600
|

Το νόμιμο και το ηθικό: Τι ισχύει για τους «πρόσφυγες της διασκέδασης» από το Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 10:06

Το νόμιμο και το ηθικό: Τι ισχύει για τους «πρόσφυγες της διασκέδασης» από το Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 10:06

Πολύ μελάνι, τυπογραφικό και… ψηφιακό, χύθηκε τα τελευταία 24ωρα για τα πολυσυζητημένα ταξίδια επωνύμων και μη στο Ντουμπάι, προκειμένου να γλεντήσουν την έλευση του νέου έτους χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα για εμάς τους υπόλοιπους.

Η παρουσία και οι φωτογραφίες στο Εμιράτο του σπουδαίου έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά –ο οποίος μπήκε καθ’ υπερβολήν στο στόχαστρο, καθώς δεν ταξίδεψε επί τούτω για τα πάρτι στο «Λας Βέγκας της Ανατολής», αλλά βρίσκεται εκεί ήδη κάποιες εβδομάδες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, και άλλωστε δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας– διόγκωσε το θέμα, το οποίο κατά τα άλλα θα ήταν ένα «συνηθισμένο» περιστατικό αμετροέπειας της εγχώριας σόουμπιζ.

Με λίγα λόγια, ήταν πολλοί και πολύ γνωστοί εκείνοι οι συμπατριώτες μας που, ενώ οι υπόλοιποι Ελληνες υπόκειντο στους περιορισμούς και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, πήραν το αεροπλάνο για να απολαύσουν ξέφρενες νύχτες στο Ντουμπάι.

Εκαναν κάτι παράνομο; Οχι.

Με βάση τους κανονισμούς, για να πάει Ελληνας στο Ντουμπάι από τις 29 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, θα έπρεπε να προσκομίσει PCR test που έχει γίνει πριν από τουλάχιστον 96 ώρες και να κάνει και ένα δεύτερο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, το οποίο πληρώνει από την τσέπη του 50 ευρώ.

Στο Ντουμπάι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορεί κάποιος να κάνει συγκεντρώσεις μέχρι 30 ατόμων. Τα Εμιράτα, με συνολικό πληθυσμό 9,6 εκατομμύρια (το Ντουμπάι 3,33) έχουν καταγράψει 697 νεκρούς και συνολικά 213.000 περιστατικά, ενώ η Ελλάδα 140.099 περιστατικά και 4.957 θανάτους. Ο λόγος που τα Εμιράτα έχουν τόσο μεγάλο αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων είναι ότι έχουν γίνει 21.313.324 τεστ, ενώ στην Ελλάδα μόνο 3.424.429 τεστ στον πληθυσμό.

Για να επιστρέψει ένας Ελληνας από το Ντουμπάι, θα πρέπει να έχει κάνει PCR τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξή του. Μέχρι και πρότινος δεν προβλεπόταν καραντίνα για όσους επιστρέφουν από Ντουμπάι.

Ωστόσο, είναι άλλο το νόμιμο και άλλο το ηθικό, σε μια χώρα που, ύστερα από δεκαετή κρίση, βρίσκεται σε καθεστώς εγκλεισμού και ζητείται από όλους να επιδείξουν ατομική ευθύνη.

Μετά, λοιπόν, τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και κυρίως λόγω της επίδειξης αυτών των συμπεριφορών από τους αποκαλούμενους «πρόσφυγες της διασκέδασης», η κυβέρνηση αποφάσισε τουλάχιστον τριήμερη καραντίνα.

Χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων» τη Δευτέρα για εντολή Γεραπετρίτη να γίνουν έλεγχοι στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη των πτήσεων από το Ντουμπάι και για σχετική απόφαση επιβολής καραντίνας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά:

«Η λέξη “καραούλι” σπανίως ακούγεται σε κυβερνητικές συσκέψεις. Αλλά στην τελευταία του έτους τηλεδιάσκεψη που έγινε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων της Πρωτοχρονιάς, η λέξη “καραούλι” ακούστηκε πολλές φορές από τα χείλη των υπουργών. Είναι τουρκική λέξη (από το karavul), αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να δώσει εντολή να “στηθεί καραούλι” στο αεροδρόμιο προκειμένου να ελεγχθούν οι χριστουγεννιάτικοι εκδρομείς του Ντουμπάι. Εκείνο που προκάλεσε το κοινό αίσθημα δεν ήταν τόσο επειδή βρέθηκαν μερικοί (αυτοαποκαλούμενοι ή και πραγματικοί σελέμπριτι) στο Ντουμπάι την ώρα που οι Ελληνες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μετά τις 10, αλλά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά πρωινάδικα και διαφήμιζαν το ταξίδι τους, τη διασκέδαση και τη χλιδή μέσα στην οποία πέρασαν τις γιορτές. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όλοι αυτοί να περάσουν από τεστ και να τους επιβληθεί και καραντίνα. Το Ντουμπάι τις ημέρες των γιορτών σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι διαφημιζόταν στο εξωτερικό ως χώρα Covid free, επειδή ήταν από τις πρώτες που είχαν προμηθευτεί το εμβόλιο, όχι της Pfizer, αλλά το κινεζικό. Η απόφαση τυπικώς ελήφθη χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά και άρχισε να εφαρμόζεται σε όσους επέστρεψαν».

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πάντως, από τα 207 τεστ που έγιναν στο αεροδρόμιο σε όσους ταξίδεψαν από το Ντουμπάι, ένα βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...