241
Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς κέρδισε επάξια μια θέση στην Ακαδημία Αθηνών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟ ΑΛ. ΝΕΧΑΜΑ

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς εξελέγη στην Ακαδημία Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 18:01
Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς κέρδισε επάξια μια θέση στην Ακαδημία Αθηνών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟ ΑΛ. ΝΕΧΑΜΑ

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς εξελέγη στην Ακαδημία Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 18:01

Tακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» εξελέγη ο καθηγητής Αλέξανδρος Νεχαμάς, με 23 ψήφους έναντι 16.

Γεννημένος το 1946 στην Αθήνα, ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές φιλοσοφικές σπουδές στις ΗΠΑ. Το 1971 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον με τη διατριβή «Κατηγόρηση και η Θεωρία των Ειδών («ιδεών») στον Φαίδωνα» (Predication and the Theory of Forms in the Phaedo), με επιβλέποντα καθηγητή τον κορυφαίο πλατωνιστή (και σωκρατιστή) Γρηγόριο Βλαστό.

Το ίδιο έτος έγινε, σε ηλικία 25 ετών, Associate Professor στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το 1981, τακτικός καθηγητής της Φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1990 επέστρεψε ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου συνέχισε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία.

Εχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2011) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2011). Το 2000 βραβεύθηκε για διακεκριμένα επιτεύγματα στον τομέα των ελληνικών σπουδών από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (1994).

Κατά τα έτη 2003-2004 διετέλεσε πρόεδρος της «Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ενωσης». Το αισθητικού περιεχομένου βιβλίο του «Only a promise of happiness: The place of beauty in a world of art» επελέγη από την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών ως το καλύτερο φιλοσοφικό βιβλίο της χρονιάς για το έτος 2008.

Οπως σημειώνεται στο σκεπτικό της Ακαδημίας Αθηνών, «τα φιλοσοφικά βιβλία του κυρίου Νεχαμά έτυχαν ιδιαίτερα ευνοϊκής υποδοχής. Ετσι, το υπό τον τίτλο Nietzsche: Live as literature (Harvard University Press, 1985) μεταφράστηκε σε 10 ξένες γλώσσες, περιλαμβανομένης της κινεζικής και κορεατικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...