366
Σε ηλεκτρονική διαβούλευση κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μελανσόν: Μακρόν, αποχή ή άκυρο στον δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 14:59
Σε ηλεκτρονική διαβούλευση κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μελανσόν: Μακρόν, αποχή ή άκυρο στον δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 14:59

Σε ηλεκτρονική διαβούλευση, μέσω της κομματικής πλατφόρμας Popular Action, κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Η Ανυπότακτη Γαλλία», που στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήρθε στην τρίτη θέση με 22%.

Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, αν επιθυμούν ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν, λευκή ψήφο ή αποχή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στην ψηφοφορία, δεν προσφέρεται η επιλογή ψήφου στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που θα αντιμετωπίσει τον Μακρόν.

Ο Μελανσόν, σε σχετική επιστολή του, διευκρινίζει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως οδηγία που δίνεται σε οποιονδήποτε».

Περιοδεία Μακρόν σε «εχθρικές» περιοχές

Την ίδια στιγμή, ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο σε περιοχές που δεν τον ψήφισαν, στα βόρεια και τα ανατολικά της Γαλλίας. Μάλιστα, σε πόλη όπου ο Μελανσόν αναδείχθηκε νικητής, ένας άνδρας επιτέθηκε λεκτικά στον Μακρόν και τον αποκάλεσε, «το χειρότερο σκουπίδι από όλους τους γάλλους προέδρους». Ο πολιτικός κράτησε την ψυχραιμία του και του απάντησε ότι δεν έχει κανένα επιχείρημα.

Ο Μακρόν συνομιλεί με εργαζόμενους σε εργοτάξιο, στο Ντενέν της Γαλλίας – Lewis Joly/Pool via REUTERS

Ενας άλλος του είπε ότι δεν θα ψηφίσει την Λεπέν ούτε τον ίδιο, ενώ ένας τρίτος τον ρώτησε αν είναι «η Θάτσερ της Γαλλίας». Ο κεντροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος του απάντησε, «καθόλου, αλλιώς δεν θα έκανα ό,τι έκανα για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τον δημόσιο τομέα. Πιστεύω σε ένα μοντέλο όπου παράγουμε, δημιουργούμε πλούτο και τον αναδιανέμουμε με δίκαιο τρόπο και αυτό πρέπει να βασίζεται στην εργασία».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μακρόν είπε ότι του αρέσει πάρα πολύ να επισκέπτεται περιοχές που δεν τον ψήφισαν και να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να το κάνουν. «Το λατρεύω. Να πηγαίνω και να τους ακούω και να προσπαθώ να τους πείσω να αναλάβουν δράση. Μερικές φορές έχω φάει χαστούκια, μερικές φορές το παράκανα. Αλλά πάντα μίλησα μαζί τους», είπε.

Σο μεταξύ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique, ο Μακρόν θα λάβει το 53% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, και η Λεπέν το 47%.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 69%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...