367
Ο Μάριο Ντράγκι ενημερώνοντας την ιταλική Γερουσία για την κατάσταση στην Ουκρανία | ΕPA/Riccardo Antimiani

Ντράγκι: «Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θα αποδεχθεί»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 14:25
Ο Μάριο Ντράγκι ενημερώνοντας την ιταλική Γερουσία για την κατάσταση στην Ουκρανία
|ΕPA/Riccardo Antimiani

Ντράγκι: «Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θα αποδεχθεί»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 14:25

O Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε την ιταλική Γερουσία για τις θέσεις της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και για τις οικονομικές και κοινωνικές του επιπτώσεις.

«Στην Ιταλία έχουν φτάσει 118.000 ουκρανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.000 είναι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Στα σχολεία της χώρας μας, παρακολουθούν μαθήματα 22.000 ουκρανοί μαθητές», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, «η απόλυτη προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός».

Παράλληλα χαρακτήρισε «εχθρική πράξη» την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει 24 ιταλούς διπλωμάτες, αλλά υπενθύμισε ότι «αποτελεί απάντηση και στην απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλειφθεί ο διάλογος μέσω της διπλωματίας».

Ενα άλλο σημείο της ομιλίας του, ωστόσο ήταν αυτό που έκανε αίσθηση. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός είπε ότι η Ιταλία «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να τάσσεται υπέρ της άσκησης πίεσης στην Ρωσία, ώστε η Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Είναι σαφές, όμως, ότι είναι η Ουκρανία η οποία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θα αποδεχθεί. Διότι διαφορετικά η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη», είπε επίσης ο Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΕ εργάζεται με στόχο την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την οποία στηρίζουμε άνευ ενδοιασμών», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Και επανέλαβε ότι η Ρώμη στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, συμπληρωματικής προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη με στόχο την επαναπροσέγγιση των διαφόρων κρατών και την μείωση της έντασης.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η χώρα του διέθεσε 30 δισ. ευρώ για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού και των καυσίμων, ενώ τάχθηκε και πάλι «υπέρ μόνιμων, ευρωπαϊκών λύσεων».

«Χρειάζονται θαρραλέες και άμεσες λύσεις, για να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες μας και να δράσουμε συγχρόνως ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια επισιτιστική κρίση. Πρέπει να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος αποκάλυψε εξάλλου ότι «στις αρχές Ιουλίου στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί διμερής ιταλο-τουρκική σύνοδος, με αναφορά στις σχέσεις των δυο χωρών και στις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...