295
Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Φινλανδίας | Reuters

Κυβέρνηση γένους θηλυκού στη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 21:12
Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Φινλανδίας
|Reuters

Κυβέρνηση γένους θηλυκού στη Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 21:12

Σχεδόν 6 στα 10 μέλη μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος της Φινλανδίας είναι γυναίκες, με τον πρωθυπουργό Αντι Ρίνε να ποντάρει ξεκάθαρα σε υπουργούς… γένους θηλυκού.

Ποσοστό 58% των υπουργών της νέας κυβέρνησης θα είναι γυναίκες – συνολικά οι 11 εκ των 19 υπουργών, ενώ η ηλικία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου κυμαίνεται μεταξύ 31 και 61 ετών.

Ο 56χρονος επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας τον Απρίλιο, εξασφάλισε 111 ψήφους από τις 200 της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση με στόχο, όπως λέει, να πολεμήσει την λιτότητα και να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Ο Ρίνε φιλοδοξεί να ηγηθεί κεντροαριστερής συμμαχίας πέντε κομμάτων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Κεντρώους, ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει τους Πράσινους, την Αριστερή Συμμαχία και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της σουηδικής μειονότητας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, αφού επέκρινε σφοδρά τα μέτρα λιτότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, στις πρώτες του δηλώσεις ξεκαθάρισε πως οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1.2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για μια σειρά οικολογικών πρωτοβουλιών, την εκπαίδευση των νέων αλλά και την άμυνα της χώρας που αποτελεί «αγκάθι» τα τελευταία χρόνια.

H Φινλανδία μοιράζεται εδαφικά σύνορα μήκους περίπου 1.340χλμ με τη Ρωσία αλλά η γειτνίαση δεν είναι πλέον αρμονική καθώς η χώρα φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία δεν δέχεται, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα διστάσει να φέρει τα στρατεύματά της πιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, εάν η χώρα μπει στο ΝΑΤΟ.

Για την ιστορία, το παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχής γυναικών σε κυβερνητικά σχήματα κατέχει η Ρουάντα με 49 γυναίκες σε ένα υπουργικό σχήμα 80 ατόμων.

Ακολουθεί η Νότιος Αφρική, όπου υπάρχει ισότητα των δύο φύλων στο υπουργικό συμβούλιο καθώς οι μισοί υπουργοί του είναι γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...