους»!

Το ISIS δημοσίευσε στην ίδια πλατφόρμα (Telegram) και ηχητικό μήνυμα που, με αφορμή το Παλαιστινιακό, προσκαλεί σε μουσουλμανικό εμφύλιο και υποδαυλίζει νέα όξυνση παθών στον αραβικό κόσμο και γενικώς στη Μέση Ανατολή. Το σχόλιο των τρομοκρατών του ISIS επικρίνει τις παλαιστινιακές οργανώσεις που «συμμάχησαν με το Ιράν». Oπως έγραψε η Repubblica, το ίδιο μήνυμα περιλαμβάνει και προτροπές για δολοφονίες «εβραίων και σταυροφόρων», δηλαδή Δυτικών και κατ’ επέκτασιν χριστιανών.

«Ολοι οι στρατιώτες και οι υποστηρικτές του ISIS στον ισλαμικό κόσμο πρέπει να κινητοποιηθούν για να εκδικηθούν παντού, χωρίς διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών». Ο Αμπου Χουτχάιφα αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του ISIS, μίλησε περίπου μισή ώρα για να διακηρύξει τα εξής: «Είναι ιερός πόλεμος, όχι για έδαφος ή για πατρίδα, αλλά εναντίον των εβραίων, που είναι σύμμαχοι με τους σταυροφόρους, πόλεμος ο οποίος δεν θα τελειώσει, ανεξάρτητα από την πολιτική λύση ‘‘ένα ή δύο κράτη’’».

Το πάθος του ISIS εναντίον των σιιτών μουσουλμάνων φαίνεται και από τη διατύπωση στο χωρίο το σχετικό με τις δύο εκρήξεις: «Δύο από τα μέλη μας πυροδότησαν τη ζώνη τους όπου είχαν τα εκρηκτικά, στη μέση μας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους Κασέμ Σουλεϊμανί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...