414
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε χωράφι που παράγει ιπποφαές, «το μέλλον του πρωτογενούς τομέα» | Twitter

Μητσοτάκης: «Το ιπποφαές δείχνει το μέλλον του πρωτογενούς τομέα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 19:26
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε χωράφι που παράγει ιπποφαές, «το μέλλον του πρωτογενούς τομέα»
|Twitter

Μητσοτάκης: «Το ιπποφαές δείχνει το μέλλον του πρωτογενούς τομέα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 19:26

Συνομίλησε με κατοίκους στο Καρποχώρι Καρδίτσας, παρέστη στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Καρδίτσας, επισκέφθηκε χωράφι που παράγει ιπποφαές και συνάντησε έναν μελισσουργό που του παρουσίασε καινοτομίες στον κλάδο της μελισσοκομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την περιοδεία του στη Θεσσαλία δίνοντας το βάρος στη δυναμική της αγροτικής οικονομίας.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να περάσει από τη λογική των μεγάλων επιδοτούμενων καλλιεργειών σε πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπου η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής θα είναι να έχουμε το μυαλό μας πάντα στον τελικό καταναλωτή», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σε αγρότες. «Τι θέλει ο τελικός καταναλωτής; Θέλει να παράγουμε προϊόντα, τα οποία θα είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και τελικά προσοδοφόρα για τους αγρότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του σε ένα χωράφι, το οποίο παράγει ιπποφαές (ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες). «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία παράγουν και προωθούν ένα προϊόν εξαιρετικά καινοτόμο, ένα προϊόν το οποίο είναι και εξαιρετικά κερδοφόρο για εκείνους τους αγρότες, οι οποίοι θα επιλέξουν να το καλλιεργήσουν. Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει το μέλλον», υπογράμμισε.

«Το μέλλον είναι ομάδες παραγωγής, καλά οργανωμένες, με στόχευση σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να τυποποιηθούν και να κατευθυνθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού», είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας, μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική, η οποία θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα με έργα και όχι με λόγια.

Επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Είχαμε ζητήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, πιέσαμε πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση και ευτυχώς η κυβέρνηση, αυτήν τουλάχιστον την πρότασή μας, μετά από πολύ μεγάλη πίεση και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την υιοθέτησε», τόνισε.

«Συνολικά εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία. Δεν αφορά μόνο το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Εμείς εισηγούμαστε και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός 2 ετών», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα που αφορά τις περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες σε θερμοκήπια καθώς και το κόστος ενέργειας. «Στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται ήδη πολύ σοβαρές προσπάθειες να μπορούμε να καλύπτουμε το κόστος της ενέργειας των θερμοκηπίων μέσα από τη γεωθερμία. Αυτό θα δώσει στις παραγωγές μας ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την Κυριακή θα παρευρεθεί στο Περτούλι Τρικάλων, στο 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...