760
Ο Πάνος Σκουρλέτης ψάχνει τις σημειώσεις του πριν αλλάξει όσα έλεγε για την «ανάγκη αποσυσχέτισης» αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών | INTIMEnews

Κωλοτούμπα (και) από Σκουρλέτη: Οριστικά μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 17:09
Ο Πάνος Σκουρλέτης ψάχνει τις σημειώσεις του πριν αλλάξει όσα έλεγε για την «ανάγκη αποσυσχέτισης» αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών
|INTIMEnews

Κωλοτούμπα (και) από Σκουρλέτη: Οριστικά μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 17:09

Προηγήθηκε η φαρσκοκωμωδία της επανακατάθεσης τροπολογιών από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -πάντα καθ’ υπόδειξην του Μαξίμου- και τελικά το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με μία μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση, ξέχασε τα περί αδήριτης ανάγκης αποσυσχέτισης των ευρωεκλογών από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έκανε δεκτή την τροπολογία που προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

«Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η μετάβαση από τον ‘Καλλικράτη’ στον ‘Κλεισθένη’ με πιο ομαλό τρόπο», θέλησε να εξηγήσει ο υπουργός. «Κατά συνέπεια», είπε, «θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών και θα πάμε όπως το γνωρίζαμε, σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο» – φράση  που προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που άρχισαν να χειροκροτούν επιδεικτικά τον κ. Σκουρλέτη μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα γέλια τους.

«Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο αλλά γίνεται πράξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αφού βέβαια τον είχε «αδειάσει» το Μαξίμου.

Και αυτό γιατί η επίμαχη τροπολογία ήρθε στην Βουλή -και επανακατέθηκε- κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, βάζοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Σκουρλέτη που ήταν πια υποχρεωμένος ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας να υπερασπιστεί δύο αντικρουόμενα επιχειρήματα.

Από τη μία λοιπόν επανέλαβε την πάγια θέση του σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και απο την άλλη υποχρεώθηκε ουσιαστικά κάνει αποδεκτή την τροπολογία που ορίζει την ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών την ίδια Κυριακή!

306998
«Μαζί τον Μάιο είπατε;» εμφανίζεται να λέει ο υπουργός Εσωτερικών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών/ ΙΝΤΙΜΕnews

Και για όσους βιάστηκαν να σκεφτούν ότι όλα αυτά δείχνουν σχέδιο της κυβέρνησης για τριπλές κάλπες τον Μάιο, έσπευσε να υποστηρίξει ότι εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019 (αν και ούτε ο ίδιος δεν έδειχνε ότι το πιστεύει!).

«Εάν αφήναμε την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο τότε θα συνέπιπταν με τις εθνικές», ψέλλισε χωρίς πάντως να είναι σε θέση να εξηγήσει τι άλλαξε και από όσα έλεγε πριν από λίγους μήνες έφθασε να σφραγίσει (με την αποδοχή της τροπολογίας) την οριστική διενέργεια αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019 (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι στις προωθούμενες διατάξεις του «Κλεισθένη Ι» προβλεπόταν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονταν στις 13 Οκτωβρίου 2019).

Οι δηλώσεις Σκουρλέτη στο κοινοβούλιο φάνηκαν να διασκεδάζουν εξόχως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

307000
O Πάνος Σκουρλέτης εξηγεί από το βήμα της Βουλής/ ΙNTIMEnews

«Η κυβέρνηση σας ακούει κ. Βορίδη το είπατε και έγινε πράξη, δεν ξέρω αν είναι δίκιο πάντως έγινε πράξη. Χαίρομαι που ξεκινάει η συνεδρίαση με γέλια, θα γελάσουμε πάρα πολύ και σήμερα και αύριο», προσπάθησε να απαντήσει ο υπουργός απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, για να προσθέσει:

«Μπροστά σε αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, να σας πω ότι εσείς είχατε ένα αφήγημα. Από τη μία μας κατηγορούσατε ότι μεταθέτουμε τις εκλογές για τον Οκτώβριο του 19 και από την άλλη ο αρχηγός σας έλεγε ότι όταν γίνετε κυβέρνηση θα καταργήσετε το νόμο της απλής αναλογικής… Ε λοιπόν και οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 19».

Τριπλές κάλπες ή εκλογικός αιφνιδιασμός;

Ηδη οι πρώτες ερμηνείες για την κυβερνητική σπουδή να έρθει τώρα και να γίνει δεκτή η τροπολογία για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και την Ευρωβουλή, κάνουν λόγο για σχέδιο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Αλέξη  Τσίπρα, ώστε «να πιάσει τα κόμματα στον ύπνο».

Στο ίδιο πλαίσιο δεν αποκλείεται ακόμα και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών ΠΡΙΝ από τις διπλές εκλογές του Μαΐου, ώστε σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα βρεθεί υπό πίεση στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις – και ειδικά σε αυτές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων- με την «καυτή πατάτα» της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών (και άλλα δύσκολα θέματα) στα χέρια .

Αντίστοιχα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της τριπλής κάλπης με το πρόσχημα της εξοικονόμησης κόστους και της εξυπηρέτησης των ετεροδημοτών.

Ο κ. Σκουρλέτης  θελησε τέλος να επισημάνει ότι κάνει δεκτή την τροπολογία επειδή προέκυψαν και ζητήματα συνταγματικότητας όσον αφορά την θητεία των υπαρχόντων δημάρχων και περιφερειαρχών. Και η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν θέλει να μπλέκει την Δικαιοσύνη σε θέματα εκλογών…

«Με την τροπολογία δίνεται τέλος στην υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας, από τη στιγμή που εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν εκ των υστέρων πεντάμηνη παράταση της θητείας τους. Εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, σε  μία ακόμη φράση που έγινε δεκτή με γέλια και ειρωνικά σχόλια από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...