502
Φωτογραφία αρχείου από φεστιβάλ μουσικής στη Βρετανία | REUTERS /Henry Nicholls

Μετάλλαξη Δέλτα: Πώς μπορούν να διασκεδάσουν με ασφάλεια οι εμβολιασμένοι;

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 16:12
Φωτογραφία αρχείου από φεστιβάλ μουσικής στη Βρετανία
|REUTERS /Henry Nicholls

Μετάλλαξη Δέλτα: Πώς μπορούν να διασκεδάσουν με ασφάλεια οι εμβολιασμένοι;

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 16:12

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ –για να ακυρώσει τις περισσότερες ελευθερίες που είχαν υποσχεθεί οι επιστήμονες σε όσους κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού (εδώ), καθώς η Ιαπωνία καθημερινά καταγράφει νέο ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων, ενώ στις ΗΠΑ, εκτός από το πάρτι γενεθλίων του Μπαράκ Ομπάμα (εδώ), ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο τα μουσικά φεστιβάλ, αλλά και γάμοι με πολλούς καλεσμένους. Ωστόσο, τα μπάρμπεκιου και τα μικρά πάρτι σε αυλές είναι σε αυτή τη φάση ασφαλείς λύσεις διασκέδασης.

«Το ευχάριστο είναι ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η συμμόρφωση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι μαζική», εξηγεί στο BBC η Λόρεν Σκάφερ, της οποίας η εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων εξειδικεύεται και στην πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την προφύλαξη από τη λοίμωξη Covid-19.

«Οι καλεσμένοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι πρέπει για να ξαναδούν και να γιορτάσουν με ασφάλεια με τους αγαπημένους τους», σχολιάζει η ίδια.

Μεγάλες συναυλίες

Ανησυχία επικρατεί για ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού που έγινε στο Σικάγο.

Στην τετραήμερη εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε σε ανοιχτό πάρκο της πόλης, συμμετείχαν 100.000 άτομα την ημέρα και δικαίωμα εισόδου είχαν μόνο όσοι ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες και τα βίντεο, με τους πολίτες στριμωγμένους ο ένας πάνω στον άλλον, σαν να μη ζούμε σε περίοδο πανδημίας, προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς και τώρα φοβούνται έκρηξη των κρουσμάτων.

«Μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση δεν έπρεπε να γίνει καθόλου, δεδομένου του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στις ΗΠΑ. Σίγουρα κάποιοι έχουν κολλήσει κορονοϊό και είμαι βέβαιος ότι δεν έχει γίνει σωστός έλεγχος των πιστοποιητικών ανοσίας» λέει ο δρ Αμπραρ Κάραν, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Οι περισσότεροι από εκείνους που βρέθηκαν στη συναυλία ήταν νέοι και εμβολιασμένοι και άρα ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ή θανάτου είναι σχεδόν μηδενικός, ωστόσο το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα σπίτια και τις δουλειές τους και θα μεταδώσουν τη νόσο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ενδέχεται ακόμη και να πεθάνουν.

Ο δρ Κάραν συμβουλεύει ότι καλό θα ήταν, εάν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε σε μία μεγάλη συνάθροιση, να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, δηλαδή να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις.

Συγκέντρωση με φίλους στο σπίτι

Σύμφωνα με τον δρα Κάραν, η πιο ασφαλής διασκέδαση σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι η συγκέντρωση με φίλους στο σπίτι. «Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις στις αυλές των σπιτιών με φίλους, που έχουν όλοι εμβολιαστεί, είναι ό,τι πιο ασφαλές αυτή την εποχή», εξηγεί ο ίδιος.

Μάλιστα, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο δρ Κάραν προτείνει σε όσους θέλουν να είναι απολύτως ασφαλείς να αποφύγουν τις διακοπές σε μέρη όπου η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τρένα, πλοία και αεροπλάνα. Επίσης, να επισκέπτονται προορισμούς με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Είναι πολλοί που δικαιολογημένα θα πουν ότι μας υποσχεθήκατε πως αν κάνουμε τα εμβόλια θα αλλάξει όλο αυτό και δεν θα χρειάζεται να φοράμε ούτε τις μάσκες. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον μιας πανδημίας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε και να κρατάμε τους πολίτες ασφαλείς», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...