207
Δημοσιογράφοι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, στο Νέο Δελχί (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Anushree Fadnavis

Νίκη για τις γυναίκες στην Ινδία: Επιτρέπεται και στις ανύπαντρες η άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 13:32
Δημοσιογράφοι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, στο Νέο Δελχί (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Anushree Fadnavis

Νίκη για τις γυναίκες στην Ινδία: Επιτρέπεται και στις ανύπαντρες η άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 13:32

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται σε ανύπαντρες γυναίκες να προχωρούν σε άμβλωση πριν την 24η εβδομάδα της κύησης, απόφαση την οποία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι του γυναικείου κινήματος.

«Ακόμη και μία ανύπαντρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης, όπως και οι παντρεμένες», δήλωσε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντρατσούντ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, τονίζοντας πως το γεγονός ότι μία γυναίκα δεν είναι παντρεμένη δεν της στερεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Νόμος του 1971 περιόριζε το δικαίωμα στις αμβλώσεις στις παντρεμένες, τις χήρες, τις διαζευγμένες και τις ανήλικες, σε «όσες πάσχουν από αναπηρία ή νοητική υστέρηση» αλλά και όσες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη γυναίκας που είχε μείνει έγκυος όταν βρισκόταν σε συναινετική σχέση, όμως αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της όταν χώρισε.

Η απόφαση αποτελεί σημείο καμπής για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ινδία, τόνισαν ακτιβίστριες για τα γυναικεία δικαιώματα.

«Eνα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε η βουλευτής Μαχούα Μόιτρα στο Twitter.

Το δικαστήριο έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση μέσα στον γάμο μπορεί να θεωρηθεί βιασμός. Ο ινδικός ποινικός κώδικας δεν θεωρεί τον βιασμό μέσα σε γάμο αδίκημα, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να αλλάξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News