911
| REUTERS / CreativeProtagon

Μάικλ Μπλούμπεργκ – Από την «ονείρωξη» στον Λευκό Οίκο;

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 07:38
|REUTERS / CreativeProtagon

Μάικλ Μπλούμπεργκ – Από την «ονείρωξη» στον Λευκό Οίκο;

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 07:38

Καθώς ο Μάικ Μπλούμπεργκ έχει εισέλθει δυναμικά στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των εξαιρετικά κρίσιμων –για τις ΗΠΑ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο– εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, ο δωδέκατος πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης θα πρέπει ήδη να αισθάνεται ότι η εικόνα που επιδιώκει να πλασάρει απειλείται από τις πολλές επίμαχες παλαιότερες δηλώσεις του.

Είτε πρόκειται για τις άκρως ρατσιστικές απόψεις του, μέσω των οποίων προασπίστηκε την πολιτική των αυθαίρετων προσαγωγών και ερευνών (stop-and-frisk policing) που εφάρμοσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης κατά τα χρόνια της δημαρχίας του, είτε για τα παρωχημένα και προσβλητικά σχόλιά του για τις γυναίκες, πολλά από τα λεγόμενά του σίγουρα δεν συνηγορούν υπέρ της ιδέας ότι ο Μπλούμπεργκ είναι μεν δισεκατομμυριούχος, αλλά βρίσκεται δε στους αντίποδες του Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε δε προεξοφληθεί ότι αυτές οι παλαιότερες δηλώσεις θα επανέρχονταν στο προσκήνιο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στο πρώτο, παρουσία του, ντιμπέιτ των Δημοκρατικών  στη Νεβάδα — μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να θυμίσουν στον ίδιο αλλά και στους αμερικανούς τηλεθεατές κάποιες από τις παλιές του γνώμες. Τις πιο εξωφρενικές και εξοργιστικές από τις οποίες σταχυολόγησε ο Guardian από διάφορες πηγές.

«Στο 95% των δολοφονιών σας οι θύτες και τα θύματα έχουν το ίδιο προφίλ. Μπορείτε απλώς να πάρετε την περιγραφή, να τη φωτοτυπήσετε και να τη μοιράσετε σε όλους τους αστυνομικούς. Είναι άνδρες, μέλη μειονοτήτων, ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη, αυτή είναι η πραγματικότητα σε κάθε πόλη», είχε δηλώσει, για παράδειγμα, μιλώντας το 2015 σε εκδήλωση του Aspen Institute, προασπιζόμενος την πολιτική των αυθαίρετων προσαγωγών και ερευνών, η εφαρμογή της οποίας διευρύνθηκε κατά τη δημαρχία του, με αποτέλεσμα να συλληφθούν πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι, Αφροαμερικανοί και Λατίνοι στην πλειονότητά τους.

«Τοποθετούμε όλους τους αστυνομικούς σε γειτονιές μειονοτήτων. Ναι. Αυτό είναι αλήθεια. Γιατί το κάνουμε; Επειδή εκεί ανθεί η εγκληματικότητα», είχε προσθέσει ο Μπλούμπεργκ, ενημερώνοντας, συγχρόνως, τους παρευρισκόμενους πως «τα όπλα από τα χέρια των παιδιών τα παίρνεις, πετώντας τα στον τοίχο (τα παιδιά) και ψάχνοντάς τα».

Και το 2013 κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής του, θέλοντας να αντικρούσει τις επικρίσεις που δεχόταν για την εν λόγω πολιτική, είχε υποστηρίξει πως «νομίζω ότι σταματάμε πάρα πολύ τους λευκούς και πάρα πολύ λίγο τα μέλη μειονοτήτων. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται». Την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, το 87% των ανθρώπων που ελέγχθησαν στον δρόμο από την αστυνομία της Νέας Υόρκης ήταν Αφροαμερικανοί ή Λατίνοι. Με τον Μπλούμπεργκ να κρατάει τα ηνία του Μεγάλου Μήλου, ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων αυξήθηκε από τις 97.276 το 2002 στις 685.724 το 2011.

