3130
Φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα στη Μαριούπολη, στην περιοχή της χαλυβουργίας-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης | REUTERS/Alexander Ermochenko

«Ο Πούτιν θέλει το Azovstal ως τη Δευτέρα»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2022, 22:53
Φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα στη Μαριούπολη, στην περιοχή της χαλυβουργίας-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης
|REUTERS/Alexander Ermochenko

«Ο Πούτιν θέλει το Azovstal ως τη Δευτέρα»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2022, 22:53

Η 72η ημέρα του πολέμου έδυσε με τα μάτια του κόσμου να στρέφονται πάλι προς τη Μαριούπολη και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης, τη χαλυβουργία Azovstal που έχει πάρει πλέον συμβολικό χαρακτήρα και για τις δύο εμπόλεμες πλευρές: οι Ρώσοι θέλουν να τον έχουν καταλάβει ως τις 9 Μαΐου για να «γιορτάσουν» την Ημέρα της Νίκης…

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:53 Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει τη Δευτέρα τον νόμο για την απελευθέρωση κονδυλίων που θα χορηγηθούν με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία για να ενισχύσει την άμυνα της. Το νομοσχέδιο πέρασε και από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου τον περασμένο μήνα.

22:38 Διακόσιοι είκοσι ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αμερικανικού τύπου στοιχεία Πυροβολικού και ακόμη 150 εκπαιδεύονται αυτό το διάστημα, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η εκπαίδευση των ουκρανών οπλιτών γίνεται σε μυστική τοποθεσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Αμερικανοί πεζοναύτες φορτώνουν πυροβόλα τύπου M777 των 155 mm σε αεροσκάφος C-17 Globemaster IIΙ, με τελικό προορισμό την Ουκρανία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων | U.S. Marine Corps/Cpl. Austin Fraley/Handout via REUTERS

21:46 Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνάντηση πρόσφατα στην Μόσχα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, όπου επικαλέστηκε την απόσχιση του Κοσόβου για να δικαιολογήσει την απόσχιση των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αποδυνάμωσε τη σερβική στάση στο ζήτημα του Κοσόβου. «Η Σερβία στο άμεσο μέλλον θα δέχεται αφόρητες πιέσεις από δυτικές χώρες για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έτσι να καταρριφθεί το επιχείρημα του Πούτιν» δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε ότι η Σερβία πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία αλλά – όπως είπε – θα συνεχίσει την πολιτική της και «δεν θα σβήσει τις φιλίες της στην Ανατολή».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική, ο Βούτσιτς επισήμανε ότι στο μέλλον θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι μειώθηκε η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για πρώτη φορά η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται με την ένταξη στην ΕΕ.

21:09 Ενα τρίτο λεωφορείο, που μετέφερε 23 πολίτες, αναχώρησε από την χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή. Νωρίτερα, άλλοι 25 άμαχοι – μεταξύ των οποίων και παιδιά – μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία από το Αζοφστάλ σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μπεζιμένε, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

20:47 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, το νέο πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για οπλικά συστήματα όπως π.χ. τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διέψευσε την αναφορά μέσων ενημέρωσης ότι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν την Ουκρανία να εξοντώσει ρώσους στρατηγούς.

20:05 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Ντέμπορα Μπρόνερτ, πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρωσία, και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις νέες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αντιδρά «σκληρά και αποφασιστικά» σε όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Λονδίνο.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε μεμονωμένους δημοσιογράφους και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης νωρίτερα τον Μάιο στο τελευταίο της κύμα μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στη Μόσχα για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

19:45 Περισσότεροι από «500.000 Ουκρανοί έχουν απελαθεί στη Ρωσία» από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας.

Ο Ζελένσκι είπε: «Αναγκάστηκαν να πάνε εκεί. Τα έγγραφα και τα μέσα επικοινωνίας τους κατασχέθηκαν. Τους στέλνουν σε μακρινές περιοχές για να αφομοιωθούν εκεί».

Στην ομιλία του στο ισλανδικό κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τους αιώνες δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε την Ισλανδία για τη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

18:30 Μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. Σύμφωνα με την ίδια, επέστρεψαν στην Ουκρανία 41 αιχμάλωτοι πολέμου, μεταξύ των οποίων 28 στρατιωτικοί.

Η Βερεσούκ έγραψε σε μήνυμά της στο Telegram ότι ήταν «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός ότι ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

18:02 «Αφιερώνουμε τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης στον λαό της Ουκρανίας». Αυτό ήταν το μήνυμα των μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι φορώντας κονκάρδες στα ουκρανικά χρώματα συμμετείχαν σε βίντεο για την 9η Μαΐου, το οποίο ανήρτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανάμεσά τους, ο έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος της ΕΕ, Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

16:57 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο τη Δευτέρα – την ημερομηνία που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας στο Chatham House του Λονδίνου, ο ουκρανός πρόεδρος, καταδίκασε τη Ρωσία, ιδιαίτερα για τη Μαριούπολη, όπου το Κίεβο λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άμαχοι στο εργοστάσιο χάλυβα που βρίσκεται υπό πολιορκία.

