564
Το BBC δεν επέβαλε στους δημοσιογράφους του το «Ελγίνεια Μάρμαρα» και απέδειξε για άλλη μια φορά την ανεξαρτησία του | Shutterstock

«Μάρμαρα του Παρθενώνα» τα λέει το BBC και εκνευρίζει…

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 14:10
Το BBC δεν επέβαλε στους δημοσιογράφους του το «Ελγίνεια Μάρμαρα» και απέδειξε για άλλη μια φορά την ανεξαρτησία του
|Shutterstock

«Μάρμαρα του Παρθενώνα» τα λέει το BBC και εκνευρίζει…

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 14:10

«Η εκπομπή BBC Today αποκαλεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα με το ελληνικό τους όνομα» αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph, εκφράζοντας έκπληξη και ενόχληση για το γεγονός ότι ο παρουσιαστής Τζάστιν Γουέμπ αναφέρθηκε στα γλυπτά ως «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Βεβαίως η απολύτως σωστή διατύπωση θα ήταν «Γλυπτά του Παρθενώνα», ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι στη θέση του Ελγιν μπαίνει ο Παρθενώνας –που είναι και το αδιαμφισβήτητα ακριβές και ορθό– έχει τη σημασία του για την ελληνική διεκδίκηση.

Αλλωστε, όπως αναφέρει και η Telegraph, «ο ιστότοπος του BBC News, καλύπτοντας την ίδια ιστορία, αναφέρεται στα “Ελγίνεια Μάρμαρα… επίσης γνωστά ως Γλυπτά του Παρθενώνα”».

H βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι τα Γλυπτά, τα οποία αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, επανήλθαν στην επικαιρότητα μετά την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σουνάκ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα υπενθυμίζεται η αρχή της τελευταίας διπλωματικής διαμάχης (εδώ) όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας την Κυριακή (26/11) στην BBC One, ανέφερε: «Αν σας έλεγα ότι θα κόβατε τη Μόνα Λίζα στα δύο και είχατε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την ομορφιά του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Για αυτό συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μία συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, που θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα θαυμάσει στην αρχική τοποθεσία τους». 

Η Ντάουνινγκ Στριτ, συνεχίζει η Telegraph, «δήλωσε ότι η Ελλάδα ενήργησε κακόπιστα πιέζοντας δημοσίως για την επιστροφή τους, ενώ (η βρετανική πλευρά) είχε παράσχει “ρητές διαβεβαιώσεις” ότι δεν θα επέστρεφαν».

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πολύκροτη πλέον συνέντευξη της Κυριακής (26/11) στον τηλεοπτικό σταθμό BBC One, με τη δημοσιογράφο Λόρα Κούνσμπεργκ (Credit: Γραφείο Πρωθυπουργού – Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εμβαθύνοντας στο θέμα, η εφημερίδα περιλαμβάνει ακόμη και την ακριβή αποτύπωση των φράσεων του παρουσιαστή της ραδιοφωνικής εκπομπής Today στο Radio 4 του BBC, τονίζοντας ότι Τζάστιν Γουέμπ αναφέρθηκε αργότερα σε «γλυπτά που ήταν γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα και τώρα αναφέρονται ως Μάρμαρα του Παρθενώνα». Δηλαδή το έκανε ακόμα χειρότερο…

Η απάντηση του BBC 

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Telegraph περιλαμβάνει και την απάντηση του BBC, το οποίο δήλωσε «ότι δεν υπάρχει επίσημος οδηγός ύφους για το θέμα και ότι οι συντάκτες του προγράμματος μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις». Κάτι το οποίο φαντάζει αυτονόητο για τον βρετανικό γίγαντα των ΜΜΕ που παρότι είναι κρατικά χρηματοδοτούμενος, έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003) την ανεξαρτησία του έναντι της βρετανικής κυβέρνησης.

Ξεκάθαρες αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «Ελγίνεια» έχει λάβει άλλωστε και το Βρετανικό Μουσείο, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, μιλάει πλέον για Γλυπτά του Παρθενώνα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, η Telegraph παραθέτει την απάντηση που έδωσε στο BBC την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε κάνει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός άνθρωπος και περιμένουμε εκατοντάδες χρόνια. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις».

Είναι, τέλος, αξιοσημείωτο ότι σε αντίθεση με την αρνητική στάση του βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για το ζήτημα, το Βρετανικό Μουσείο δεν άλλαξε στάση. «Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια σύμπραξη για τον Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...