944
Η 49χρονη Κόπιτ Λέβιεν πρόκειται να αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά της στους New York Times στις αρχές του Σεπτεμβρίου | CreativeProtagon

Μια γυναίκα στο τιμόνι των New York Times

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2020, 23:00
Η 49χρονη Κόπιτ Λέβιεν πρόκειται να αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά της στους New York Times στις αρχές του Σεπτεμβρίου
|CreativeProtagon

Μια γυναίκα στο τιμόνι των New York Times

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2020, 23:00

Μια γυναίκα πρόκειται να διευθύνει σε μερικές εβδομάδες και τους New York Times. Την περασμένη Τρίτη  τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «γκρίζας κυρίας» της αμερικανικής δημοσιογραφίας, όπως αποκαλείται χαϊδευτικά μία από τις κορυφαίες εφημερίδες στον κόσμο, επέλεξαν ομόφωνα την Μέρεντιθ Κόπιτ Λέβιεν για να αντικαταστήσει τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο του δημοσιογραφικού οργανισμού που εκδίδει την εφημερίδα, τον Μαρκ Τόμσον, τον άνθρωπο δηλαδή που κατάφερε να την αναζωογονήσει καθιστώντας την ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην εποχή της ψηφιακής δημοσιογραφίας.  

Η 49χρονη Κόπιτ Λέβιεν πρόκειται να αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά της στις αρχές του Σεπτεμβρίου με κύριο στόχο έως το 2025 οι επί πληρωμή συνδρομητές των New York Times να ανέρχονται σε δέκα εκατομμύρια. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύω ότι οι Times δεν θα καταφέρουν να φτάσουν έως εκεί και ακόμη πιο μακριά. Υπάρχει πραγματικά μια μεγάλη αγορά ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ποιοτική δημοσιογραφία», σημείωσε η νέα και νεότερη στην ιστορία της εφημερίδας διευθύντριά της.

Από τη δική του πλευρά ο Αρθουρ Γκρεγκ Σουλτσμπέργκερ άφησε να εννοηθεί ότι η Κόπιτ Λέβιεν προετοιμάζεται εδώ και καιρό για να καταλάβει την κορυφαία θέση μέσω μιας «προσεχτικά σχεδιασμένης διαδικασίας διαδοχής». Ο 40χρονος εκδότης της εφημερίδας την οποία ελέγχει η οικογένειά του από το μακρινό 1896, δεν παρέλειψε, φυσικά, να την επαινέσει για τις ικανότητές της και όλα όσα κατάφερε στον οργανισμό κατά τα προηγούμενα επτά χρόνια, ως επικεφαλής του διαφημιστικού τμήματος αρχικά, ως οικονομική διευθύντρια στη συνέχεια και ως υπεύθυνη των ψηφιακών δραστηριοτήτων από το 2017 έως και σήμερα.

Η επικείμενη διαδοχή αναμενόταν εδώ και καιρό στα γραφεία της εφημερίδας. Επειτα από οχτώ χρόνια κατά τα οποία κατάφερε πάρα πολλά, ο Μαρκ Τόμσον έκρινε πως ήρθε η ώρα να τον διαδεχθεί κάποιος νεότερος ή κάποια, όπως και έγινε, νεότερή του. Ο 63χρονος Βρετανός εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας, καταλαμβάνοντας εξαρχής τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχοντας ήδη διευθύνει το Channel 4 για δύο χρόνια και το BBC για μια οκταετία, από το 2004 έως το 2012.  

Αφότου κοινοποίησε την πρόθεσή του στον εκδότη των NYT, οι κυνηγοί ταλέντων της νεοϋορκέζικης εφημερίδας βάλθηκαν να αναζητούν το κατάλληλο πρόσωπο για να τον αντικαταστήσει. Ανακάλυψαν, όμως, τελικά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο αναζήτησης πως βρισκόταν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.  

«Επέλεξα να αποσυρθώ αυτήν την περίοδο επειδή πετύχαμε ό,τι είχα αποφασίσει να κάνουμε όταν εντάχθηκα στους Times πριν από μια οκταετία», ανέφερε ο κ. Τόμσον.  Οσον αφορά αυτά που πέτυχε, αρκεί να σημειωθεί ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Νέα Υόρκη, ο πιο ιστορικός δημοσιογραφικός οργανισμός της αμερικανικής μητρόπολης πάλευε για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές πωλήσεις φύλλων και τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων, προσπαθώντας συγχρόνως να βρει το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.  

Σήμερα οι New York Times έχουν περισσότερους από έξι εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν για να ενημερώνονται, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στις πρωτοφανείς επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά των παραδοσιακών ΜΜΕ και των New York Times ειδικότερα.  

Η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία των New York Times τα τελευταία χρόνια προκαλεί τον φθόνο των υπόλοιπων αμερικανικών ΜΜΕ. Ενδεικτικά σημειώνεται πως μόνον κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, επιπλέον 600.000 άνθρωποι αποφάσισαν να γίνουν συνδρομητές των NYT, τόσοι όσοι συστήνουν την συνδρομητική βάση και των LA Times και της Boston Globe μαζί.  

Γνωρίζοντας πως πρόκειται να αναλάβει μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή η Μέρεντιθ Κόπιτ Λέβιεν θέλησε να επισημάνει πως «σε μια περίοδο κατά την οποία η ελευθεροτυπία εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε την υψηλού επιπέδου ανεξάρτητη δημοσιογραφία από την οποία εξαρτάται η δημοκρατία μας και να επενδύουμε σε αυτήν».  

Πέρα, όμως, από την ποιοτική δημοσιογραφία και την αμερικανική δημοκρατία η νέα διευθύνουσα σύμβουλος των NYT θα πρέπει να σκεφτεί και τα του οίκου της, λαμβάνοντας υπόψη πως τα πνεύματα μεταξύ των δημοσιογράφων και των αρθρογράφων της εφημερίδας είναι ιδιαίτερα οξυμένα το τελευταίο διάστημα.  

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ο Τζέιμς Μπένετ, αρχισυντάκτης των άρθρων γνώμης της εφημερίδας, με αφορμή τη δημοσίευση ενός εμπρηστικού κειμένου ενός ρεπουπλικανού γερουσιαστή που ζητούσε την επέμβαση του στρατού κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή της υπέβαλε και η Μπάρι Βάις, μια συντηρητικών πεποιθήσεων αρθρογράφος, καταγγέλλοντας ένα υποτιθέμενο κλίμα «αριστερόστροφης» ιδεολογικής τρομοκρατίας στα γραφεία της «γκρίζας κυρίας». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...