364
Ο Βίκτορ Ορμπαν εκτελεί χρέη πρωθυπουργού της Ουγγαρίας από το 2010 - Επανεξελέγη τον περασμένο μήνα | REUTERS/Bernadett Szabo

Νέο «όχι» Ορμπαν στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 11:38
Ο Βίκτορ Ορμπαν εκτελεί χρέη πρωθυπουργού της Ουγγαρίας από το 2010 - Επανεξελέγη τον περασμένο μήνα
|REUTERS/Bernadett Szabo

Νέο «όχι» Ορμπαν στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 11:38

Η Ουγγαρία ξεκαθάρισε την Παρασκευή, διά στόματος του πρωθυπουργού της, Βίκτορ Ορμπαν, πως δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Τόνισε, μάλιστα, πως η παρούσα πρόταση της Κομισιόν ισοδυναμεί με «ατομική βόμβα» που έχει ριφθεί στην οικονομία της χώρας του.

Οπως δήλωσε ο ίδιος στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα κατά της Μόσχας, εφόσον κατατεθεί μια νέα πρόταση που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της.

Ο Ορμπαν υποστήριξε ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με την ΕΕ, ωστόσο, κάτι τέτοιο «είναι εφικτό μόνο αν λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντά μας», όπως δήλωσε.

Η Ουγγαρία θα χρειαστεί «πέντε χρόνια» και σημαντικές επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στους αγωγούς της για να μπορέσει να μετατρέψει το σημερινό σύστημά της, το οποίο εξαρτάται κατά 65% από το ρωσικό πετρέλαιο, εξήγησε.

Επιπλέον, ο ούγγρος πρωθυπουργός αμφισβήτησε αν είναι σκόπιμες οι επενδύσεις αυτής της κλίμακας για ένα αποτέλεσμα σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται τώρα, επιμένοντας, ουσιαστικά, στο ότι αναμένει μία νέα πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Κομισιόν πρότεινε ένα «σκληρό» πακέτο κυρώσεων –το αυστηρότερο μέχρι στιγμής– απέναντι στο οποίο αρκετές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει το ενεργειακό εμπάργκο. Κράτη-μέλη της ΕΕ, στα ανατολικά της ηπείρου, εκτιμούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023, ανέφερε το Reuters σε σχετικό δημοσίευμά του.

Περαιτέρω, ο Ορμπαν, ο οποίος δεν έχει κρύψει και κατά το παρελθόν τη φιλική διάθεσή του προς τον Πούτιν ή την αντιπαράθεσή του με τις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο, καθώς αυτό είναι ένα «ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας». Η Κομισιόν πρότεινε κυρώσεις σε βάρος και του ιεράρχη, στο λεγόμενο 6ο πακέτο μέτρων, λόγω της στενής σχέσης του με το Κρεμλίνο.

Τέλος, επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας να μη στείλει όπλα στη γειτονική της Ουκρανία, καθώς εκτίμησε ότι αυτές οι αποστολές θα γίνουν στόχοι ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...