Προσκάλεσε επίσης τον Σολτς στο Κίεβο μετά την ένταση των σχέσεων των δύο χωρών, όταν ο γερμανός πρόεδρος δεν επισκέφθηκε το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, είναι εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ζελένσκι.

«Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα για να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε αρκετά καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί», τόνισε.

16:23 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου επειδή επισείει την απειλή της πυρηνικής επίθεσης.

«Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να καταστούν υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου, επειδή έχουν τη δύναμη του πυρηνικού κράτους», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στη δεξαμενή σκέψης του βρετανικού Chatham House.

«Αυτή είναι η 72η ημέρα πολέμου και δεν μπορούμε να δούμε το τέλος του ακόμα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμία προθυμία της ρωσικής πλευράς να τον τερματίσει», πρόσθεσε.

15:34 Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου για να τιμήσει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ότι θα έρθει η ώρα για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης εκεί. Οι ρωσικές δυνάμεις λένε ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη παρά τη συνεχιζόμενη αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο εργοστάσιο χάλυβα της πόλης Azovstal στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Θα έρθει η ώρα να σηματοδοτήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια για τις 9 Μαΐου σε εδάφη που πρόσφατα κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

15:01 Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους και εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, όταν είχαν καταλάβει μια περιοχή έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Επιπλέον, άμαχοι κακοποιήθηκαν, «δέχτηκαν πυροβολισμούς και υπέστησαν βασανιστήρια» στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στο Κίεβο κατά τα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει σε έκθεσή της η ΜΚΟ.

14:10 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι εύκολο, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί «μακροπρόθεσμα να μεταφέρει χρήματα στη Ρωσία, δεδομένων των αξιών της».

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και οι απαραίτητες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ήταν κάτι περισσότερο από ένα τεστ αντοχής για την οικονομία μας, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είπε ότι η θέση της ΕΕ είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας»: «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε η γερμανίδα ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

13:49 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πυρκαγιά σε ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ» στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το SkyNews.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για ρωσική φρεγάτα η οποία επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο καινούργια πολεμικά πλοία της Ρωσίας: η καθέλκυσή του έγινε το 2012 και τέθηκε σε επιχειρησιακή δράση από το 2017.

13:40 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν θα γίνει παρέλαση στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη για να τιμηθεί η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε όμως ότι θα έρθει η ώρα για να γιορτασθεί και εκεί η Ημέρα της Νίκης.

«Θα έρθει η ώρα για να τιμήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια για την 9η Μαΐου στην περιοχή αυτή που καταλήφθηκε πρόσφατα από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.

Κατά την ίδια ενημέρωση, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δηλώσεις εχθρικές έναντι της Ρωσίας γίνονται από την Πολωνία και πως η Βαρσοβία θα μπορούσε να αποτελέσει «πηγή απειλής». Η πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος Aννα Μόσκβα δήλωσε τη Δευτέρα πως «η Πολωνία είναι υπερήφανη που βρίσκεται στον κατάλογο του Πούτιν με τις μη φιλικές χώρες».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ακόμη πως οι πληροφορίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία είναι πιθανόν ψευδείς.

13:35 Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

13:32 Οι ηγέτες των χωρών των G7 θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή τηλεδιάσκεψη αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

«Η 8η Μαΐου είναι μια ιστορική ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη ο οποίος έσπειρε τον τρόμο, την καταστροφή και τον θάνατο στην Ευρώπη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ολαφ Σολτς στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, εκτιμώντας ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «η συνοχή των G7 είναι πιο σημαντική από ποτέ». Η Γερμανία είναι προεδρεύουσα της ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομιών της Δύσης.

12:24 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, προσφέροντας περίοδο «χάριτος» για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει τεθεί σε συζήτηση και προτείνει περισσότερο χρόνο στις τρεις χώρες για να προσαρμοσθούν στο εμπάργκο και για να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές τους υποδομές.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός, δήλωσε μία από τις πηγές που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:02 Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα απευθυνθεί στους Γερμανούς με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα την Κυριακή, για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέφερε η εφημερίδα Bild. Οπως και την πρώτη φορά, στις 24 Φεβρουαρίου, κεντρικό θέμα της ομιλίας του θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την Κυριακή συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ήττα του ναζισμού και τη συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέτειος που τιμάται ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Για την επομένη έχει προγραμματιστεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, με την προσοχή στραμμένη στις πιθανές ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

11:45 Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Τόνισε, μάλιστα, πως η παρούσα πρόταση της Κομισιόν ισοδυναμεί με «ατομική βόμβα» που έχει ριφθεί στην οικονομία της χώρας του.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:43 Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, που παραμένουν μαζί με ουκρανούς στρατιώτες μέσα στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη «αυτήν την στιγμή», δήλωσε υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, δεν διευκρίνισε περαιτέρω και προς το παρόν δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τις εγκαταστάσεις της Azovstal.

