646
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση και πολιτικές αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 16:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/01/2022, 19:52
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση και πολιτικές αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 16:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/01/2022, 19:52

Ακόμη ένα περιστατικό βίας, με θύμα μάλιστα καθηγητή, σημειώθηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο, εν προκειμένω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλαν σε αμφιθέατρο την ώρα του μαθήματος και χτύπησαν τον καθηγητή μπροστά στα μάτια των φοιτητών του.

Από τη μανία των τραμπούκων φέρεται να μη γλίτωσαν ούτε οι φοιτητές που προσπάθησαν να προστατέψουν τον καθηγητή (κάτω βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης).

Από την ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό πως εξετάζονται «όλα τα ενδεχόμενα». Σύμφωνα εξάλλου με το kathimerini.gr, στο μικροσκόπιο είναι και το κατά πόσο η επίθεση σχετίζεται με δικαστική υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί το όνομα του συγκεκριμένου καθηγητή.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν εξάλλου ότι ο ίδιος ο καθηγητής απέδωσε την επίθεση σε τρεις άλλους συναδέλφους του (!) με τους οποίους βρίσκεται σε αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη, το θύμα μετέβη με δική του πρωτοβουλία στον «Ευαγγελισμό» για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Το πρυτανικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 16:20, ομάδα 15 περίπου κουκουλοφόρων εισέβαλε με βίαιο και τρομοκρατικό τρόπο σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ξυλοκόπησε καθηγητή την ώρα που παρέδιδε μάθημα παρουσία των φοιτητριών-φοιτητών που το παρακολουθούσαν.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο πλήττεται ξανά από βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες εναντίον  μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και μάλιστα ενώπιον των φοιτητριών και φοιτητών που έρχονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, παρά την έξαρση της πανδημίας.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα αυτή άσκηση ωμής βίας που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου. Κάθε τέτοια ενέργεια στρέφεται κατά του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες αρχές και ζητούν τον εντοπισμό των υπευθύνων και τη παραπομπή τους στη δικαιοσύνη»

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την επίθεση τραμπούκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι βιαιοπράγησαν την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος, σε βάρος και φοιτητών.

» Βία σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε χώρους έρευνας και διδασκαλίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για κανένα απολύτως λόγο. Οι ένοχοι θα ανευρεθούν και θα παραδοθούν στην ελληνική δικαιοσύνη.

» Η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το έχουμε αποδείξει με πράξεις και θα συνεχίσουμε χωρίς εκπτώσεις στην κατεύθυνση αυτή».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος, δήλωσε: «Είναι ένα περιστατικό που το καταδικάζουμε απερίφραστα, η βία δεν έχει θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αλλάξει τον νόμο και επιτρέπει στην ΕΛ.ΑΣ να μπαίνει μέσα στα ΑΕΙ».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε το συμβάν, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις».

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ήταν η ακόλουθη:

«Η επίθεση κουκουλοφόρων τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών καταδικάζεται αυτονόητα από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον ίδιο τον χώρο του πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.

»Οι κουκουλοφόροι τραμπούκοι δυσφημούν για ακόμη μία φορά το φοιτητικό κίνημα, με το οποίο όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση, αλλά και βρίσκονται σε ευθεία ιδεολογική, πολιτική και ηθική αντιπαράθεση. Ακόμα η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

» Καλούμε κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη στην απερίφραστη καταδίκη του περιστατικού».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε από την κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου.

Άμεση υπήρξε η παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την επίθεση. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...