850
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρετά στην παρέλαση της 9ης Μαΐου, ενώ δίπλα του είναι ο Σεργκέι Σοϊγκού | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο Πούτιν έχει προχωρημένο καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 15:39
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρετά στην παρέλαση της 9ης Μαΐου, ενώ δίπλα του είναι ο Σεργκέι Σοϊγκού
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο Πούτιν έχει προχωρημένο καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 15:39

Η κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν απασχολεί έντονα τον Λευκό Οίκο, ιδίως μετά την τέταρτη αναλυτική έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στα τέλη Μαΐου.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε δύο σημαντικές πληροφορίες: ότι τον Απρίλιο ο ρώσος πρόεδρος έκανε θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς και ότι τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του στο Κρεμλίνο.

Τα σημεία αυτά έφερε στο φως το Newsweek σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι διάβασαν την έκθεση.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές υπηρεσίες, εκτιμούν πως η κακή υγεία του Πούτιν τον κάνει να παίρνει ολοένα και πιο παράτολμες αποφάσεις, κάτι που κάνει απρόβλεπτη την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως, θεωρούν ότι δεν είναι πλέον τόσο ισχυρός στο Κρεμλίνο, κάτι που απομακρύνει τις πιθανότητες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να έχει δύναμη, όμως δεν είναι πια πανίσχυρος», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους αξιωματούχους. «Στο Κρεμλίνο όλοι διαισθάνονται ότι το τέλος (του Πούτιν) είναι κοντά» και η μάχη για μία θέση κοντύτερα στην εξουσία ποτέ δεν ήταν σφοδρότερη, πρόσθεσε.

Και οι τρεις πηγές που επικαλείται ο Γουίλιαμ Αρκιν στο Newsweek –ένας από το γραφείο της διευθύντριας της Εθνικής Αντικατασκοπείας, ένας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας από την υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου– τόνισαν ότι η απομόνωση του Πούτιν και οι ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του δυσκολεύουν τις αμερικανικές υπηρεσίες να εκτιμήσουν σωστά την κατάστασή του.

Για αυτό τον λόγο, τόνισαν ότι όλες τις πληροφορίες πρέπει να αναλύονται με μεγάλη προσοχή και με επιφύλαξη.

Οι συναντήσεις του Πούτιν με ξένους ηγέτες πάντα έμπαιναν στο μικροσκόπιο των ξένων μυστικών υπηρεσιών, πολύ περισσότερο μάλιστα τους τελευταίους μήνες.

Από τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, στη Μόσχα, τον Φεβρουάριο, λίγες ημέρες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η γαλλική αντικατασκοπεία παρατήρησε πολλές λεπτομέρειες που μοιράστηκε με τους Αμερικανούς, όπως σημείωσαν οι πηγές του Newsweek.

Αργότερα, στις 21 Απριλίου, ο Πούτιν συναντήθηκε, για τις κάμερες, με τον Σεργκέι Σοϊγκού, όπου συζήτησαν το θέμα της Μαριούπολης. Οι περισσότεροι πρόσεξαν τη συνάντηση γιατί επανεμφανίστηκε μετά από απουσία δύο εβδομάδων ο υπουργός Αμυνας. Οι μυστικές υπηρεσίες όμως, εστίασαν στον ρώσο πρόεδρο διότι ούτε αυτός είχε εμφανιστεί δημοσίως τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο Πούτιν ήταν εμφανώς αδύναμος και η στάση του σώματός του μαρτυρούσε ότι δεν ήταν «στα καλύτερά του», όπως εμφανίστηκε να κρατιέται από το τραπέζι και να καμπουριάζει στην καρέκλα του.

Το βίντεο μελετήθηκε διεξοδικά από τους αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών, κάποιοι από τους οποίους είναι ειδικοί στην διάγνωση εξ αποστάσεως και άλλοι είναι ψυχίατροι. Οι αναλύσεις διαφόρων ειδικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν ήταν άρρωστος και μάλλον ετοιμοθάνατος.

Στη συνέχεια, στην παρέλαση της 9ης Μαΐου, το πρόσωπο ενός «κουρασμένου» ρώσου προέδρου ήταν εμφανώς πρησμένο, όπως και σε άλλες πρόσφατες εμφανίσεις του.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντικατασκοπείας Κιρίλι Μπουντάνοφ, είπε στο βρετανικό Sky News ότι ο Πούτιν ήταν σε κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση και πρόσθεσε ότι υπήρχαν ζυμώσεις στο Κρεμλίνο για την απομάκρυνσή του.

Παράλληλα, η CIA και άλλες ξένες υπηρεσίες επιβεβαίωσαν φήμες ότι η ασφάλεια του Κρεμλίνου είχε αποκαλύψει συνωμοσία για τη δολοφονία του Πούτιν και ότι ρώσοι διπλωμάτες σχεδίαζαν να διαφύγουν στη Δύση.

Ομως, οι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να εκτιμηθούν με κάθε επιφύλαξη για να μην την «πατήσουν» ξανά οι ΗΠΑ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Newsweek, αναφέρθηκαν στην περίπτωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπου επί χρόνια, οι πληροφορίες από το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία ανέφεραν ότι ήταν βαριά άρρωστος και δεν μπορούσε να ηγηθεί των τζιχαντιστών ή ότι είχε χάσει την αξιοπιστία του ανάμεσα στους φανατικούς ισλαμιστές. Ετσι, πριν την 11η Σεπτεμβρίου, κανείς αμερικανός αξιωματούχος δεν πίστευε στα αλήθεια ότι θα είχε την ισχύ να καταφέρει χτύπημα στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, αναφέρει την περίπτωση του Σαντάμ Χουσεΐν και των όπλων μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι διέθετε, πληροφορία στην οποία βασίστηκε ο Τζορτζ Μπους για να διατάξει την εισβολή στον Κόλπο. Οπως αποδείχθηκε όμως, ούτε το Ιράκ διέθετε τέτοια όπλα, ούτε ο ιρακινός δικτάτορας είχε «αποτρελαθεί», όπως εκτιμούσαν οι μυστικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά, το Newsweek επισημαίνει ότι μετά την αμερικανική έκθεση για την υγεία του ρώσου προέδρου, ο Πούτιν έκανε ξαφνικά αρκετές εμφανίσεις, σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο της Μόσχας με τραυματίες από το μέτωπο και σε τηλεδιάσκεψη με ρώσους επιχειρηματίες, ενώ μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μάριο Ντράγκι και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά ήρθε η διάψευση του Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία όμως, όπως σημειώνουν οι Αμερικανοί, ίσως να ήταν απλά η δημόσια επιβεβαίωση της αφοσίωσης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στον πρόεδρό του.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έστειλε ανακοίνωση στο Newsweek ότι δεν υπάρχει τέτοια έκθεση, στην οποία αναφέρεται ο δημοσιογράφος του και ότι δεν έχει ενημερωθεί ο Τζο Μπάιντεν για ζήτημα που αφορά την υγεία του Πούτιν.

«Μήπως έμαθαν το μάθημά τους μετά τον Μπιν Λάντεν και τον Σαντάμ; Μήπως ο Πούτιν βρίσκεται σε πόλεμο με τους αντιπάλους του στο Κρεμλίνο και τις δικές του μυστικές υπηρεσίες; Μήπως πεθαίνει; Είναι όλα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, την ώρα που επισήμως διαψεύδει τις φήμες για την υγεία του Πούτιν», καταλήγει το δημοσίευμα του Newsweek.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...