242
O υποψήφιος επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερμίν Τατάρ στη φιέστα-παρωδία που οργάνωσε για το άνοιγμα των Βαρωσίων | REUTERS/Harun Ucar

Νέα γραπτή δήλωση Mπορέλ για τα Βαρώσια: Οι κατοχικές δυνάμεις να φύγουν τώρα από την Αμμόχωστο

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 12:34
O υποψήφιος επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερμίν Τατάρ στη φιέστα-παρωδία που οργάνωσε για το άνοιγμα των Βαρωσίων
|REUTERS/Harun Ucar

Νέα γραπτή δήλωση Mπορέλ για τα Βαρώσια: Οι κατοχικές δυνάμεις να φύγουν τώρα από την Αμμόχωστο

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 12:34

Την αποχώρηση των Τούρκων από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ζητεί ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης.

«Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση να προχωρήσει στο “άνοιγμα” από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής στο Βαρώσι, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Αγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020», αναφέρει εξ ονόματος των «27» ο κ. Μπορέλ.

Η ΕΕ υπογραμμίζει «τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Από την άποψη αυτή, επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών».

«Η ΕΕ», προσθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος, «υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 της ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Και «περιμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψή τους, έναν εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...