655
Ο Νικολάι Ντένκοφ στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Johanna Geron

Ντένκοφ: Η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει ξανά επιρροή στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 14:44
Ο Νικολάι Ντένκοφ στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Johanna Geron

Ντένκοφ: Η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει ξανά επιρροή στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 14:44

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, έκανε μεγάλη προσπάθεια να μειώσει την επιρροή της Μόσχας στη χώρα του, όπου διαχρονικά, η Ρωσία διαθέτει πολλούς υποστηρικτές.

Τώρα όμως, που κατέρρευσε η κυβέρνησή του και θα γίνουν νέες εκλογές, δεν έχει αμφιβολία ότι η Μόσχα θα εντείνει τις προσπάθειές της να ανακτήσει την επιρροή της.

Ο Ντένκοφ, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, δήλωσε στο Politico ότι η φιλοδυτική και φιλοουκρανική κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, απέλασε περισσότερους από 80 μυστικούς πράκτορες που παρίσταναν τους διπλωμάτες και εισήγαγε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων για τα ΜΜΕ, με στόχο την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού του έπεσε θύμα εσωτερικής διαμάχης και μία ομάδα βούλγαρων πολιτικών και αξιωματούχων που έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό φιλικοί στο Κρεμλίνο, μπορεί να εκμεταλλευθεί την πολιτική αστάθεια.

«Εχουμε δει τη ρωσική επιρροή όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δεν εξαφανίστηκε», δήλωσε ο Ντένκοφ στο Politico. «Φυσικά, [έγινε] πολύ έντονη τα τελευταία δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την ισχυρή επιρροή της στη Βουλγαρία».

Ο Ντένκοφ, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας υπό τη μεταρρυθμιστική συμμαχία κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή και τη Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB), δήλωσε «απογοητευμένος» από την αποτυχία της μετάβασης της εξουσίας.

Η πρώην επίτροπος Καινοτομίας της ΕΕ και αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία εκπροσωπεί το κεντροδεξιό κόμμα GERB, θα αντάλλασσε ρόλους με τον Ντένκοφ για ένα διάστημα εννέα μηνών.

Το σχέδιο όμως, κατέρρευσε έπειτα από διαφωνίες σχετικά με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Πλέον, η χώρα οδεύει προς την έκτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια, στις 9 Ιουνίου.

Οι μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις της Βουλγαρίας είχαν σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή πορείας από τα χρόνια του πρωθυπουργού του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική της χώρας από το 2009 έως το 2021.

Όπως σημειώνει το Politico, ο Μπορίσοφ ήταν «δεξιοτέχνης» στο να ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί μεταξύ της πίστης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά, διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν από την άλλη, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χάκερ διέρρευσαν έγγραφα που έδειχναν πώς το Κρεμλίνο είχε αγνοήσει τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων στη Βουλγαρία για να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ώστε να παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Η κατασκευή του αγωγού είχε προσυμφωνηθεί επί κυβέρνησης Μπορίσοφ.

«Υπάρχουν πολλά αμφισβητήσιμα σημεία για το πώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Όταν πιέστηκε από βούλγαρους δημοσιογράφους, ο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία γνώση για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, υπό την ηγεσία του Ντένκοφ, η Βουλγαρία πέρασε από την σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια στη σχετική ανεξαρτησία.

Η κυβέρνηση επέλεξε μια αμερικανική εταιρεία για να παρέχει τα καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό της στο Κοζλοντούι και κατήργησε την εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ για την είσοδο ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έξι μήνες νωρίτερα.

Η χώρα δεν θα αλλάξει τη φιλοουκρανική της γραμμή, τόνισε ο Ντένκοφ στο Politico.

Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και πυρομαχικά σοβιετικού τύπου, παρά τις προσπάθειες των φιλορωσικών δυνάμεων στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, να την εμποδίσουν.

Στην πραγματικότητα, η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ήταν το πιο θετικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρίας, υποστήριξε ο Ντένκοφ.

«Για εμάς, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε μέρος αυτών των δύο ενώσεων, έτσι ώστε να έχουμε ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα. Δεν αμφιβάλλουμε πού ανήκουμε», είπε.

Ο ίδιος αναμένει ότι η ρωσική παραπληροφόρηση θα εμφανιστεί έντονα στις εκλογές του Ιουνίου, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ένα πρόγραμμα για να πιέσει τα ΜΜΕ να εφαρμόσουν προγράμματα ελέγχου των ψευδών ειδήσεων, ιδίως όσον αφορά τους ισχυρισμούς φιλορώσων πολιτικών.

«Ο τρόπος για να το καταπολεμήσουμε είναι να παραθέτουμε τα γεγονότα και να τα ερμηνεύουμε με βάση τα λογικά επιχειρήματα και όχι με βάση τη χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...