428
Ο Γκίκας Μαγιορκίνησε στο δελτίου του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη | YouTube

Μαγιορκίνης: Γιατί ισχύουν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου – Ισως και αύριο 12.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 21:15
Ο Γκίκας Μαγιορκίνησε στο δελτίου του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη
|YouTube

Μαγιορκίνης: Γιατί ισχύουν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου – Ισως και αύριο 12.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 21:15

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε τα μέτρα να ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου και όχι άμεσα εξήγησε  ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και πάνω από τα 12.000 την ημέρα.

Όπως εξήγησε τη Δευτέρα στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, «το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας».

Πρόσθεσε ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και Βήτα. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3, όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας  τωρινά επίπεδα».

Ακόμη, όπως είπε, σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η  ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε επίσης ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων με ενδεικτικό νούμερο τις 12.000, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμα και αύριο! «Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα  νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», επισήμανε.

Για το  ΕΣΥ τόνισε ότι  βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά όπως εξήγησε.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίαση επισήμανε ότι «η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο. Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκόολ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα.Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων»

Τέλος, σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News