590
Από τα νιάτα του ακόμη ο Τζο Μπάιντεν ήταν φλύαρος – και όποιος μιλάει πολύ, εξαπολύει και λεκτικούς πυραύλους | Shutterstock

Ο Μπάιντεν δεν «τα ‘χασε», ήταν γκαφατζής από τα νιάτα του

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 20:15
Από τα νιάτα του ακόμη ο Τζο Μπάιντεν ήταν φλύαρος – και όποιος μιλάει πολύ, εξαπολύει και λεκτικούς πυραύλους
|Shutterstock

Ο Μπάιντεν δεν «τα ‘χασε», ήταν γκαφατζής από τα νιάτα του

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 20:15

Στο Λας Βέγκας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να πει ένα ανέκδοτο για το G7 του 2021, που είχε γίνει στην Αγγλία, όμως στην ιστορία του… ξέθαψε τον συγχωρεμένο από το 1996 Φρανσουά Μιτεράν, βαφτίζοντάς τον επιπλέον και Γερμανό. Τον μπέρδεψε με τον Εμανουέλ Μακρόν, βέβαια, κάτι πολύ δύσκολο ακόμη και αν το προσπαθήσει κάποιος.

Ηταν μια πρόσφατη διπλή γκάφα του Μπάιντεν, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου. Εχει κάνει πολλές ανάλογες, όπως ότι τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμντελφατάχ αλ-Σίσι τον βάφτισε Μεξικανό. Ο Μπάιντεν αρνείται πως κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη του, όμως φαίνεται ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει – το ζήτημα είναι αν είναι ζήτημα χαρακτήρα ή ιατρικό.

Το σούσουρο για την πνευματική υγεία του προέδρου των ΗΠΑ επανήλθε, λοιπόν, στο προσκήνιο. Εννοείται ότι και η προπαγάνδα ρίχνει λάδι στη φωτιά, αφού το 2024 είναι έτος προεδρικών εκλογών. Η Corriere della Sera έδωσε πληροφορίες για το πώς τα πράγματα κατέληξαν εδώ: «Είναι ένας 81χρονος που πέρασε πολλά. Μικρός έδωσε μάχη με τον τραυλισμό και μεγάλος, τον Φεβρουάριο του 1988, στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, έπαθε δύο ανευρύσματα. Ανέκαμψε με αποκατάσταση σε ειδικό νευρολογικό νοσοκομείο». Αυτά για το ιατρικό ιστορικό, το οποίο ίσως παίζει κάποιον ρόλο και στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Πάντως ο Μπάιντεν «έχει σπείρει γκάφες παντού σε όλη τη ζωή του, μάλιστα το 2018 ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε ‘‘μηχανή της γκάφας’’». Αλλες ξεροψημένες πατάτες του Μπάιντεν είναι ότι μπέρδεψε τους πολίτες του Νιού Χαμσάιρ με τους πολίτες του Βερμόντ, ότι το 2006 και αναφερόμενος στις προεδρικές βλέψεις του μίλησε περί σεξ με τη γυναίκα του «όσο τα παιδιά κοιμούνται», ότι έπεσε έξω μια δεκαετία μιλώντας για τις δολοφονίες των Μπόμπ Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ότι κάλεσε κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του έναν ανάπηρο, καθήμενο σε αμαξίδιο, να βαδίσει.

«Με τα χρόνια έχει μπερδέψει τη Μάργκαρετ Θάτσερ τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με την Τερέζα Μέι, είπε ότι 100 Αμερικανοί πέθαναν από Covid», ενώ εξαπέλυσε τον… πύραυλο «τα φτωχά παιδιά είναι τόσο έξυπνα και ταλαντούχα όσο τα λευκά παιδιά», προφανώς επειδή στο μυαλό του η λέξη μαύρος ταυτίζεται με τη λέξη φτωχός. Ισχυρίστηκε ότι γνώρισε «οκτώ προέδρους των ΗΠΑ, τρεις εκ των οποίων από κοντά» και δάγκωσε το δάχτυλο της συζύγου του, Τζιλ, όταν το κούνησε μπροστά του κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης. Από τις «κοτσάνες» του Μπάιντεν δεν γλίτωσε καν ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος.

Κάποτε, ωστόσο, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ομπάμα, αφού άλλαξε άθελά του την ιστορία του δικαιωματισμού στις ΗΠΑ: τον Μάιο του 2012, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο δίκτυο ABC, είπε ότι «είναι απολύτως εντάξει να αφήνεις τους γκέι και τις λεσβίες να παντρεύονται», αναγκάζοντας τον Ομπάμα να ανακοινώσει τη σχετική απόφασή του νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Πάντως ο Ομπάμα τον κάλυψε με τακτ: «Ο Μπάιντεν υπερέβη κάπως τις αρμοδιότητές του, όμως το έκανε μόνο από γενναιοδωρία» είπε. Εν ολίγοις, ακόμη και προτού εκλεγεί πρόεδρος ή γεράσει, σχολίασαν οι Ιταλοί, ο Μπάιντεν είχε κάνει πολλά και διάφορα.

Αλλοτε φλυαρούσε ασκόπως και άλλοτε έλεγε ασαφή ή ανούσια πράγματα. Φυσικά, μπέρδευε πρόσωπα και πράγματα, χρονολογίες και τόπους. Μόνο που η γραμμή μεταξύ της γκάφας και της άνοιας είναι λεπτή. «Οταν ο 83χρονος Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοίνωσε ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, το 1994, έξι χρόνια μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του, κάποιοι υποψιάστηκαν ότι έπασχε από την πάθηση αρκετό καιρό, όμως δεν υπήρχε καμία απόδειξη. Ωστόσο ο γιος του Ρίγκαν, ο Ρον, το 2011 είπε πως ήταν σίγουρος ότι τα πρώτα συμπτώματα ήρθαν στο τέλος της πρώτης θητείας του πατέρα του» κατέληξαν οι Ιταλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...