«Υπάρχει αυτή η τεράστια κουστωδία μαύρων και Λατίνων ανδρών ηλικίας, ας πούμε, από 16 έως 25 ετών, που δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν προοπτικές, δεν γνωρίζουν πώς να βρουν μια δουλειά, δεν γνωρίζουν ποια είναι τα προσόντα τους, δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν στον χώρο όπου πρέπει να εργαστούν», είχε επισημάνει το 2011, συμμετέχοντας σε συζήτηση για την επαγγελματική αποκατάσταση των νεαρών Αφροαμερικανών και Λατίνων.

Ομως σύμφωνα με τον 78χρονο υποψήφιο για την προεδρία της Αμερικής οι Αφροαμερικανοί, πέρα από τη σχεδόν αποκλειστική ευθύνη που φέρουν για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ, διαδραμάτισαν αρνητικό, φυσικά, ρόλο και στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επειδή θέλησαν να (αποπειραθούν να) αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι.

«Ενεπλάκη το Κογκρέσο, και αιρετοί αξιωματούχοι, λέγοντας “α, δεν είναι δίκαιο, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να δανείζονται” (…) Και μόλις αρχίσατε να ασκείτε πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν όλο και περισσότερα στεγαστικά δάνεια, ενώ οι εγγυήσεις του ατόμου που αγόραζε το σπίτι δεν ήταν αυτές που θα θέλαμε», είχε επισημάνει το 2008, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αμερική ήταν η κατάργηση του «redlining», μιας πρακτικής που επέτρεπε στις αμερικανικές τράπεζες να αρνούνται τη χορήγηση δανείων σε κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν γειτονιές Αφροαμερικανών. Παρότι το «redlining» θεωρείται παράνομο από το 1968, τα μέλη των μειονοτήτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια από τους λευκούς κατά τη διαδικασία λήψης ενός δανείου.

Μιλώντας για τις γυναίκες

Πριν από μία τριακονταετία, το μακρινό, πλέον, 1990, κάποιοι από τους εργαζομένους του Μπλούμπεργκ, θέλοντας να γιορτάσουν τα 48α γενέθλια του αφεντικού τους, συνέθεσαν το «The Portable Bloomberg», ένα βιβλίο που βρίθει από δηλώσεις του για τις γυναίκες.

Ξεφυλλίζοντάς το εκείνη την περίοδο, πάρα πολλοί στη Νέα Υόρκη έμαθαν, οπότε, διά στόματος του ίδιου του Μπλούμπεργκ, πως «όποτε η σύζυγός μου με πιάνει να χαζεύω μια γυναίκα, γυρνάει με προσοχή και μου λέει πως “αυτός είναι ο πιο ακριβός κώλος στον κόσμο”» αλλά και ότι σύμφωνα με τον άνθρωπο που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Αμερική, «κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της εάν περάσει μπροστά από ένα εργοτάξιο και δεν της σφυρίξουν, θα γυρίσει πίσω και θα περάσει ξανά και ξανά από μπροστά έως ότου να το κάνουν».

«Ο Μάικ απλώς δεν είπε όλα όσα έγραψε κάποιος σε ένα βιβλίο στο πλαίσιο μιας φάρσας», υποστήριξε εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπλούμπεργκ, μιλώντας στη Washington Post για το περιεχόμενο του βιβλίου. Πρόσθεσε, όμως, επίσης πως «ο Μάικ παραδέχεται ανοιχτά ότι τα λεγόμενά του δεν ήταν πάντα σύμφωνα με τις αξίες του και τον τρόπο με τον οποίο πορεύθηκε στη ζωή του, καθώς και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του ήταν προσβλητικές και λανθασμένες».

Πάντως, την ίδια χρονιά, μιλώντας στον Guardian για τον ίδιο του τον εαυτό, ο Μάικ είχε αποκαλύψει ότι «μου αρέσει να πηγαίνω στο θέατρο, να δειπνώ και να κυνηγάω γυναίκες. Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής: Είμαι ένας ελεύθερος, ετεροφυλόφιλος δισεκατομμυριούχος στο Μανχάταν. Ποια είναι η γνώμη σας; Αυτό είναι ονείρωξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...