375
Οι ευρωβουλευτές χειροκροτούν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες - ένα αντίο στον Νταβίντ Σασόλι | REUTERS/Yves Herman

Νταβίντ Σασόλι: Ενός λεπτού σιγή για τον παθιασμένο Ευρωπαίο που «φρόντιζε τους “τελευταίους”»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 17:41
Οι ευρωβουλευτές χειροκροτούν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες - ένα αντίο στον Νταβίντ Σασόλι
|REUTERS/Yves Herman

Νταβίντ Σασόλι: Ενός λεπτού σιγή για τον παθιασμένο Ευρωπαίο που «φρόντιζε τους “τελευταίους”»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 17:41

Σε λαϊκό προσκύνημα στην Αίθουσα Προτομών του Καπιτωλίου της Ρώμης, στην περίφημη Sala della Promoteca, θα εκτεθεί την προσεχή Πέμπτη η σορός του Νταβίντ Σασόλι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφυγε από τη ζωή τη νύχτα, σε ηλικία 65 ετών.

Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει από τις 10.00 έως τις 18.00, ανέφερε ο εκπρόσωπος του εκλιπόντος, Ρομπέρο Κουίλο, προσθέτοντας ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή το μεσημέρι στην εκκλησία Santa Maria degli Angeli στην Πιάτσα ντελ’ Εζέντρα της Ρώμης.

Το πένθος για τον ιταλό δημοσιογράφο που έγινε πολιτικός-σύμβολο της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας είναι πάνδημο. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Αβιάνο από τις 26 Δεκεμβρίου, εξαιτίας επιπλοκών στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά μετά τη νοσηλεία του με πνευμονία που είχε προκληθεί από τη Νόσο των Λεγεωνάριων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο πάπας Φραγκίσκος, σε μήνυμά του προς τη σύζυγο του εκλιπόντα, ανέφερε:

«Ηταν πιστός, με ελπίδα και πνεύμα φιλανθρωπίας. Ηταν ένας ικανός δημοσιογράφος και άνθρωπος που έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των θεσμών, κερδίζοντας τη γενικότερη εκτίμηση. Με σεβασμό και ήπιους τόνους, στο πλαίσιο των δημοσίων αξιωμάτων του, κατέβαλε κάθε προσπάθεια με γενναιοδωρία και αφοσίωση, για να προαγάγει, με πάθος και ακρίβεια, ένα αλληλέγγυο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αφιερωθεί, με ιδιαίτερη φροντίδα, στους “τελευταίους”».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αποκάλεσε τον Σασόλι «ειλικρινή και παθιασμένο Ευρωπαίο», για να προσθέσει ότι «ήδη μας λείπει η ανθρώπινη ζεστασιά του, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του». «Είμαι βαθιά λυπημένη από την τρομακτική απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και ενός περήφανου Ιταλού», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πιθανή διάδοχός του, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο και η δημοκρατία έχασε έναν υπέρμαχό της».

Βαρύ το κλίμα έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REUTERS/Yves Herman)
Μέλη της Ευρωβουλής, ανάμεσά τους ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ (δεξιά) τηρούν ενός λεπτού σιγή για τον Νταβίντ Σασόλι (REUTERS/Yves Herman)

Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Πολλοί δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και ξέσπασαν σε κλάματα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...