164
Τουρκοκύπριος στα Βαρώσια μετά το άνοιγμα της περιοχής | REUTERS/Harun Ucar

Συμβούλιο Ασφαλείας: Να ακυρωθεί η απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 11:41
Τουρκοκύπριος στα Βαρώσια μετά το άνοιγμα της περιοχής
|REUTERS/Harun Ucar

Συμβούλιο Ασφαλείας: Να ακυρωθεί η απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 11:41

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης, ενώ κάλεσε τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Επαναβεβαίωσε επίσης το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου (περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 του 1984 και 789 του 1992), και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News