342
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι, στη Σαρδηνία, την Πέμπτη | Presidential Press Office/Francesco Ammendola/Handout via REUTERS

Πληρωμένη απάντηση Ματαρέλα σε Τζόνσον: Αγαπούν και οι Ιταλοί την ελευθερία αλλά και τη σοβαρότητα

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 12:18
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Σάσαρι, στη Σαρδηνία, την Πέμπτη
|Presidential Press Office/Francesco Ammendola/Handout via REUTERS

Πληρωμένη απάντηση Ματαρέλα σε Τζόνσον: Αγαπούν και οι Ιταλοί την ελευθερία αλλά και τη σοβαρότητα

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 12:18

«Εμείς οι Ιταλοί αγαπάμε την ελευθερία, αλλά και τη σοβαρότητα». Αυτή ήταν η απάντηση του ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην εξωφρενική δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, ότι η Βρετανία έχει περισσότερα κρούσματα κορονοϊού από την Ιταλία και τη Γερμανία, επειδή οι Βρετανοί αγαπούν την ελευθερία!

Ο ιταλός πρόεδρος απάντησε στον Τζόνσον έπειτα από ερώτηση ιταλού δημοσιογράφου, καθώς η δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία.

Η Corriere Della Sera έγραψε μάλιστα ότι ο Τζόνσον φαίνεται να αναφέρεται στο φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση, όταν βουλευτής των Εργατικών τον ρώτησε αν το ποσοστό μετάδοσης στη Βρετανία είναι μεγαλύτερο από την Ιταλία και τη Γερμανία, επειδή το σύστημα ιχνηλάτησης σε αυτές τις χώρες είναι πιο αποτελεσματικό: «Υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στη δική μας χώρα και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, γιατί η δική μας χώρα αγαπά την ελευθερία. Είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις από όλο τον βρετανικό πληθυσμό να υπακούσει σε κανόνες όπως είναι απαραίτητο».

Απαντώντας, ο συντάκτης της ιταλικής εφημερίδας έγραψε: «Δηλαδή, μου φαίνεται ότι αν φορούμε μάσκες περισσότερο από ό,τι στο Λονδίνο, είναι επειδή είχαμε τον Μουσολίνι και όχι τον Τσόρτσιλ. Και για να καταλάβω, η χώρα που εφηύρε την ουρά, το καλοκουρεμένο γρασίδι και τον σύγχρονο στρατό αδυνατεί να υπακούσει μαζικά; Και η ομαδική πειθαρχία, που θα μπορούσα να ορκιστώ ότι είναι βρετανική ειδικότητα, είναι δηλαδή ένα χαρακτηριστικό των Ιταλών, του λαού που δίκαια έχει την φήμη ανυπακοής στους κανόνες;».

Και κατέληξε: «Μήπως τα νούμερα της Βρετανίας είναι αυξημένα, επειδή ο Τζόνσον δεν είναι ο Τσόρτσιλ και αλλάζει γνώμη κάθε λεπτό, ακόμα και στη μέση μιας ομιλίας του, πηγαίνοντας από το “ας αγκαλιαστούμε όλοι” στην απειλή για lockdown;».

Τη δήλωση Τζόνσον σχολίασε δεόντως και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Λίσα Νάντι: «Ο πρωθυπουργός είναι ντροπή για την πατρίδα μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ρίχνοντας στα σκουπίδια την καλή μας φήμη, τη στιγμή που χρειαζόμαστε φίλους και συμμάχους. Θα έκανε καλύτερα τη δουλειά του αν εστίαζε τις προσπάθειές του στη δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου διενέργειας τεστ, ιχνηλάτησης και απομόνωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...