504
Η κυβέρνηση προασπίζεται τη μεταρρύθμισή της - με ένα non paper... | Intime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Μαξίμου «αντεπιτίθεται» για το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2016, 21:16
Η κυβέρνηση προασπίζεται τη μεταρρύθμισή της - με ένα non paper...
|Intime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Μαξίμου «αντεπιτίθεται» για το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2016, 21:16

Σε ανεπίσημο σημείωμά της (non paper), η κυβέρνηση επισημαίνει ότι για μια φορά ακόμα η πραγματικότητα διαψεύδει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και προσθέτει ότι «στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μείωση. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το κράτος εγγυάται και τις μελλοντικές συντάξεις».

Ο κόσμος θυμάται ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν μέσα σε 5 χρόνια σε 11 απανωτές μειώσεις συντάξεων, υπενθυμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, «οδηγώντας στην απόλυτη αναξιοπιστία το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και απομακρύνοντας τους ασφαλισμένους από αυτό. Οτι με δικό τους νόμο έμειναν ανασφάλιστοι 30.000 υπερήλικες και ακόμα ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν καμιά προσπάθεια δομικών αλλαγών ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί απλώς δεν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο».

Αντιπαραθέτοντας τη δική της πολιτική, η κυβέρνηση τονίζει ότι «απέναντι στη λογική των οριζόντιων περικοπών, η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θεσπίζοντας μια μικρή μόνο αύξηση εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους μισθωτούς. Η αύξηση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τους εργοδοτικούς φορείς που αντιλαμβάνονται καλύτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση στην αγορά εργασίας και ότι η οικονομία δεν αντέχει μια ακόμα ελάττωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων».

Επίσης, στο σημείωμα επισημαίνεται ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διασφαλίζει τον δημόσιο, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Ταυτόχρονα, «η καθιέρωση της  -χρηματοδοτούμενης από τη φορολογία- Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με ρήτρα ανάπτυξης, για όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αποδεικνύει ακριβώς ότι στη δική μας αντίληψη δεν χωρούν αποκλεισμοί».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι «απέναντι στη λογική των οριζόντιων περικοπών, η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θεσπίζοντας μια μικρή μόνο αύξηση εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους μισθωτούς

Για τη σημερινή κυβέρνηση, αναφέρει το non paper, «η καθιέρωση της ισότητας και της ισονομίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της, και ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πλέον, όλοι οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, θέτοντας τέρμα στις απελθούσες πολιτικές που μεταχειρίζονταν τις επαγγελματικές ομάδες με βάση την πολιτική τους επιρροή».

Στο ίδιο σημείωμα, παρατίθενται δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις συντάξεις που επικαλείται η κυβέρνηση, προκειμένου να επισημάνει τα «ψέματα της αντιπολίτευσης».

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις άκαρπες προσπάθειες για τη διαμόρφωση, τόσο πολιτικών, όσο και κοινωνικών συμμαχιών, αλλά και την ατελέσφορη επιχείρηση να βρει -τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση- συναίνεση για το Ασφαλιστικό, έχει περάσει στην «αντεπίθεση». Αυτό το ανεπίσημο σημείωμα, και τα όσα γράφηκαν εκεί, δίνουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Ολα αυτά ενόψει των επώδυνων παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό και τις οποίες θα κληθεί η κυβέρνηση -μέσα σε έναν μήνα- να κάνει νόμο του κράτους. Ετσι, θα επιμείνει στο να παρουσιάζει την πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ως αξεπέραστη θεσμική μεταρρύθμιση.

Το βέβαιο είναι ότι επειδή στο Μαξίμου έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικά μέτωπα -μαζί με το Ασφαλιστικό, προσθέστε εκείνο της Δημόσιας Διοίκησης και, εννοείται, την Αξιολόγηση- αναμένεται και νέο κυβερνητικό το non paper.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...