361
Ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρια (αριστερά) και ο Τζούζέπε Κόντε | Reuters

Μεταπτυχιακά στην… απάτη για τον υποψήφιο πρωθυπουργό της Ιταλίας;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 16:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/5/2018 23:40
Ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρια (αριστερά) και ο Τζούζέπε Κόντε
|Reuters

Μεταπτυχιακά στην… απάτη για τον υποψήφιο πρωθυπουργό της Ιταλίας;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 16:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/5/2018 23:40

Το όνομα του Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων πρότειναν για την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν μια έκπληξη.

Το Κίνημα, από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο Κόντε, έσπευσε να εκθειάσει το βαρύ βιογραφικό και τις ικανότητές του άγνωστου στο ευρύ κοινό καθηγητή Νομικής.

Οσο περνούσαν οι ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις άρχισαν να πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν το βιογραφικό του Κόντε είναι αυτό που δηλώνει ότι είναι. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει νέα πολιτική κρίση, ειδικά αν ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απορρίψει την υποψηφιότητα, όπως έχει δυνατότητα να πράξει.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο ιταλικός Τύπος στο σημείο για το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο οποίο ο Κόντε δηλώνει ότι «τελειοποίησε τις σπουδές του» για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε καλοκαίρι από το 2008 ως το 2012.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, όπως γράφουν οι New York Times, δήλωσε ότι το όνομα του Κόντε δεν υπάρχει ούτε στα αρχεία των φοιτητών ούτε του διδακτικού προσωπικού. Ωστόσο ο Κόντε θα μπορούσε να είχε λάβει μέρος σε κάποιο μονοήμερο ή διήμερο σεμινάριο για τα οποία το πανεπιστήμιο δεν κρατά αρχεία συμμετεχόντων.

Ο Κόντε περιλαμβάνει στο βιογραφικό και έρευνα σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Κέιμπριτζ και τη Σορβόνη, αλλά και τη διδασκαλία μαθήματος στη Μάλτα.

Υπάρχει και άλλο μελανό σημείο, όπως το καταγράφει η Corriere della Sera.

Ο Κόντε αναφέρει στο βιογραφικό του ότι τελειοποίησε τις νομικές σπουδές του και στο International Kultur Institute στη Βιέννη. Ωστόσο αυτό το ίδρυμα δεν έχει σχέση με τη νομική επιστήμη, αλλά προσφέρει μαθήματα γερμανικής γλώσσας.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επιχείρησε να δικαιολογήσει όσα έρχονται στο φως οχυρωμένο πίσω από την ασαφή διατύπωση «τελειοποίησε τις σπουδές του». Εξηγεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και πτυχίο από το UNY.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε σήμερα Τρίτη νέες διαβουλεύσεις πριν αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι τον διορισμό του Κόντε.

Ο ιταλός πρόεδρος έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στη διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Η άρνηση του Ματαρέλα θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το ιταλικό προεδρικό μέγαρο, είναι πιθανόν να δοθεί, τελικά, την ερχόμενη Πέμπτη η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Εάν και εφόσον, φυσικά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...