«Το επόμενο στάδιο διάσωσης των ανθρώπων μας από την Azovstal βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματά της θα δοθούν αργότερα» στη δημοσιότητα, σημείωσε ο Γέρμακ.

Τις τελευταίες μέρες «σχεδόν 500 άμαχοι» συνολικά έχουν απομακρυνθεί από την Μαριούπολη, πρόσθεσε ο ίδιος.

10:25 Η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία για να προμηθεύσει στην Ουκρανία επτά τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα «χόβιτσερ». Αυτό δήλωσε η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ από το Σλίατς της Σλοβακίας όπου βρίσκεται.

Η γερμανίδα υπ. Αμυνας στο μεταγωγικό στην πτήση προς τη Σλοβακία (REUTERS/Sabine Siebold)

Η Γερμανία θα προσφέρει επίσης εκπαίδευση στο σύστημα πυροβολικού Panzerhaubitzen 2000 – ένα πυροβόλο που είναι προσαρμοσμένο σε όχημα και μοιάζει με άρμα μάχης.

Με συνήθη πυρομαχικά, το «χόβιτσερ» έχει βεληνεκές 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά πυρομαχικά το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Λάμπρεχτ έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την επίσκεψή της σε γερμανούς στρατιώτες στη Σλοβακία, που είναι ανεπτυγμένοι εκεί για να ενισχύσουν το ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

09:30 Η αντίσταση των Ουκρανών μαχητών στη χαλυβουργία της Azovstal στη Μαριούπολη ματαιώνει τα ρωσικά σχέδια κατάκτησης του νότιου Ντονμπάς: αυτό έκρινε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στη νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο ρωσικός στρατός στη Μαριούπολη συνεχίζει την επίθεση εδάφους στο εργοστάσιο για δεύτερη ημέρα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στους επερχόμενους εορτασμούς της 9ης Μαΐου, καθώς και στην επιθυμία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιτύχει συμβολική επιτυχία στην Ουκρανία. Ωστόσο, όσο η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες, κατά το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Όσο συνεχίζεται η ουκρανική αντίσταση εκεί, οι ρωσικές απώλειες αναβάλλουν τα επιχειρησιακά σχέδια των εισβολέων στα νότια του Ντονμπάς, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

06:01 Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σημείωσαν οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) να αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Επίσης η δραματική προειδοποίηση της BoE για επιστροφή στην ύφεση.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

05:00 Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει καταστρέψει εκατοντάδες νοσοκομεία και δομές υγείας κι έχει αφήσει τους γιατρούς χωρίς φάρμακα για να προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς ή για να κάνουν επεμβάσεις: αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τοποθετούμενος μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι πολλές δομές υγείας δεν έχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες.

«Αν σκεφτείτε μόνο τις υγειονομικές υποδομές, ως σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε σχεδόν 400 δομές υγείας: νοσοκομεία, μαιευτήρια, εξωτερικά ιατρεία», ανέφερε. Στις περιοχές που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα η κατάσταση είναι καταστροφική, συνέχισε.

Υπάρχει «παντελής έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς», μεγάλα προβλήματα ή «έλλειψη ινσουλίνης για διαβητικούς», αδυναμία «να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις», ακόμα και «έλλειψη αντιβιοτικών».

02:30 Ο ουκρανικός στρατός προεξόφλησε ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Επικαλούμενη ανακοίνωση της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, η εφημερίδα «Ουκραΐνσκα Πράβντα» ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAVs στην περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζει να καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Στους κατοίκους της περιοχής συστήνεται να μένουν μακριά από τις ακτές και τις στρατιωτικές ζώνες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μικρά πλεούμενα. Τους ζητείται επίσης να αναφέρουν αμέσως στις στρατιωτικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

02:27 Η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήγησε πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια τους την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί της της χιτλερικής Γερμανίας το 1945.

Η «φιλοδοξία» τους είναι «να κυριεύσουν το Azovstal και να δώσουν στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν τη “νίκη” την 9η Μαΐου», είπε ο Αρεστόβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. «Το θέλουν πολύ, αλλά για να δούμε αν θα τα καταφέρουν», πρόσθεσε.

01:50 Με μια σχετική καθυστέρηση, το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε την αποκάλυψη των New York Times ότι η Ουάσινγκτον παρέχει στο Κίεβο πληροφορίες που επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να σκοτώνουν υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς.

Είναι ακριβές το ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Κίεβο πληροφορίες «για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους», είπε ο Τζον Κέρμπι,  εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όμως, συμπλήρωσε, «δεν δίνουμε πληροφορίες για το πού βρίσκονται ανώτεροι αξιωματικοί στα πεδία των μαχών» και «δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις για τους στόχους, που παίρνουν οι ουκρανοί στρατιωτικοί».

01:01 Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως όλοι οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.

«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (…), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση», είπε ο Πεσκόφ στον Τύπο, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κατά το οποίο στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς κοντά στα μέτωπα.

00:30 Το Euronews έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης στα πεδία των μαχών ύστερα από 71 ημέρες πολέμου.

Διαβάστε: Η 71η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...